Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα να πάει το ΔΝΤ στο ταμείο

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι win-win τόσο για τον δανειζόμενο όσο και για τους πιστωτές. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  

Ωρα να πάει το ΔΝΤ στο ταμείο

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αναρωτιέσαι γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.

Η Ελλάδα έχει τα λεφτά να αποπληρώσει πρόωρα το κομμάτι του δανείου που έχει πάρει από το ΔΝΤ και για το οποίο πληρώνει επιτόκιο κοντά στο 5%.

Εξαιτίας αυτού του τμήματος του δανείου, η Ελλάδα πληρώνει μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5% για το σύνολο.

Το περίφημο απόθεμα ρευστότητας θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, αν πιστέψουμε αυτά που ακούμε.   

Θεωρητικά, το ΔΝΤ είναι εκείνο που ωφελείται από αυτή την εξέλιξη, γιατί βγάζει κέρδος.

Όμως, κι αυτό ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι, από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την παροχή δανείων στην Αργεντινή κι αλλού και επομένως θα ήθελε λογικά να αποπληρωθούν κάποια δάνεια πρόωρα, ώστε να διαθέτει περισσότερη ρευστότητα.

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προχωρά σε τέτοιες κινήσεις σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αυτό το κάνει, αφενός, γιατί θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους πιστωτές και αφετέρου, γιατί υποχρεούται με βάση τη δανειακή συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα με τον EFSF να αποπληρώνει άμεσα το ίδιο ποσό δανείου, σε περίπτωση που αποπληρώσει πρόωρα στο ΔΝΤ.    

Όμως, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου να εξαιρέσει την Πορτογαλία από την υποχρέωση αποπληρωμής προς τον EFSF, λόγω πρόωρης εξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που ηγείται του EFSF, σημείωσε  ότι η Πορτογαλία θα εξοικονομήσει χρήματα από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ καθώς μπορεί να δανεισθεί στην αγορά με χαμηλότερο επιτόκιο.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και προετοιμάζεται.   

Όμως, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το ακριβό μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ με το πολύ φθηνότερο δάνειο που έχει λάβει από τον ESM, εξοικονομώντας τη διαφορά σε τόκους.

Επιπλέον, θα αντικαθιστούσε ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο με ένα πολύ πιο μακροπρόθεσμο.

Φυσικά, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις επιστροφές των κερδών από SMP και ANFA του ευρωσυστήματος, για να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ.

Εκτιμάται ότι η χώρα πληρώνει κάπου 1,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ετησίως, σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις, απ’ όσο γνωρίζουμε.

Από τη στιγμή λοιπόν που συμφέρει την Ελλάδα και τους ESM/EFSF και παράλληλα στέλνει θετικό μήνυμα στην αγορά, είναι απορίας άξιο που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που τα καλά νέα από την Ελλάδα σπανίζουν και οι προετοιμασίες για την έξοδο στις αγορές έχουν ξεκινήσει.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v