Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα γεωπολιτικά παίγνια για το πετρέλαιο

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν πάνω από 8% την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω κυρίως της Συρίας. Όμως, το γεωπολιτικό παίγνιο δεν σταματά εδώ. Η επόμενη φάση βρίσκεται καθ’ οδόν.

Τα γεωπολιτικά παίγνια για το πετρέλαιο

Η τιμή του μπρεντ και του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση από τα τέλη του 2016, βελτιώνοντας την τεχνική εικόνα τους.

Ο λόγος;

Η αγορά «αγόρασε» το στόρι για τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των χωρών του ΟΟΣΑ προς τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η μείωση των αποθεμάτων αποδίδεται στην πολιτική συγκράτησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές  χώρες όπως η Ρωσία.

Αντίθετα, δεν έδωσε τόση σημασία στη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Η προσδοκία του στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία αύξησε το ασφάλιστρο κινδύνου (premium) στο πετρέλαιο.

Εκ πρώτης όψεως και κρίνοντας από τις αντιδράσεις των χωρών που είναι άμεσα αναμεμειγμένες στη Συρία, μετά το στρατιωτικό χτύπημα δεν φαίνεται πως θα υπάρξει άμεσα κλιμάκωση.

Όμως, η αλήθεια είναι πως οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου είναι «ευαίσθητοι» όταν υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Εχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η κατάσταση στην περιοχή ίσως επιδεινωθεί τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με την Τεχεράνη.

Κοινώς, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει τις δευτερεύουσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιρροής του τελευταίου στην περιοχή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξαγωγές και τα έσοδα του σιιτικού Ιράν από το πετρέλαιο θα περιορισθούν ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί.

Σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο σκηνικό θα παίξει η σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Από τη μια πλευρά, το Ριάντ επιθυμεί να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου ενόψει της δημόσιας εγγραφής (IPO) της  κρατικής Aramco.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Aramco εμφάνισε τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη στον κόσμο το 1ο εξάμηνο του 2017, ξεπερνώντας την Apple και τη Microsoft.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως τυχόν μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα μειώσει τις απώλειες του Ιράν σε έσοδα και αυτό δεν το επιθυμεί.

Από αυτή την οπτική γωνία, το Ριάντ θα μπορούσε μέχρι και να αυξήσει την παραγωγή του, για να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να μεγιστοποιήσει τις απώλειες του Ιράν.

Φυσικά, υπάρχει το ακραίο σενάριο μιας στρατιωτικής αναμέτρησης  του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, που θα έστελνε την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Επομένως, υπάρχουν δυνητικοί παράγοντες στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση τη μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην αγορά πετρελαίου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v