Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διορισμούς και κληρονόμους δεν θα πάμε μακριά

Είναι θετικό όταν κολοσσοί όπως η Microsoft προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. Όσο όμως το εγχώριο πολιτικό προσωπικό είναι εθισμένο στη σπατάλη και σε αχρείαστους διορισμούς, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Με διορισμούς και κληρονόμους δεν θα πάμε μακριά

Οι περισσότεροι αναγνώστες μάλλον δεν θα βρουν το κείμενο που ακολουθεί  ευχάριστο. Είναι λογικό. 

Εδώ και δεκαετίες, η πλειοψηφία των πολιτών έχει εθισθεί να περιμένει από τους πολιτικούς και κυρίως το/τα κόμμα/κόμματα που είναι στην εξουσία να κάνουν εύνοιες, π.χ. κρατικές δαπάνες για απίθανα πράγματα, αχρείαστους διορισμούς στο δημόσιο, δανεικά κι αγύριστα, φορολογικές κι άλλες χάρες στους ημετέρους και πάει λέγοντας. Αν ρωτήσεις σχετικά μερικούς πολιτικούς ιδιωτικά, θα σου απαντήσουν ότι ο κόσμος και τα μίντια κατηγορούν αυτούς αλλά είναι οι ψηφοφόροι που ζητάνε επιτακτικά ρουσφέτια. Είναι η άλλη άποψη, που πιθανόν δεν έχετε ξαναδιαβάσει.

Δεν είναι πρόθεση της στήλης να αποδώσει ευθύνες. Η θέση μας είναι πως σε μια Δημοκρατία, που οι πολιτικοί εκλέγονται από τους πολίτες και μάλιστα επανειλημμένα, οι τελευταίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Τι μας ώθησε να αναφερθούμε στις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος; Η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση την Παρασκευή στον Σκάι για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είναι η απάντηση. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που είναι εξαιρετικά γαλαντόμοι, με π.χ. χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο. Η τυπική  δικαιολογία είναι η κάλυψη των αναγκών. Αν και αυτό ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. υγειονομικό προσωπικό την περίοδο της πανδημίας, η ικανοποίηση των ημετέρων είναι συνήθως το πιο σημαντικό κριτήριο.        

Για να επανέλθουμε λοιπόν στον συμπαθή κατά τα άλλα υπουργό Εργασίας, ο τελευταίος ανέφερε ότι εξετάζεται αν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, θα λάβουν και οι κληρονόμοι(!) Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι τα αναδρομικά θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη ενώ τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα το 2021.  

Σε άλλη σοβαρή, Δυτική χώρα, τέτοιες δηλώσεις θα είχαν προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όμως εδώ δεν μιλάει κανένας, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί μετράνε τις ψήφους. Μ’ αυτό τον τρόπο δικαιώνουν τη γνωστή αρνητική άποψη για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τις σχέσεις πολιτικών και πελατών-ψηφοφόρων.

Όμως, οι υπουργοί δεν διαχειρίζονται δικά τους λεφτά. Λεφτά των φορολογουμένων διαχειρίζονται και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί, όταν θέλουν να μοιράσουν τέτοια λεφτά. Αν θέλουν να διανείμουν λεφτά στους κληρονόμους συνταξιούχων, ας το κάνουν από τη δική τους τσέπη.

Είναι ειρωνεία, σε μια μέρα που ανακοινώνεται μια μεγάλη επένδυση στη πατρίδα μας σε κλάδους αιχμής από τη Microsoft, να συζητάμε για πράγματα που αποκαλύπτουν και διαιωνίζουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές. Με τέτοια μυαλά, η νέα χρεοκοπία της χώρας θα έλθει νωρίτερα από τα 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο που παίρνει συνήθως και δεν θα μας σώσει καμία επένδυση από Microsoft, Google, Tesla κ.λπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v