Vezyroglou Farm: Το μυστικό της επιτυχίας 110 ετών

Για τους πυλώνες βιωσιμότητας της εταιρείας και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, μιλάει στο Euro2day.gr ο CEO Αντώνης Βεζύρογλου. Το ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας και η εμπειρία από το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward.

Vezyroglou Farm: Το μυστικό της επιτυχίας 110 ετών

Για τη σταθερά ανοδική πορεία της Φάρμας Βεζύρογλου, τα βασικά στοιχεία που υποστηρίζουν την άνθιση της εταιρείας σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά, το επενδυτικό πρόγραμμα 6 εκατ. ευρώ διάρκειας μέχρι το 2026 και τα επόμενα βήματα, μιλά ο Αντώνης Βεζύρογλου, CEO της Vezyroglou Farm.

Αναφέρεται, επίσης, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, καθώς και στη συνεργασία με ιδιωτικούς και πανεπιστημιακούς φορείς της χώρας, που μπολιάζουν με νέες καινοτόμες ιδέες τον αναπτυξιακό κορμό της εταιρείας.

Ο κ. Βεζύρογλου υπογραμμίζει, επίσης, τη συμβολή της εταιρείας στο αναπτυξιακό αποτύπωμα της τοπικής κοινωνίας της Ημαθίας και μιλάει για τα οφέλη που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα OΠΑΠ Forward.

Η εταιρεία μετρά πάνω από ένα αιώνα ζωής. Πώς εξελίχτηκε και ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που την κράτησαν στην αγορά;

Το αγρόκτημά μας φέτος μετράει 110 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια, ενώ η εταιρεία θα κλείσει τα 20 έτη λειτουργίας. Τα στοιχεία που μας κράτησαν σε αυτή την δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά τόσα χρόνια δεν διαφέρουν από αυτά που κρατούν τις περισσότερες εταιρείες στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.

  • Σεβασμός στους πελάτες
  • Σεβασμός στους εργαζόμενους
  • Συνέπεια και σταθερότητα
  • Έμφαση σε γερές συνεργασίες με πελάτες και προμηθευτές
  • Σωστός στρατηγικός σχεδιασμός
  • Λεπτομερής έλεγχος κόστους λειτουργίας
  • Συνεχείς βελτίωση και βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών
  • Διαρκείς επενδύσεις σε πάγια και έρευνα
  • Πρωτοπορία και καινοτομία

Είστε μια καθετοποιημένη επιχείρηση στον αγροτικό τομέα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι όροι για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Ποιο ρόλο παίζει η τεχνολογία;

Ο όρος βιωσιμότητα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως και καθένας έχει κάτι διαφορετικό στο νου του διαβάζοντας τον όρο αυτό. Για την εταιρεία μας η βιωσιμότητα έχει 3 πυλώνες: προστασία περιβάλλοντος, διατήρηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και οικονομική βιωσιμότητα. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και τους τρεις πυλώνες με διάφορους τρόπους όπως:

  1. Tεχνολογίες πρόβλεψης ασθενειών ή/και παρακολούθησης πληθυσμών εντόμων, έτσι ώστε να εφαρμόζονται μόνο τα απαραίτητα σκευάσματα για την προστασία των καλλιεργειών.
  2. Προσέλκυση ανθρώπινου κεφαλαίου «νέας γενιάς» εξοικειωμένο με την χρήση νέων τεχνολογιών, σε έναν κατεξοχήν παραδοσιακό κλάδο της οικονομίας όπως ο πρωτογενής.
  3. Νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν μείωση κόστους παραγωγής (μείωση εισροών) και αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, βελτιώνοντας το οικονομικό αποτέλεσμα των εταιρειών.

Ποιο είναι το σημερινό οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας. Τι περιλαμβάνει το πλάνο της επόμενης ημέρας;

Η εταιρεία μας έχει μια σταθερά ανοδική πορεία από την ίδρυσή της και το 2023 ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεων. Πλέον απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους οι οποίοι εποχικά φθάνουν τους 150. Στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας το 2023 πληρώθηκαν από την εταιρεία πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσο ενός επενδυτικού προγράμματος 6 εκατομμυρίων ευρώ διάρκειας μέχρι το 2026 το οποίο εστιάζει στην επέκταση και τεχνολογική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ψηφιακή αναβάθμιση όλων των τμημάτων της εταιρείας, επενδύσεις στην κυκλική οικονομία όπως και επενδύσεις που στοχεύουν στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας. Παράλληλα επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη σε συνεργασία με ιδιωτικούς και πανεπιστημιακούς φορείς της χώρας.

Πώς αποφασίσατε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα OΠΑΠ Forward; Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας σε αυτό;

Το πρόγραμμα ΟΠAΠ Forward μου προτάθηκε από έναν φίλο ο οποίος συμμετείχε παλαιότερα. Αποφάσισα να συμμετάσχω με την λογική ενός life-long learning course το οποίο είναι σχεδιασμένο για επαγγελματίες που βρίσκονται σε παρόμοια φάση ανάπτυξης με εμένα. Η εμπειρία μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακή πρώτον σε επίπεδο εκπαίδευσης για πρακτικά θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες, δεύτερον σε επίπεδο ενημέρωσης σε θέματα που δεν είναι τόσο άμεσης εφαρμογής αλλά έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και τρίτον σε επίπεδο δικτύωσης στον χώρο που δραστηριοποιούμαστε.

Πόσο σας βοήθησε η συμμετοχή στο πρόγραμμα για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα της εταιρείας;

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα με έχει βοηθήσει να καταγράψω τις προκλήσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να επιτευχθεί σωστή ανάπτυξη της εταιρείας μου. Θα έλεγα ότι το πρόγραμμα καθοδηγεί τον επιχειρηματία να αποστασιοποιηθεί από τα τρεχούμενα και συχνά φλεγόμενα θέματα της καθημερινότητας και να δει πιο καθαρά την μεγάλη εικόνα. Σε δεύτερη φάση με βοηθάει ώστε να αναλύσω κάθε βήμα και κάθε πρόκληση και να τα επιλύσω. Η επικοινωνία και το mentoring από επαγγελματίες τεράστιου βεληνεκούς είναι ανεκτίμητης αξίας για εμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v