Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επόμενη μέρα μετά τον 1ο γύρο των γαλλικών εκλογών

To χθεσινό αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών έφερε χαμόγελα στους ευρωπαϊστές καθώς εκτιμούν ότι νέος πρόεδρος θα εκλεγεί ο Μακρόν. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

H επόμενη μέρα μετά τον 1ο γύρο των γαλλικών εκλογών
Όταν ο υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν επισκέφθηκε  το Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα, έγινε δεκτός από την καγκελάριο κ. Μέρκελ παρά τις διαμαρτυρίες του κ. Φιγιόν.

Όμως, το πρωτόκολλο δεν επέτρεπε στην κ. Μέρκελ να καλέσει συνέντευξη Τύπου.

Ούτε να βγει δημοσίως να τον στηρίξει όπως έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Γι’ αυτό τον λόγο, η κ. Μέρκελ άφησε ανοιχτές τις κουρτίνες των παραθύρων, για να μπορέσουν οι φωτογράφοι να αποθανατίσουν τη στιγμή, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα.

Ασφαλώς, δεν είναι μόνο η κ. Μέρκελ.

Πολλοί ακόμη πολιτικοί και άλλοι στην Ευρωζώνη αισθάνθηκαν ανακούφιση, μαθαίνοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν στο 2ο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, αποτράπηκαν τα δύο άσχημα σενάρια που ήθελαν είτε αναμέτρηση της κ. Λεπέν με τον κ. Μελανσόν, είτε του κ. Φιγιόν με τον κ. Μελανσόν στον τελικό γύρο.

Δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον ευρωπαϊστή ιδρυτή του κινήματος «Εμπρός» στην αναμέτρηση με την κ. Λεπέν.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του 2ου γύρου έχει κριθεί. Αυτό θα συμβεί όταν οι ψήφοι καταμετρηθούν.

Όμως, το χθεσινό αποτέλεσμα ενίσχυσε την αξιοπιστία των εταιρειών που διεξάγουν τις δημοσκοπήσεις αφού έπεσαν μέσα.

Επομένως, ενίσχυσαν την αξιοπιστία της πρόβλεψης, που θέλει τον Μακρόν να επικρατεί με άνεση της Λεπέν στον 2ο γύρο.

Όμως, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου έχει ήδη καταφέρει κάτι σημαντικό.

Αύξησε τον αριθμό των ψήφων που πήρε το κόμμα της στο παρελθόν και πιθανόν να τον αυξήσει περαιτέρω στον δεύτερο γύρο.

Αυτό είναι παρακαταθήκη, γιατί γίνεται αποδεκτή σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού πληθυσμού, θέτοντας ισχυρότερη υποψηφιότητα σε 5 χρόνια, που θα είναι μόλις 54 ετών και λογικά εκ νέου υποψήφια.

Μπορεί λοιπόν μια πιθανή νίκη του κ. Μακρόν να προκαλεί ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όμως οι σπόροι για μια ριζική αλλαγή σκηνικού στη γαλλική πολιτική σκηνή σε 5 χρόνια από σήμερα έχουν ριχτεί.

Φυσικά, πολλά θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας, τα θέματα ασφάλειας και τη μετανάστευση την επόμενη 5ετία.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος, το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα θα ενισχυθεί περαιτέρω και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2022 θα είναι πολύ πιο αμφίρροπο.

Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη Γαλλία, αφού ο νέος πρόεδρος ίσως δεν έχει τη συνεργασία της πλειοψηφίας για να περάσει κάποια σημαντικά νομοσχέδια.

Εχουν λοιπόν δίκιο πολλοί στην Ευρωζώνη να αισθάνονται ανακούφιση για το αποτέλεσμα του 1ου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Όμως, ίσως έχει πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v