Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα πληρώσει κανείς για τις «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων;

Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας γίνονται με δανεικά που θα πληρωθούν στο μέλλον. Όσοι λοιπόν εξαπατούν για να εισπράξουν, θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. Το ίδιο και όσοι έκαναν ότι δεν έβλεπαν τι γινόταν επί τόσον καιρό.

Θα πληρώσει κανείς για τις «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων;

Στην πιάτσα, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό τι γινόταν με τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας από πολλούς εργοδότες ανά την επικράτεια.

Οι μόνοι που εμφανίζονται να μην το είχαν πάρει χαμπάρι μέχρι πρότινος, που θεσπίσθηκε η προαναγγελία, ήταν οι ιθύνοντες στα αρμόδια υπουργεία Εργασίας κι αλλού. Λέμε ότι δεν το είχαν πάρει είδηση, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να εικάσουμε άλλα πράγματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στο Εuro2day.gr για το θέμα:

«Τα πρώτα στοιχεία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, κατά τον Φεβρουάριο, που άλλαξε το σύστημα και ξεκίνησε η προαναγγελία των αναστολών, δείχνουν ότι δηλώθηκαν τουλάχιστον 75.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, κατά τον προηγούμενο μήνα, οι εργαζόμενοι σε αναστολή φαίνεται πως μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10% με 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο, χωρίς να έχουν υπάρξει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ούτε στην κατάσταση της αγοράς, με το συνεχόμενο lockdown, ούτε στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας».

Δεν είναι ασφαλώς σίγουρο ότι ήταν 75 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό σε δαπάνες για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. στους συνεπείς φορολογούμενους αφού η μεγάλη πλειονότητα δεν πληρώνει πρακτικά φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο πράγματα. Πρώτον, το ποσό των 534 ευρώ που συνήθως δινόταν στον καθένα. Δεύτερον, τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλάμβανε ο προϋπολογισμός.

Αθροιστικά, το συνολικό ποσό φτάνει τα 800 ευρώ περίπου τον μήνα κατ’ άτομο. Αν πολλαπλασιάσουμε τις 75 χιλ. άτομα επί τρεις μήνες, ο λογαριασμός φθάνει τα 180 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι μικρό.

Από τα λεγόμενα των ανθρώπων της αγοράς συμπεραίνουμε ότι επιχειρήσεις-εργοδότες από διαφορετικούς κλάδους έκαναν χρήση των «μαϊμού» αναστολών.

Από την οικοδομή, όπως τεχνικά γραφεία μηχανικών, χρωματοπωλεία κ.λπ., έως τα φαγάδικα και τα βιβλιοπωλεία, πολλοί έκαναν χρήση.

«Πώς νομίζεις ότι δουλεύουν τα εστιατόρια με το delivery ή τα βιβλιοπωλεία με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις; Προσέλαβαν νέο κόσμο; Όχι ασφαλώς. Αρκετοί χρησιμοποιούν εργαζομένους που έχουν βάλει σε αναστολή για να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε στη στήλη μικρομεσαίος επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο έχει πάρει έκταση. «... Ιδίως στην επαρχία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αναστολή-μαϊμού συμφέρει τόσο την επιχείρηση, που μεταβιβάζει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στο κράτος και έχει έσοδα, αλλά και τους εργαζομένους, που παίρνουν τη διαφορά ή και κάτι παραπάνω στο χέρι, παραμένοντας ασφαλισμένοι.

Επειδή όμως πρόκειται περί απάτης, θα περιμέναμε να μάθουμε τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Εργασίας και άλλοι για την τιμωρία όσων ενεπλάκησαν ή τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών.

Επιπλέον, τι θα κάνει με τους κρατικούς ιθύνοντες, που θα έπρεπε να είχαν εντοπίσει πολύ πιο νωρίς τι γινόταν, προστατεύοντας το δημόσιο χρήμα;

Ομως, δεν είμαστε αιθεροβάμονες για να περιμένουμε ότι θα βγει άκρη. Το πιθανότερο είναι είτε να μη γίνει τίποτα είτε κάτι για τα μάτια του κόσμου και με τον καιρό να ξεχασθεί.

Θα μέναμε έκπληκτοι αν γινόταν κάτι άλλο και λυπούμαστε που το λέμε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v