Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτάσεις αναπροσαρμογής του ιρλανδικού πακέτου

Και επισήμως διατυπώνονται πλέον προτάσεις για αναπροσαρμογή του ιρλανδικού πακέτου στήριξης, ενώ δημοσίευμα της "Irish Mail" αποκαλύπτει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους στην 3ετία.

Προτάσεις αναπροσαρμογής του ιρλανδικού πακέτου
Προτάσεις για αναδιάρθρωση και του ιρλανδικού χρέους διατυπώνονται πλέον ανοιχτά, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει παρόμοιο αίτημα και από τη Λισαβόνα, ειδικότερα μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Irish Mail" ανέφερε την Κυριακή ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ την επόμενη τριετία. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτερο υπουργό της κυβέρνησης του Δουβλίνου. Ακολούθησαν αρκετές αναλύσεις, εκ των οποίων και εκείνη του κ. Morgan Kelly, καθηγητή οικονομικών, ο οποίος με άρθρο του στους "Irish Times" προειδοποίησε για παρατεταμένη και χαοτική κατάσταση εθνικής χρεοκοπίας. Ο κ. Kelly υποστήριξε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή εάν δεν φύγει από το ιρλανδικό μνημόνιο, δεν αποσύρει τη στήριξη προς τις τράπεζες και δεν μηδενίσει το έλλειμμά της.

Απόψεις υπέρ της αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους διατυπώθηκαν και από επίσημα χείλη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας κ. Pat Rabbitte, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της αναπροσαρμογής του πακέτου στήριξης προς την Ιρλανδία. "Ειλικρινά, το επιτόκιο προς την Ιρλανδία θα πρέπει να μειωθεί και κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει να υπάρξει και αναπροσαρμογή του χρέους, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα", ανέφερε.

Οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία έχουν πάρει φωτιά μετά τις αποκαλύψεις για τη μυστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της μείωσης του επιτοκίου όσον αφορά στο πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας. "Ελπίζουμε για συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου τις επόμενες εβδομάδες" ώστε να στηριχθεί η εξυπηρέτηση του χρέους της Ιρλανδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Olli Rehn.

"Εργαζόμαστε στη βάση ενός σχεδίου το οποίο, εάν τα πράγματα πάνε καλά αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, θα οδηγήσει στη βιώσιμη αντιμετώπιση του χρέους", δήλωσε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, κ. Patrick Honohan, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTE. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει: "Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα". "Το χρέος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να το διαχειριστούμε σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Έχουμε ανοιχτές όλες μας τις επιλογές".

«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους όρους ή τους οικονομικούς στόχους στα πακέτα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα περιπλέξει και το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας» αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters. Επισημαίνεται ότι οι κάλπες ανοίγουν στην Πορτογαλία στις 5 Ιουνίου για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Προεκλογικά τα μεγαλύτερα κόμματα δήλωσαν ότι δεσμεύονται να στηρίξουν το πακέτο για το δάνειο των 78 δισ. ευρώ. Εάν όμως, αποφασιστεί αλλαγή των όρων για την Αθήνα και το Δουβλίνο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιδιώξει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση της Λισσαβόνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο