Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάντε την τηλεργασία χρυσωρυχείο για την Ελλάδα

Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σ’ εκείνες τις δουλειές που απαιτούν φυσική παρουσία. Όμως, έχει επίσης επιταχύνει  την τάση για τηλεργασία και η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες που μπορούν να επωφεληθούν.  

Κάντε την τηλεργασία χρυσωρυχείο για την Ελλάδα

Η τάση για τηλεργασία υπήρχε πριν από την πανδημία. Πολλοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ κι αλλού, σε κλάδους όπως ο χρηματοοικονομικός, δούλευαν εξ αποστάσεως, αλλά δεν ήταν τόσο γνωστός στην Ελλάδα κι αλλού. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού επιτάχυνε την τάση για τηλεργασία και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει κι όταν μας εγκαταλείψει με το καλό.

Φυσικά, η τηλεργασία δεν είναι θεραπεία δια πάσα νόσο. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΔΝΤ, σχεδόν 100 εκατ. άτομα ή το 15% της εργατικής δύναμης μπορούν να χάσουν τις δουλειές τους σε 35 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, γιατί αδυνατούν να εργασθούν εξ αποστάσεως. Οι φτωχοί και οι νέοι που κάνουν κακοπληρωμένες δουλειές αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.  

Όμως, κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να είναι από τις πλέον ωφελημένες από την τάση για περισσότερη τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας. Ποιος δεν θα ήθελε να εισπράττει μισθούς Βόρειας Ευρώπης και να ζει στην Ελλάδα, έχοντας χαμηλότερο κόστος ζωής και απολαμβάνοντας  τον καιρό της;  

Το ανωτέρω ερώτημα διατύπωσε φίλος-επενδυτής από τη Βρετανία, όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα της τηλεργασίας. Ήδη, από την αρχή της πανδημίας, ένας αδιευκρίνιστος αριθμός Ελλήνων που απασχολούνται σε ξένους οργανισμούς και επιχειρήσεις έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και εργάζονται από το σπίτι τους εδώ. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν αρκετοί ξένοι που έχουν εξοχικές κατοικίες σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας και άλλοι που έχουν νοικιάσει σπίτια μέσω airbnb και άλλες πλατφόρμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλοι αυτοί εργάζονται εξ αποστάσεως, κάνοντας ενίοτε ενδιάμεσα τις βουτιές τους  καθώς ο καιρός το επέτρεπε μέχρι πρότινος.  

Δεν  χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό για να κατανοήσει τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η χώρα, αν κατορθώσει να προσελκύσει χιλιάδες τέτοιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Εκτός από την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν ακίνητα και να λειτουργήσουν σαν κράχτες για περισσότερους. Ας μην ξεχνάμε πως μερικές χιλιάδες συμπατριωτών μας με υψηλά εισοδήματα άλλαξαν φορολογική κατοικία την τελευταία δεκαετία για να αποφύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές προς όφελος  άλλων χωρών όπως η Κύπρος κ.λπ.   

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε πρόσφατα στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση για να τους προσελκύσει, παραθέτοντας δηλώσεις του Αλεξ Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Όπως ανέφερε, όποιος μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, θα έχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια υπό κάποιες προϋποθέσεις. Κοινώς, θα φορολογείται με συντελεστή 22% για εισοδήματα άνω των 40 χιλ. ευρώ.

Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί η Ελλάδα μπορεί να έχει μόνο οφέλη από την προσέλκυση των αποκαλούμενων «ψηφιακών νομάδων» και όχι μόνο. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει επίσης να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της, προσφέροντας  υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, ώστε να μπορεί να εργάζεται κάποιος από την Ελλάδα. Και μόνο αν χρειάζεται να παίρνει κάποιος το αεροπλάνο για να πάει στο εξωτερικό για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με φυσική παρουσία για λίγες μέρες και να επιστρέφει. 

Κοντολογίς, η πανδημία δεν έχει μόνο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Η επιτάχυνση της τάσης για τηλεργασία είναι μια ευκαιρία που η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v