Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα ράλι 37 χρόνων στο μεταίχμιο

Οταν ξεκίνησε το ράλι το 1981, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι γκουρού ισχυρίζονται πως  έφθασε στο τέλος του. Είναι όμως έτσι;   

Ένα ράλι 37 χρόνων στο μεταίχμιο
Πέρασαν ήδη 37 χρόνια από τα τέλη του 1981, όταν ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των τιμών των ομολόγων που οδήγησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται πως οι αποδόσεις πέφτουν όταν οι τιμές ανεβαίνουν.

Mια αναδρομή στο παρελθόν τα λέει όλα.

Tον Οκτώβριο του 1981, η απόδοση του 10ετούς κρατικού γερμανικού ομολόγου βρισκόταν στο 10,4%, για να κλείσει τη χρονιά στο 9,8%.

Χθες, η απόδοση του ίδιου ομολόγου ήταν στο 0,587%, καταγράφοντας άνοδο από 0,427% στο κλείσιμο του 2017.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει από το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο.

Η απόδοση του ομολόγου βρισκόταν στο 15,4% τον Σεπτέμβριο του 1981, για να υποχωρήσει στο 14% στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κυμαινόταν γύρω από το 2,55%, αυξημένο σε σύγκριση με το επίπεδο του 2,405% στο τέλος του 2017.

Για τον γκουρού των ομολόγων, τον Bill Gross, τα ομόλογα έχουν μπει σε καθοδική αγορά.

Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις των 5ετών και 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν πάνω από το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι (trendline) των τελευταίων 25 ετών.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Το ίδιο συνέβη το 1999 και το 2006.  

Ακόμη, ο Gross είχε επίσης δηλώσει το 2013 ότι η 30ετής ανοδική αγορά στα ομόλογα πιθανόν τελείωσε στα τέλη Απριλίου του ίδιου χρόνου, χωρίς να δικαιωθεί.

Επίσης, το 2012 και στα τέλη του 2016, στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι ειδικοί ισχυρίζονταν ότι το ράλι στα ομόλογα τελείωσε, αλλά εκ των πραγμάτων διαψεύσθηκαν.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου παραμένει εντός του μακροχρόνιου καθοδικού καναλιού.     

Σε αντίθεση με το 10ετές ομόλογο, η απόδοση του 30ετούς χρεογράφου δεν έχει αυξηθεί στον ίδιο βαθμό, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν έχει γενικευθεί η άνοδος σε όλα τα ομόλογα.

Η απόδοση του 30ετούς έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Αναμφισβήτητα, το κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις και τη συνέχεια ή το τέλος του 37ετούς ράλι στα ομόλογα είναι οι πληθωριστικές προσδοκίες (ΙΕΙ) για την επόμενη 5ετία.

Οι προσδοκίες μοιάζουν να έχουν τσιμπήσει στο 1,9% από 1,6% περίπου τον Σεπτέμβριο.

Όμως, παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2017, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ανέβει στο 2,62%.

Κοντολογίς, το 37ετές ράλι των ομολόγων θα τελειώσει σε κάποιο σημείο και οι αποδόσεις τους θα πάρουν για τα καλά την ανηφόρα.

Όμως, αυτό δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη και είναι αμφίβολο αν το τέλος του ράλι έχει έλθει.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v