Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας

Η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα ενόψει εκλογών, όμως οι θεσμικοί πιστωτές της χώρας δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ίσως κλείσει νωρίς.

Το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας

Τα γραπτά μένουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα των διαφόρων παροχών ή μέτρων -ο καθένας διαλέγει και παίρνει- τον Μάιο, που συμπεριελάμβαναν ουσιαστικά τη μονόπλευρη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2020, η στήλη είχε πάρει μια σαφή θέση.

Γνωρίζοντας τις προεργασίες που είχαν γίνει με ξένες τράπεζες για την έκδοση 7ετούς ομολόγου και προεξοφλώντας τη στάση των δανειστών απέναντι στις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς το 1% του αποθεματικού που θα κάλυπτε ενδεχόμενη απόκλιση ήταν δάνεια, η στήλη είχε ταχθεί κατά της έκδοσης.  

Είχε μάλιστα υποστηρίξει την άποψη πως η χώρα θα έπρεπε πλέον να περιμένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, που όλα έδειχναν τότε πως θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, και να μη διακινδυνεύσει μια έξοδο, όπως κι έγινε.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στις ευρωεκλογές ανέτρεψε τα δεδομένα, αφού οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου.

Το συμπέρασμα στο οποίο είχαμε καταλήξει τότε δεν αλλάζει, παρά το ράλι στα ομόλογα και γενικότερα στις ελληνικές κινητές αξίες.   

Όμως, θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαβλέπουμε να έρχονται μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με την πάγια στάση των δανειστών.

Αν το παρελθόν είναι καλός οδηγός, οι πιστωτές θα περιμένουν να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση και να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Αυτό λογικά θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Εξυπακούεται πως δεν θα παραλείπουν, δοθείσης της ευκαιρίας, π.χ. επόμενο Eurogroup, να επισημαίνουν την ανάγκη να τιμήσει η χώρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και κυρίως τον στόχο για  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Όμως, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα προτιμήσουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους για προφανείς πολιτικούς λόγους, όπως είναι φυσικό.

Αλλωστε ήδη το έχουν κάνει μέσω της δεύτερης έκθεσης για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Παρ' όλα αυτά η στήλη περιμένει πως η προσεχής τοποθέτηση του ΔΝΤ θα είναι πιο ευθεία και λιγότερο πολιτική.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε;

Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι μήνας χαμηλών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές λόγω διακοπών, η Αθήνα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος Ιουλίου για να υλοποιήσει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα αναδείξουν σταθερή κυβέρνηση.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε τα περιθώρια στενεύουν υπό την έννοια ότι θα πρέπει να πάμε στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο.

Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές δεν θα είναι νευρικές και η προφορική αντιπαράθεση της Αθήνας με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά δεν θα έχει λάβει διαστάσεις.  

Αυτός είναι ο λόγος που εκτιμούμε πως είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να αντλήσει 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον από τις αγορές, μέσω της πώλησης κάποιου ομολόγου, ώστε να φτάσει ή ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ που ήταν ο μέγιστος στόχος για το 2019.    


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v