Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν θα γίνει της Κορέας

Οι φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του καθεστώτος της Β. Κορέας έχουν ενισχύσει το γεωπολιτικό ρίσκο και την αβεβαιότητα. Όμως, οι αγορές σκέφτονται διαφορετικά.   

Γιατί δεν θα γίνει της Κορέας
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ανησυχεί κανείς πως οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την Β. Κορέα θα οδηγήσουν σε σκληρό στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ.

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την ικανότητα των ΗΠΑ να καταφέρουν καίριο πλήγμα στη Β. Κορέα.

Όμως, γεωπολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η γεωγραφία της περιοχής και η παράταξη των στρατευμάτων είναι τέτοια δίνει την δυνατότητα στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας να πλήξει επίσης την γείτονα Ν. Κορέα και κυρίως την πρωτεύουσα της Σεούλ που βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Όλα αυτά περιπλέκουν το έργο της αμερικανικής πλευράς καθώς οι παράπλευρες απώλειες των συμμάχων της μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για να αγνοηθούν.

Όμως, όλο αυτό το σκηνικό προσφέρει επίσης μια καλή ευκαιρία στις αγορές να διορθώσουν μετά το μεγάλο ράλι και σε αρκετούς να παντελονιάσουν τα κέρδη τους.

Ηδη, μια γεύση πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται η αυξημένη αβεβαιότητα που εκπορεύεται από την κορεατική χερσόνησο σε συνδυασμό με τον χαμηλό όγκο συναλλαγών του Αυγούστου να οδηγήσει επίσης σε έντονες διακυμάνσεις.

Όμως, οι αγορές τιμολογούν ήδη τον γεωπολιτικό κίνδυνο και δεν στέλνουν σήμα πανικού.

Αν υπάρχει ένα χρηματιστήριο που θα επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, αυτό είναι της Νότιας Κορέας.

Παρά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας που σίγουρα συνδέεται με την πολεμική ρητορική των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, το χρηματιστήριο κερδίζει πάνω από 15% από τις αρχές της χρονιάς.

Επιπλέον, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο γενικός δείκτης μετοχών KOSPI βρέθηκε στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο, γεγονός που ίσως δικαιολογεί  την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον χρηματιστηριακό δείκτη μιας χώρας που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή.

Το ίδιο μπορεί να ισχυρισθεί κανείς για το νόμισμα της Ν. Κορέας που έχει μεν διολισθήσει το τελευταίο διάστημα, όμως έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς.

Είναι γνωστό ότι ο χρυσός κερδίζει έδαφος σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου καθώς πολλοί αναζητούν καταφύγιο.

Μια ματιά στη πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου δείχνει πως έχει καταγράψει κέρδη το τελευταίο διάστημα αλλά δεν είναι τέτοια που να μπορούν να χαρακτηρισθούν ασυνήθιστα.

Επιπλέον, ο χρυσός προέρχεται από μια ανοδική περίοδο παρότι παραμένει κάτω από το υψηλό των  1377 δολαρίων η ουγγιά του 2016.

Ασφαλώς, ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στη Κορέα.

Αν όμως πιστέψουμε τις αγορές, ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με επίκεντρο την  Β. Κορέα δεν είναι τόσο μεγάλος όσο κάποιοι γνωστοί γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v