Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αναγνώσεις για τη ΔΕΘ

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αν συμμετέχει στις αγορές. Και οι δύο δεν μπορεί να είναι σωστές. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν.

Δύο αναγνώσεις για τη ΔΕΘ

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο ένας είναι ο πολιτικός, όπου λίγο-πολύ κανείς ξέρει τι να περιμένει.

Από τη μια, η φιλοκυβερνητική πλευρά θα σταθεί στα θετικά μηνύματα και στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού προς διάφορες ομάδες του πληθυσμού, πως θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2019.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία θα επικρίνουν τις εξαγγελίες για παροχές, κάνοντας αναφορά σε άλλες εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκαν και στο σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι πρωθυπουργός από τις επόμενες εκλογές.

Είναι πιο δύσκολο να προσεγγίσεις τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αν συμμετέχεις στην αγορά, γιατί, ως γνωστόν, ψηφίζεις με τα λεφτά σου.

Οι πιο αισιόδοξοι θα σταθούν στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, δεν θα πάρει πίσω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου των μνημονίων και θα ενεργήσει σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Κάποιοι θα μπορούσαν επίσης να σταθούν στις φιλοφρονήσεις του πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ με ένα γνωστό της ελληνικής αγοράς, τον υπουργό εμπορίου Γουίλμπερ Ρος στη ΔΕΘ.

Όμως, οι πιο απαισιόδοξοι θα επισημάνουν ότι η Ελλάδα δεν βγήκε καλά καλά από το 3ο μνημόνιο και ο πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις για επιδοτήσεις ενοικίου, φοροελαφρύνσεις κ.τ.λ.

Οι ίδιοι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών που ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό, συνδέοντάς το με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Είναι κάτι σαν έναυσμα της προεκλογικής περιόδου.

Το τελευταίο είναι στο μυαλό όλων στην αγορά και θα αποκτούσε μεγαλύτερο ειδικό βάρος κάθε μήνα που θα περνούσε, αλλά ίσως πλέον έρθει πιο μπροστά.

Ποια άποψη θα επικρατήσει; Δεν το γνωρίζουμε. Όμως, μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη με κάθε επιφύλαξη.

Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή αναφερθήκαμε στα λεγόμενα πολύπειρου στελέχους funds πριν τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Η Δευτέρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (assets), αν η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν ικανοποιήσει», είχε τονίσει.

Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο μεγάλο γεγονός στις διεθνείς αγορές που θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, τότε θα πιθανολογούσαμε ότι οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν ουδέτερες για την αγορά σ’ αυτή τη φάση.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v