Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «μυστικά» των ενοικιάσεων μέσω airbnb

Η βραχυχρόνια εκμίσθωση διαμερισμάτων ή κατοικιών θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τους ξενοδόχους αλλά πηγή εισοδήματος για άλλους ενώ το κράτος προσδοκά έσοδα. Πόσο συμφέρει όμως;

Τα «μυστικά» των ενοικιάσεων μέσω airbnb
Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να υποδέχεται πολλούς ξένους επισκέπτες/τουρίστες, που μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότεροι τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, διαθέτει ένα μεγάλο στοκ ακινήτων που παραμένουν απούλητα ή κενά, μετά το κατασκευαστικό μπουμ της περιόδου 1999-2007.

Ταυτόχρονα, τα ακίνητα πλήττονται από τους φόρους και οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του εισοδήματός τους σε μια εποχή κρίσης.

Η βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ενός διαμερίσματος ή κατοικίας μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοιρασμού ακινήτων (διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η airbnb) είναι ένας τρόπος που ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκέφτονται.  

Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις για αλληλοσυμπλήρωση της αυξημένης ζήτησης για καταλύματα από τουρίστες και της προσφοράς διαμερισμάτων ή κατοικιών που είναι κενά προς ενοικίαση.

Μοιάζει ένα πολύ καλό συμπλήρωμα, θα έλεγε κάποιος.

Όπως είναι φυσικό, οι ξενοδόχοι είναι στα κάγκελα, κατά τη λαϊκή έκφραση, και μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί χάνουν δυνητικούς πελάτες.

Από τη σκοπιά του, το κράτος σπεύδει να μαζέψει χρήματα, φορολογώντας εισοδήματα που προηγουμένως παρέμεναν στο απυρόβλητο.  

Όμως, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς ενδιαφερόμενους είναι αν η ενοικίαση μέσω airbnb ή άλλης ψηφιακής πλατφόρμας συμφέρει.

Η σύγκριση μπορεί να γίνει είτε με το ακίνητο κενό είτε με την εναλλακτική της μίσθωσης του ακινήτου σε κάποιον για μερικά χρόνια.

Είναι προφανές πως το κενό ακίνητο επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του με φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.

Eπομένως,  η ενοικίαση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, π.χ. της airbnb, μοιάζει ελκυστική.

Η κατάσταση περιπλέκεται όταν υπάρχει η δυνατότητα μίσθωσης του ιδίου διαμερίσματος σε κάποιον, π.χ. για τρία χρόνια.

Τι λοιπόν θα πρέπει να ξέρουμε γενικότερα και ειδικότερα για τα οικονομικά μιας ενοικίασης μέσω της airbnb κ.τ.λ.;

Κατ’ αρχάς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στις κριτικές που θα γράφουν οι τουρίστες/επισκέπτες στη σελίδα, όταν φεύγουν από το διαμέρισμα.

Αρκούν μία ή περισσότερες αρνητικές κριτικές για να πάει στράφι η προσπάθεια καθώς οι νέοι επισκέπτες θα στραφούν σε άλλα διαμερίσματα.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι ειλικρινής αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκεται το ακίνητο προς ενοικίαση, π.χ.  αληθινές φωτογραφίες, την τοποθεσία κ.τ.λ.   

Εξυπακούεται ότι ακίνητα με θέα και κοντά σε σταθμούς μέτρο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όμως, πιο καθοριστικός παράγοντας σε μια τέτοια προσπάθεια είναι η καθαριότητα.  

Κάθε δύο μέρες τουλάχιστον θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός, αλλαγή σεντονιών κ.τ.λ.

Η airbnb ζητά το διαμέρισμα να παραδίδεται απολύτως καθαρό.

Ας έλθουμε όμως στα οικονομικά του εγχειρήματος που στηρίζεται συνήθως στην υπόθεση ότι το διαμέρισμα θα είναι εκμισθωμένο 200 μέρες τον χρόνο κατά μέσο όρο, με την πληρότητα να είναι μεγαλύτερη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χρειασθεί πιθανόν να ανακαινίσει ή να «φρεσκάρει» για πιο οικονομικά, π.χ. βάψιμο, το διαμέρισμα προς ενοικίαση.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης ίσως χρειασθεί να αγοράσει κάποια έπιπλα, σεντόνια κ.τ.λ.

Όλα αυτά ενέχουν ένα αρχικό κόστος που ποικίλλει και θα πρέπει να αποσβεστεί.

Η airbnb χρεώνει επίσης 3% προμήθεια επί του συμφωνηθέντος ποσού. Επίσης, το ποσό φορολογείται για όσους μπουν στο μητρώο και δηλώσουν τις σχετικές συμβάσεις, καθώς αρκετοί δεν το κάνουν.

Επίσης, τα κοινόχρηστα, ο καθαρισμός, το φως, το νερό, το τηλέφωνο, η ασφάλεια πυρός επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι οι τουρίστες δεν κάνουν οικονομία και επομένως οι λογαριασμοί θα είναι φουσκωμένοι, π.χ. air conditioning.

Yπάρχει επίσης το κόστος του καθαρισμού, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν οι ίδιοι.

Εναλλακτικά, υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης που το αναλαμβάνουν μαζι με άλλες υπηρεσίες  αντι προμήθειας 20% επί της μίσθωσης.   

Ως γνωστόν, τα ανωτέρω κόστη δεν επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη, αν νοικιάζει το ακίνητο με τον κλασικό τρόπο.  

Σε γενικές γραμμές, για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. περίπου, 40 χρόνων, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, π.χ. Μετς, η ενοικίαση μέσω airbnb εκτιμάται πως θα απέδιδε 500 ευρώ περίπου μηνιαίως (πριν τη φορολόγηση), με την υπόθεση της ενοικίασης των 200 ημερών ετησίως.

Το ίδιο ακίνητο θα απέδιδε 300 με 350 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως, στην περίπτωση  της κλασικής μίσθωσης.   

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v