Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ικανή συνθήκη για οριστική έξοδο από το μνημόνιο

Οι δανειστές επιθυμούν καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αν δεν εκπληρώνεται τόσο η αναγκαία συνθήκη της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 όσο και η ικανή συνθήκη.

H ικανή συνθήκη για οριστική έξοδο από το μνημόνιο
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι δανειστές επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να αποφοιτά με επιτυχία από το τρίτο μνημόνιο.

Μάλιστα, προς έκπληξη αρκετών ανθρώπων της αγοράς που έχουν έλθει σε επαφή μαζί τους, οι δανειστές εννοούν αυτό που δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κοινώς, οι δανειστές επιθυμούν την αποκαλούμενη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο του 2018, που μεταφράζεται σε έξοδο χωρίς την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

Όμως, η επιθυμία τους δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή.

Με  άλλα λόγια, θέλουν να δουν να εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα του προγράμματος και να επιτυγχάνεται ο βασικός δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, έναντι πλεονάσματος 2,4% του ΑΕΠ και μεγέθυνσης 1,6% φέτος αντίστοιχα.

Με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό, ο δημοσιονομικός στόχος 3,5% του ΑΕΠ υπερκαλύπτεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λειτουργώντας καθησυχαστικά για τους πιστωτές.

Οι τελευταίοι μπορούν επίσης να ποντάρουν στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου τη διετία 2019-2020.

Φυσικά, οι προϋπολογισμοί είναι μια άσκηση επί χάρτου και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Όμως, ο κατατεθείς έχει το πράσινο φως των θεσμών και είναι γνωστή η σημασία που δίνουν οι πιστωτές στα δημόσια οικονομικά, από τα οποία αποπληρώνονται σταδιακά τα δάνεια που έχουν δώσει στη χώρα.

Αν όμως τα δημόσια οικονομικά είναι η αναγκαία συνθήκη για το πράσινο φως εξόδου από το μνημόνιο, η μείωση των κόκκινων δανείων και η επαναφορά των τραπεζών στην κανονικότητα είναι η ικανή συνθήκη.

Οι δανειστές, με προεξάρχουσα την ΕΚΤ, θέλουν να έχουν τεθεί οι βάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πριν η Ελλάδα αποφοιτήσει από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να θεωρείται αβέβαιη η έξοδος από το πρόγραμμα.

Γι' αυτό τον λόγο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των τραπεζών που προγραμματίζονται για τα τέλη Νοεμβρίου θεωρούνται κομβικής σημασίας από τους δανειστές.

Μάλιστα, στελέχη των δανειστών παρατηρούν κάποια απροθυμία της ελληνικής πλευράς να συνεργασθεί όσο σε άλλα προαπαιτούμενα.

Οι απειλές περι μη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, δεν είναι πιθανώς άσχετες με αυτή τη διαπίστωση.  

Φυσικά, αρκετά ακόμη θα πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό τομέα.

Όμως, ένα πράγμα παραμένει.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η κατάσταση των τραπεζών θα παίξουν ρόλο στην απόφαση να βγει η Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο.

Είναι η ικανή συνθήκη της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v