Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Έρχονται νέες περικοπές

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας λέει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση για να παραμείνει εντός τροχιάς το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Πορτογαλία: Έρχονται νέες περικοπές
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας λέει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση για να παραμείνει εντός τροχιάς το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι F.T., σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την απόρριψη μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως η απόρριψη προγραμματισμένων μέτρων προακλεί σοβαρό κίνδυνο για την ικανότητα της Λισαβόνας να τηρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και για την προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κοέλιο δήλωσε πως δεν έχει εναλλακτική, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, παρά να κάνει επιπλέον περικοπές δαπανών, που θα έχουν σημαντική επίπτωση στο κοινωνικό κράτος. Οι προϋπολογισμοί των κρατικών εταιρειών επίσης θα μειωθούν, δήλωσε, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων φόρων.

«Διέταξα τους υπουργούς να μειώσουν τις δαπάνες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης», δήλωσε.

Η απόφασή του για μείωση των κοινωνικών δαπανών πιθανότατα θα εντείνει τις πιέσεις από την αντιπολίτευση για παραίτηση της κυβέρνησης, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για πρόωρες γενικές εκλογές.

Ο Κοέλιο πρέπει επίσης να πείσει τους διεθνείς πιστωτές ότι οι νέες περικοπές στις δαπάνες θα διατηρήσουν εντός των στόχων τα σχέδια για μείωση του ελλείμματος.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε μια δεύτερη διάσωση», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της την Κυριακή το βράδυ, τόνιζε ότι η Πορτογαλία πρέπει να τηρήσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές αν θέλει να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης.

«Η συνεχιζόμενη και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος… είναι προαπαιτούμενο για μια απόφαση για επιμήκυνση της ωρίμανσης της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία, που θα διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίζουν τις λεπτομέρειες της επιμήκυνσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία την ερχόμενη Παρασκευή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι, μετά την απόφαση του Πορτογαλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό του 2013, η πορτογαλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στο πρόγραμμα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων και του χρονοδιαγράμματος».

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως μια διαφορετική απάντηση στην απόφαση του Δικαστηρίου θα ήταν ένα «μεγάλο πακέτο ρευστότητας από την κυβέρνηση», που πιθανότατα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και στόχο θα έχει την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνουν οι F.T.

Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως οι διεθνείς πιστωτές δεν θα είναι και τόσο πρόθυμοι να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις, λόγω και της σκληρότερης στάσης που τήρησαν η Γερμανία και η Ολλανδία στην περίπτωση της διάσωσης της Κύπρου.

«Οι όποιες διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερη ευελιξία του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας θα είναι πολύ δύσκολες», σύμφωνα με τον αναλυτή της BNP Paribas, Ricardo Santos. «Η διάθεση στην Ευρώπη έχει αλλάξει και δεν θα είναι εύκολο να κερδίσει περισσότερες υποχωρήσεις».

Το εύρος των μέτρων λιτότητας που απέρριψε το Δικαστήριο εξέπληξε τους οικονομολόγους και φαίνεται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, η οποία δήλωσε πως η απόφαση φέρνει σοβαρές δυσκολίες στο πρόγραμμα διάσωσης.

Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι τα τέσσερα μέτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά σημαίνουν ότι η Λισαβόνα θα χάσει περίπου 1,36 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 20% του συνόλου που σχεδίαζε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τα μέτρα λιτότητας φέτος.

Η απώλεια αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του φετινού ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6,4% περίπου, έναντι του συμφωνημένου στόχου του 5,5%.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει εντείνει τις φωνές της αντιπολίτευσης που ζητούν παραίτηση του Κοέλιο και μια νέα κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία διάσωσης.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση διατηρεί την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να «εκπληρώσει τη δημοκρατική εντολή της».

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε πως αναμένει παραίτηση του Κοέλιο. «Πολλοί πίστευαν ότι θα παραιτούνταν σήμερα (Σάββατο) αλλά δεν το έπραξε… Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αντέξει πολύ ακόμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v