Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πολιτικοποιείτε το 10ετές ομόλογο

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου συνιστά μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση. Όμως, το ομόλογο θα είναι υποχρέωση των φορολογουμένων και όχι των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Μην πολιτικοποιείτε το 10ετές ομόλογο

Οπως όλα δείχνουν, η χώρα θα προχωρήσει στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με καθυστέρηση 9 ετών.

Το προηγούμενο 10ετές ομόλογο πουλήθηκε τον Μάρτιο  του 2010, με απόδοση μεγαλύτερη από 6% αλλά spread ίσο με 305 μονάδες βάσης περίπου πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο -χαμηλότερο από το σημερινό των 350 μονάδων- και έφερε 5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Για όσους το έχουν ξεχάσει, ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο τότε υπεύθυνος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), είχε δώσει  συνέντευξη στο CNBC λίγο μετά από εκείνη την έκδοση και είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα χρειαζόταν περισσότερες εκδόσεις  και λιγότερες δηλώσεις.

Η τότε κυβέρνηση τον κάκισε γι’ αυτές τις δηλώσεις, με τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανείζεται μ’ εκείνα τα «βάρβαρα επιτόκια».

Επανερχόμαστε στο σήμερα, για να επισημάνουμε πως όλα δείχνουν ότι η αρχική πρόθεση των υπευθύνων ήταν να προχωρήσουν στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Όμως, από τη στιγμή που τα ομόλογα έκαναν ράλι και ήλθε καπάκι η αναβάθμιση της Moody’s κατά 2 βαθμίδες, δεν είχαν λόγο να το καθυστερούν.

Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι σαφές πως η απόφαση του Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου να είναι λίγο κάτω από το 4%.

Κατανοούμε ότι αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ως όπλο στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.  

Από τη δική της σκοπιά, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποδυναμώσει το πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Μπαρόζο ότι οι αγορές προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές.  

Η στήλη έχει επικαλεσθεί εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, που συμφωνούν με τον κ. Μπαρόζο.

Όμως, η αξιοπιστία του τελευταίου έχει πληγωθεί, ενώ δεν είναι σημαντικός παράγοντας στον κόσμο των αγορών. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρά ακόμη μια φορά επικοινωνιακά με καθυστέρηση, εμφανιζόμενο να ακολουθεί το γεγονός της έκδοσης, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Ο καθένας μπορεί να βλέπει το ποτήρι είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο, ανάλογα με την πολιτική οπτική του γωνία.    

Όμως, η υποχρέωση της αποπληρωμής του νέου 10ετούς ομολόγου θα βαραίνει τους Ελληνες  φορολογούμενους και όχι τα κόμματα.

Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον να σταματήσουν να αντιδικούν για πολιτικούς λόγους, για μια ομολογιακή έκδοση που δεν θα αποπληρώσουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v