Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κορωνοϊός μολύνει την ελληνική οικονομία

Όταν επιχειρείται μερικό άνοιγμα της οικονομίας, με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους σε επίπεδα-ρεκόρ και μερικοί πιστεύουν ότι δεν φτάνει, γεννάται ένα ερώτημα. Μήπως τελικά ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι υπέρ της ανοσίας της αγέλης; Οι οικονομικές συνέπειες.

Ο κορωνοϊός μολύνει την ελληνική οικονομία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεοπτικού σταθμού για την πορεία της πανδημίας το επόμενο 15νθήμερο, η γενική διευθύντρια στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» Αντωνία Κουτσούκου ήταν σαφής  χθες το βράδυ. Πήγαμε σε lockdown παλαιότερα, τόνισε, όταν είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα και πάμε τώρα με μια διαφορετική προσέγγιση ανοίγματος που έχουμε 3.000 κρούσματα και το 100% των κλινών στη δική της ΜΕΘ κατειλημμένο. Κι όλα αυτά, με τον κόσμο έξω σε πλατείες κι αλλού το Σαββατοκύριακο, με τα μέτρα προστασίας να μην τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες των οποίων θα φανούν σε δύο περίπου εβδομάδες, θα προσθέταμε εμείς.

Αναμφίβολα, οι καραντίνες ασκούν μια μεγάλη ψυχοσωματική πίεση. Μήπως όμως η πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ανοσίας της αγέλης και απλά δεν το λέει ή, ακόμη χειρότερα, υποκρινόμαστε; Μια ανοσία που ιδανικά θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά αντικειμενικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα. Ο συνδυασμός εμβολίων και μολύνσεων θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία.   

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προμήθεια των εμβολίων περιορίζει τους ημερήσιους εμβολιασμούς στο μισό, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή για την πανδημία; Πρώτον, ο Απρίλιος θα είναι ένας ακόμη χαμένος μήνας για την ελληνική οικονομία, μετά το υφεσιακό 1ο τρίμηνο. Ακόμη κι αν η σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 εμφανίσει θετικό πρόσημο. Δεύτερον, είναι πλέον πιθανόν, ιδίως αν το Πάσχα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων 14 μέρες αργότερα, να πορευθούμε με υψηλό αριθμό κρουσμάτων τον Μάιο, Ιούνιο κ.λπ. καθώς οι πιέσεις από διάφορες επαγγελματικές ομάδες για άνοιγμα των καταστημάτων τους θα εντείνεται.

Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο δεν θα είναι τόσο καλό για την οικονομία όσο αναμενόταν. Μια γεύση θα πάρουμε στα τέλη Απριλίου μέσω των αναθεωρημένων προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακόμη χειρότερα, η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο θα επηρεάσει αρνητικά όσους ξένους τουρίστες έβαζαν τη χώρα μας στους υποψήφιους προορισμούς τους. Θα πρέπει λοιπόν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο να είναι πολύ καλά για να αναπτυχθεί η οικονομία με ρυθμό άνω του 2% το 2021. Κοινώς, να απογειωθεί ο τουρισμός και να αρχίσει η υλοποίηση κάποιων έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης -κάτι που ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο απ’ όσο εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα. 

Ας μην ξεχνάμε πως τα χρήματα από το Ταμείο επρόκειτο αρχικά να αρχίσουν να εισρέουν τον Μάρτιο του 2021. Και, φυσικά, όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και στο χρέος και θα τα βρούμε αργότερα μπροστά μας. 

Κοντολογίς, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων εν μέσω πιέσεων από τους επαγγελματικούς κλάδους τους ευνοεί τη διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο και η επιθυμία ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας, που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η λογική υπαγορεύει πως ο συνδυασμός θέτει σε κίνδυνο τους φετινούς οικονομικούς στόχους.     


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v