Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΘ και τα χρήματα της πανδημίας που κάηκαν...

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να τηρήσει την πολιτική παράδοση, εξαγγέλλοντας διάφορα ευνοϊκά μέτρα στη ΔΕΘ. Με το δημόσιο χρέος στα ύψη και τις κομπίνες συχνό φαινόμενο, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι έγινε με τα λεφτά της πανδημίας.

Η ΔΕΘ και τα χρήματα της πανδημίας που κάηκαν...

Σε μια χώρα που το 25% περίπου των φορολογουμένων πληρώνει το 95% και πλέον των εσόδων του φόρου εισοδήματος, είναι λογικό μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην έχει φορολογική συνείδηση.

Αυτό διευκολύνει το έργο των πολιτικών, που έχουν ως πρωταρχικό μέλημα την επανεκλογή τους. Κι αυτό γιατί μπορούν να ξοδεύουν τα δανεικά της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς να συναντήσουν σοβαρές αντιδράσεις.

Αν φυσικά ξόδευαν τα δικά τους λεφτά, οι πολιτικοί θα ήταν πολύ φειδωλοί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενόψει των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ανάμεσά τους, η μείωση εισφορών και φόρων, με βάση τις διαρροές.

Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κάποιος. Στην Ελλάδα, οι εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι σαν τα δώρα των Χριστουγέννων. Ανακοινώνονται πάντα στην ώρα τους.

Ομως, η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, εκτός των άλλων, που διοχέτευσε δεκάδες δισ. ευρώ στην οικονομία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας πέρυσι και φέτος.

Τα λεφτά δεν απέτρεψαν την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 αλλά συνέβαλαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας, συγκρατώντας την ανεργία, επιτυγχάνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΟΝΕ.

Ομως, είναι επίσης μια χώρα με υψηλό συγκριτικά δείκτη επιχειρηματικής απάτης. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 11.000 επιχειρήσεις πρόλαβαν και άλλαξαν ΚΑΔ για να πληρώνονται τις επιδοτήσεις της πανδημίας, πριν μπει φρένο από τις αρχές.

Ακόμη, το οικονομικό θαύμα του 2020. Την ίδια ώρα που η οικονομία βίωνε μια βαθιά ύφεση, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο ήταν πάνω από 20% χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019.

Και φυσικά, η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων πάνω από 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την 9η Εκθεση Αυξημένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεγάλες επιχειρήσεις διπλασίασαν τα δάνεια που πήραν πέρυσι και ταυτόχρονα αποθεματοποίησαν.

Η ανωτέρω εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμό για το επίπεδο του ανταγωνισμού καθώς οι μεγάλες εταιρείες, διαθέτοντας μεγάλη ρευστότητα, μπορούν να ακολουθήσουν επιθετικές πολιτικές εξαγορών κ.λπ.

Ακόμη, θα πρέπει να διευκρινισθεί αν έχουν ελεγχθεί οι εταιρείες με απλογραφικό σύστημα που αιτήθηκαν και πήραν (μη) επιστρεπτέες προκαταβολές για ορθή υποβολή στοιχείων.

Μαζί λοιπόν με την αγωνία των πολιτών και των επιχειρήσεων για τις αυξήσεις σε βασικά είδη που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με τις εξαγγελίες μέτρων στη ΔΕΘ, θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τη δυνατότητα όσων έλαβαν κρατικό χρήμα να πληρώσουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Καλές λοιπόν οι νέες εξαγγελίες στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, όμως εμείς θα πρέπει επίσης να μάθουμε τι έγινε με τις ενισχύσεις της πανδημίας και αν έπιασαν τόπο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v