Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την παραλία της Ν. Μάκρης στη Ρωσία με αγάπη

Δεν χρειαζόταν παρά να επισκεφθεί κάποιος διάφορα μέρη της Αττικής το Σαββατοκύριακο, για να προβλέψει με μεγάλες πιθανότητες μια νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Το άνοιγμα της οικονομίας και η πρόκληση. 

Από την παραλία της Ν. Μάκρης στη Ρωσία με αγάπη

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ενός γκάλοπ στην Ελλάδα, στο οποίο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού θα καλείτο να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα που υποβλήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα 2/3 των Βρετανών που συμμετείχαν, ήταν της άποψης ότι οι μάσκες, οι κοινωνικές αποστάσεις και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να συνεχισθούν και μετά τη 19η Ιουλίου ή «Ημέρα Ελευθερίας», όπως αποκαλείται.

Όλα αυτά μάς ήλθαν στο μυαλό καθώς παρατηρούσαμε τον συνωστισμό στην παραλία της Νέας Μάκρης το Σάββατο το βράδυ, τόσο στους δρόμους όσο και στα μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. Την ίδια εικόνα μάς μετέφεραν κι από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Kι επιπλέον θυμηθήκαμε ένα πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Economist για τη Ρωσία. Η τελευταία ήταν η πρώτη χώρα που παρήγαγε και διένειμε εμβόλιο, το Σπούτνικ,  εναντίον της Covid-19, ξεκινώντας νωρίς τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της με τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν και μέλη της οικογένειάς του να το κάνουν δημοσίως. Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το τρίτο και πιο δριμύ κύμα κρουσμάτων, που μερικοί στη Δύση, π.χ. Economist, αποδίδουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων της στους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας του ρωσικού εμβολίου.

Με την οικονομία να ανοίγει και την πολύ πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα να προελαύνει, είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν διάφοροι πιο ειδικοί από εμάς. Η στρατηγική της επίτευξης ανοσίας μέσω εμβολιασμών με ανοικτή την οικονομία παρά την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων έχει λογική. Αν μη τι άλλο, η μετάλλαξη Δέλτα είναι λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με προηγούμενες. Το τείχος ανοσίας προσφέρει προστασία, αλλά πρέπει αφενός τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά και αφετέρου, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιασθεί μαζί με εκείνους που το έχουν περάσει, λόγω της νέας μετάλλαξης.

Αν το αμερικανικό FDA δώσει κανονική και όχι απλά έκτακτη έγκριση στα εμβόλια, όπως αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ίσως πεισθούν περισσότεροι ανεμβολίαστοι να το κάνουν, διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου για ανοσία. Όμως, μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τα ταξίδια, δεν μπορεί να περιμένει. Θα πρέπει να χαράξει τη στρατηγική της. Πολύ περισσότερο όταν ήδη γνωρίζει πως το φετινό πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι μεγαλύτερο από το περσινό και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει στα ύψη.

Πλέον, το άνοιγμα της οικονομίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία από πριν και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών και άλλων κρατικών ομολόγων και η πρόσφατη κίνηση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ενισχύει την πιστωτική επέκταση το δείχνουν. Όπως άλλωστε η πλειονότητα του κόσμου που συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει πανδημία, είτε γιατί έχει κουραστεί, είτε γιατί έχει εμβολιασθεί, είτε για άλλους λόγους, π.χ. οικονομικούς. Η παραλία της Νέας Μάρκης απέχει πολύ από τη Ρωσία, για να δουν οι εδώ τι γίνεται εκεί. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v