Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Τι θα περιλαμβάνει το "πακέτο" διάσωσης

Αύξηση της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων αντί της άμεσης επιβολής ζημιών προκρίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για Κύπρο. Περί τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται το "πακέτο". Ελπίζουμε σε "καλή" λύση λέει ο Ντάιζελμπλουμ.

Κύπρος: Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης
Την αύξηση της φορολογίας επί των κυπριακών καταθέσεων, αντί της επιβολής απευθείας ζημιών στους καταθέτες, προκρίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, και πάνω σε αυτό το σενάριο γίνονται οι διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Reuters.

"Η επιβολή ζημιών στους καταθέτες είναι νομικά δύσκολη και ενέχει το ρίσκο αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στις τραπέζες σε ολόκληρη την ευρωζώνη", σημείωσαν οι αξιωματούχοι. Σημειώνεται ότι το σενάριο επιβολής ζημιών στους καταθέτες στήριζαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το ΔΝΤ. 

Ένας φόρος 5% επί του συνόλου των καταθέσεων ή ένας φόρος επί των τόκων ύψους 20-30% θα ήταν πιο εύκολος και δεν αποτελεί απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, σημειώνουν οι αξιωματούχοι,  

Το κυπριακό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συνολικό ύψος του "πακέτου" διάσωσης θα είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ.  Νωρίτερα αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το πιθανότερο είναι το ποσό να φτάσει τα 10-13 δισ. ευρώ, αλλά ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε μιλώντας στην Ολλανδική βουλή ότι θα επιθυμούσε να δει το πακέτο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.
 
"Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της τρόικα και θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε" είπε ο επικεφαλής του eurogroup, προσερχόμενος το απόγευμα σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει καθώς όπως επισήμανε πρέπει πρώτα να ακούσει αυτά που θα πει η τρόικα.

"Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση" , είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη.


Μέρκελ: Ανεύθυνο να αφήναμε μόνη της την Κύπρο 

Δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση εκ μέρους μας
να αφήναμε την Κύπρο να παλέψει μόνη της, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής και πριν από το κρίσιμο eurogroup για το πακέτο διάσωσης της μεγαλονήσου.

"Εάν σκεφτείς ότι σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, τότε δεν θέλεις να έλθει αυτή η στιγμή, από πολιτική σκοπιά. Όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι μόνο επειδή δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο θα βοηθήσουμε χωρίς όρους. Ωστόσο, το να αφήσει κανείς την Κύπρο μόνη της και να περιμένει να δει τι θα συμβεί δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση, κατά τη γνώμη μου", σημείωσε η Α. Μέρκελ.  

Στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι το ζήτημα της Κύπρου θα συζητηθεί στο Eurogroup. "Όπως έχουμε πει θα συμπαρασταθούμε στους κυπρίους αδελφούς μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει καλή λύση και αυτό μας απασχολεί", σημείωσε.

Την επίτευξη συμβιβασμού για το πακέτο της Κύπρου αναμένει και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφήσουμε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς επίλυση του προβλήματος της Κύπρου", δήλωσε ρα το πρωί της Παρασκευής, τονίζοντας ότι στο σημερινό eurogroup "δεν θα πρέπει απλώς να προσεγγίσουμε την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, αλλά και να την παρουσιάσουμε σε ολοκληρωμένη μορφή".

H Deutsche Welle  μεταδίδει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. "Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να ριχτούμε τυφλά σε λύσεις κουρέματος", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα αυτό πολύ προσεκτικά.

Η ευρωζώνη είχε διακηρύξει στην υπόθεση της Ελλάδας ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και με αυτό το δεδομένο "θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνιστούν απλώς αδέξιο κούρεμα", διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι θεμιτό να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις, εντούτοις "τα ζητήματα θα διαρκέσουν μέχρι να προκύψει μια ποιοτική και συνετή λύση τους". Όπως σημείωσε, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση για την Κύπρο, μια λύση δηλαδή που θα μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και που θα μπορεί να υλοποιήσει η μικρή χώρα της ευρωζώνης. Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, πρόσφατα το ΔΝΤ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να επιστρέψει τα 17 δισ. της σχεδιαζόμενης βοήθειας.


Το Eurogroup και η... Ρωσία

Σημειώνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, με επιμήκυνση του δανείου ύψους €2,5 δισ. που έχει ήδη δοθεί και πιθανή μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, το καλύτερο που ελπίζεται για σήμερα να επιτευχθεί είναι μια πολιτική συμφωνία επί της πρότασης, δεδομένου ότι μπορεί να χρειάζονται ακόμη κάποια στοιχεία από τη Ρωσία για να οριστικοποιηθούν οι όροι.

Υπάρχει προγραμματισμός, υποστηρίζεται, για ακόμη μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Μόσχα και οι επίσημοι θα έχουν πιο συγκεκριμένη αντίληψη για το σχήμα του σχεδίου διάσωσης. 

Ωστόσο πηγή από το περιβάλλον της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε την Παρασκευή στο DOJ ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προσφέρει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Κύπρο, καθώς εκκρεμούν ακόμα διάφορα θέματα 

"Οι συζητήσεις για συμφωνία της Ρωσίας στη βοήθεια της Κύπρου είναι πρώιμες" ανέφερε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, ανέφερε την Παρασκευή ότι θέλει να ζητήσει από την Κύπρο να αποκαλύψει πληροφορίες για τους Ρώσους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας στο υπερχρεωμένο νησί, ο υπουργός απάντησε "θα το διαπραγματευτούμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο