Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματήστε το blame game

Οι αλληλοκατηγορίες στην Αθήνα για τις μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρουν τους παίκτες στην αγορά.

Σταματήστε το blame game

Αν υπάρχει Έλληνας αξιωματούχος, κυβερνητικός ή μη, που πιστεύει ότι είναι σε θέση να αντιστρέψει σε μόνιμη βάση το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τις τράπεζες, παρακαλείται να κάνει ένα βήμα μπροστά και να το αποδείξει.

Όμως, εμείς τουλάχιστον θα στοιχηματίζαμε ότι δεν θα τα καταφέρει, για έναν πολύ απλό λόγο.

Ακόμη κι αν ακούσουν τι έχει να πει, δεν θα τον λάβουν σοβαρά υπόψη οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Αυτό ισχύει και για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, που αποτελεί κόκκινο πανί για πολλά κυβερνητικά στελέχη, που τον εγκαλούν εσχάτως γιατί δεν έχει κάνει δηλώσεις στην παρούσα αρνητική συγκυρία για τις τράπεζες.

Όμως, η ΤτE και ο Διοικητής της δεν έχουν τις εποπτικές αρμοδιότητες για τον τραπεζικό κλάδο που είχαν κάποτε.

Οι «σημαντικές τράπεζες», δηλαδή οι τέσσερις συστημικές, εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Η ΤτE εποπτεύει τις «λιγότερο σημαντικές» τράπεζες.  

Αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να βγει και να κάνει κάποια δήλωση στήριξης των εγχώριων τραπεζών που ίσως οι αγορές λάμβαναν υπόψη, αυτός ή αυτή θα έπρεπε να προέρχεται από την ΕΚΤ και τον SSM.

Γράφουμε ίσως γιατί οι συμμετέχοντες  στην αγορά γνωρίζουν καλά τα νούμερα των τραπεζών και η πτωτική πορεία των μετοχών τους έχει ξεκινήσει μήνες πριν.

Απλά, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου και εν συνεχεία η διαρροή πως ο SSM έχει ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατ. ευρώ αποδείχθηκαν καταλύτες για την επιτάχυνση της διολίσθησης.

Σ’ αυτά προστέθηκαν τα γεγονότα  στην Ιταλία, με αποτέλεσμα το κλίμα να επιδεινωθεί περισσότερο.

Τελευταία, όπως όλα δείχνουν, φρόντισε να βάλει το χέρι της η κυβερνητική πλευρά, διαρρέοντας το σχέδιο του ΤΧΣ για τις κρατικές εγγυήσεις και τα SPV.

Η ανοδική αντίδραση κράτησε μία μόλις συνεδρίαση, γιατί η αγορά συνειδητοποίησε γρήγορα ότι το σχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις δεν ήταν ώριμο και αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι απλό.

Μη διαρρέεις κάτι, αν δεν έχει «κλειδώσει» και βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβουλεύσεων, γιατί μπορεί να χειροτερεύσεις την κατάσταση αντί να τη βελτιώσεις.

Επιπλέον, δεν ρίχνεις λάδι στη χρηματιστηριακή φωτιά, δημοσιοποιώντας συνάντηση κορυφής για τις τράπεζες μετά από ένα μινι κραχ των μετοχών τους.

Και φυσικά δεν θα έσωζε την κατάσταση η συμμετοχή του διοικητή της ΤτE σε μια τέτοια συνάντηση κορυφής όπως ισχυρίζονταν άλλοι, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους.

Αν η μη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα έκανε καλό σε κάποιον, αυτός είναι ο εαυτός του.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στο αρχικό θέμα, εκτιμούμε πως καμία δήλωση στήριξης των χειμαζόμενων τραπεζικών μετοχών από Έλληνα αξιωματούχο δεν πρόκειται να έχει μόνιμη θετική επίπτωση στην αγορά.

Πολλοί τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι τα μεγέθη των τραπεζών δεν έχουν χειροτερεύσει  και ίσως είναι καλύτερα σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και επομένως  δεν δικαιολογείται ο «βομβαρδισμός» των μετοχών τους.

Όμως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές είναι μεγάλες και συνεχείς για καιρό, με κάποιες ανάπαυλες ενδιάμεσα.     

Αυτό κάτι λέει και δεν είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v