Για μια Θεσσαλονίκη 80 εκατομμυρίων πολιτών του κόσμου

Με ποιες εμβληματικές και καίριες παρεμβάσεις η πόλη θα αξιοποιήσει τη δυναμική της, τη θέση της και τους ανθρώπους της. Γράφει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

Για μια Θεσσαλονίκη 80 εκατομμυρίων πολιτών του κόσμου
  • του Γιώργου Ορφανού

Η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που πληρούνται μία σειρά από κριτήρια που καθιστούν την αναπτυξιακή προοπτική της ιδιαίτερα σημαντική μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η θέση της στον χάρτη που κάνει τη διαφορά.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη προϋπόθεση προϋπήρχε, μαζί με όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από αυτήν. Είναι η συνύπαρξη των ιστορικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης με την κοινή αντίληψη πλέον, έπειτα από τα χρόνια της έντονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ότι εμείς, οι πολίτες, έχουμε τη δυνατότητα με διαφορετικές προσεγγίσεις να καταστήσουμε την πόλη μας πρωτεύουσα 80 εκατομμυρίων πολιτών του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ότι η πόλη πρέπει να κοιτάζει πολύ λιγότερο προς τον Νότο και πολύ περισσότερο προς τον Βορρά. Και αυτό πλέον δεν είναι μόνο λόγια.

Οι συμπολίτες μου έχουν αντιληφθεί ότι «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον». Διαθέτουμε το ρεαλιστικό όραμα, τις γνώσεις, την πείρα, τη θέληση να πετύχουμε ό,τι δεν πετύχαμε στο παρελθόν. Προτού καν αναφερθούμε αναλυτικότερα στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της πόλης μας και των ανθρώπων της, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα εύλογο ερώτημα: αρκεί η πρωτοβουλία ενός δημάρχου για να γίνει ένα όραμα πραγματικότητα;

Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Από μόνες τους οι αρμοδιότητες ενός δήμου δεν αρκούν. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης -και λόγω «Κλεισθένη»- που η θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να συνδέσει αποτελεσματικά όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα και στον σχεδιασμό μας. Είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος της πόλης έχει την ευκαιρία να δράσει ενωτικά και καταλυτικά, προωθώντας με τη σωστή σειρά έργα, επιταχύνοντας διαδικασίες και κινητοποιώντας φορείς και κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» πρωτοπορεί. Είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι που έχουν τη γνώση, τις ιδέες, την πείρα και την εξειδίκευση ανά τομέα, στελέχη με εμπειρία, αλλά και νέοι με όρεξη και ταλέντο, συνεργάστηκαν, κατάρτισαν ένα ολιστικό στοχευμένο πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη και δεσμεύθηκαν να το κάνουν από την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών πράξη.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης, με τον εμβληματικό Λευκό Πύργο. Η πόλη μπορεί να αναδειχθεί ως κύριος προορισμός επιχειρηματικής δράσης και πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Η πραγμάτωση αυτού του οράματος περνά αφενός μέσα από σκληρή δουλειά, αφετέρου μέσα από την κινητοποίηση όλων εκείνων των φορέων της κεντρικής διακυβέρνησης με τους οποίους θα κληθούμε να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα. Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον γιατί μπορώ να εγγυηθώ την επάρκεια της ομάδας μας σε κάθε τομέα δράσης, αλλά και την προσωπική μου βούληση και δυνατότητα να ενώνω δυνάμεις μέσα στην πόλη μας και γύρω από αυτή.

Έχοντας, λοιπόν, υπογραμμίσει τη βασική μας δέσμευση ότι αυτό που οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και υποσχόμαστε θα το κάνουμε πράξη, μπορούμε συνοπτικά να καταγράψουμε μια σειρά πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αποδεικνύουν ότι μέσα σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα 80 εκατομμυρίων πολιτών, αξιοποιώντας τη δυναμική της, τη θέση της, τους ανθρώπους της και τη σκληρή δουλειά μας.

Ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι προφανώς κομβικός. Όραμά μας είναι το λιμάνι μας να μετατραπεί σε Λιμένα Αφετηρίας Κρουαζιέρας (Home Port) και προς αυτή τη διαδρομή θα χαράξουμε τη στρατηγική της πόλης. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει το μέλλον για τους πολλούς. Με νέες θέσεις εργασίας, με επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αύξηση κύκλου εργασιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μ. Αλέξανδρο αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες πολιτισμού, που έχουν διπλό χαρακτήρα. Η ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου θα καταγραφεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, σε ένα εμβληματικό κτίριο, στον τόπο όπου γεννήθηκε και ξεκίνησε να μεγαλουργεί. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά που θα αναδειχθούν με καινοτόμο τρόπο και αξιοπιστία οι πτυχές μιας ιστορίας 2.500 χρόνων. Μιας ιστορίας που θα γεφυρώσει το παρόν με το μέλλον. Το ψηφιακό μουσείο του Μ. Αλεξάνδρου θα αποτελεί πόλο έλξης που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τον κόσμο και θα τοποθετεί την πόλη μας στην πρωτοπορία των δράσεων πολιτισμού παγκοσμίως.

Η αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της πόλης, αλλά ακόμα και εκείνων που αναζήτησαν μακριά από αυτήν καλύτερη τύχη και επιθυμούν να επιστρέψουν, δεν είναι μόνο προτεραιότητα, αλλά και χρέος μας. Κινητοποιώντας τις πιο ζωντανές δυνάμεις της πόλης μας, θα δημιουργήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να εργαστεί και να εκφραστεί. Ο δρόμος για να το πετύχουμε αυτό είναι η προσέλκυση επενδύσεων, νέων και καινοτόμων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η στήριξη των επαγγελματιών και η αναβάθμιση των κοινωνικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εμπορικών στοιχείων της περιοχής, με την παράλληλη δημιουργία ευκαιριών για μόνιμη απασχόληση.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δυναμικής επικοινωνιακής εκστρατείας με βασικό τίτλο «Destination Thessaloniki» θα αποτελέσει βασικό εργαλείο της πόλης, για να προβάλλει το σύνολο των υποδομών της και των πλεονεκτημάτων της ως προορισμού και ταυτόχρονα θα αναδεικνύει τον ρόλο της πόλης ως κέντρου εμπορίου και επιχειρηματικότητας.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, ενταγμένες σε ένα οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο. Προφανώς έχει ανάγκη και από αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της. Κυρίως, όμως, έχει ανάγκη από μια δημοτική αρχή που οραματίζεται, αποφασίζει, εμπνέει, δρα και κινητοποιεί. Μια δημοτική αρχή που δεν συμβιβάζεται, αλλά συμβιβάζει ρεαλιστικά ιδέες, δυνάμεις και δυναμικές.

Μια ιστορική ευκαιρία για την πόλη μας βρίσκεται μπροστά μας. Έχουμε το πάθος, το όραμα, το ρεαλιστικό σχέδιο και τον τρόπο να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε πράξη. Ό,τι λέμε, από την επόμενη μέρα των εκλογών θα αρχίσει να γίνεται πράξη. Θα δουλέψουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά για το μέλλον της πόλης μας. Γιατί… «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

*Ο Γιώργος Ορφανός είναι Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον». Έξι φορές βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. -έχει διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Πριν από την κοινοβουλευτική του πορεία εξελέγη τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Συκεών. Μηχανολόγος-μηχανικός με ευρεία επαγγελματική σταδιοδρομία.

v