Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντεχνίες να είναι καλά...

Αρκετοί επαγγελματίες, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμώτριες, εκπαιδευτικοί, δεν κόβουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν. Ομως, για την πολιτεία φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο όσοι δεν ανήκουν στις συντεχνίες.

Οι συντεχνίες να είναι καλά...

Πριν από μερικά χρόνια, ένας ανυποψίαστος ιδιώτης έβαλε μερικές καρέκλες και κάποια άλλα πράγματα από το σπίτι του στην Αθήνα σ’ ένα μικρό βανάκι που είχε, για να τα πάει στο εξοχικό του σε νησί του Ιονίου.

Ομως, στο λιμάνι της Πάτρας τον έλουσε κρύος ιδρώτας, όταν άκουσε τον λιμενικό να του λέει πως την επόμενη φορά θα του κατασχέσουν το βανάκι, γιατί δεν επιτρεπόταν να μεταφέρει πράγματα, καθότι δεν ήταν δημοσίας χρήσεως.

«Επρόκειτο για θέατρο του παραλόγου, αν το σκεφθείς. Μου επέτρεπαν να αγοράσω μέχρι φορτηγό, αλλά δεν μου επέτρεπαν να το χρησιμοποιήσω για να μεταφέρω πράγματα. Ηταν παράνομο γιατί η συντεχνία των οδηγών οχημάτων δημοσίας χρήσεως δεν το ήθελε», ανέφερε χαμογελώντας και προσθέτοντας με ανακούφιση ότι ευτυχώς αυτό σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που ένας ταλαντούχος νέος δεν θα μπορούσε να φτιάξει κουρείο/κομμωτήριο, αν δεν είχε εργασθεί για δύο τουλάχιστον χρόνια σε κουρείο, τόνισε άλλος ιδιωτικός υπάλληλος. «Θα έπρεπε να δουλέψει σαν είλωτας για δύο χρόνια σε κουρείο, για να του επιτραπεί να ξεκινήσει δική του δουλειά».

Η αναφορά του στους κουρείς και στις κομμώτριες συνέπεσε με την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία απαγορεύει (!) την προμήθεια επαγγελματικών ειδών κομμωτικής χωρίς την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και την έκδοση του προβλεπόμενου τιμολογίου, με την πώλησή τους να γίνεται αποκλειστικά από τα κομμωτήρια, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.

Η επίσημη εξήγηση ήταν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να περιοριστεί η παροχή υπηρεσιών κομμωτικής σε χώρους εκτός κομμωτηρίων και παράλληλα να προστατευθεί η δημόσια υγεία καθώς στους επαγγελματικούς χώρους εφαρμόζονται συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η στήλη είχε αναφέρει πιο παλιά, κατά τη διάρκεια των απαγορευτικών (lockdown), ότι πολλοί κομμωτές/κομμώτριες και ενδεχομένως τρίτοι επισκέπτονταν σπίτια ή γραφεία για να περιποιηθούν την κόμη των πελατών τους.

Ανάμεσά τους ενδεχομένως μέλη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, αν έκρινε κανείς από τα περιποιημένα μαλλιά τους. Οι παρέχοντες τις υπηρεσίες πληρώνονταν χωρίς να κόβουν απόδειξη και ταυτόχρονα εισέπρατταν το 500άρι ευρώ της αναστολής από τον κρατικό κορβανά, μαζί με τα άλλα οφέλη, σύμφωνα με πελάτες τους.

«Προφανώς, η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τη φοροδιαφυγή αλλά από το γεγονός ότι την κάνουν άτομα που δεν είναι μέλη της συντεχνίας των κομμωτών», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Το ΚΚΕ θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί. Δεν έχει λόγο ύπαρξης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τέτοια μέτρα».

Τα λόγια περιττεύουν, θα λέγαμε εμείς, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοια δείχνουν πως υπάρχουν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις, που θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να αλλάξουν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v