Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις χαρισμένες Επιστρεπτέες Προκαταβολές άλλοι θα πληρώσουν

Δυστυχώς, δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Το 50%-75% του ποσού των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που χαρίζει η κυβέρνηση είναι δανεικά που θα κληθούν να πληρώσουν τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού.

Τις χαρισμένες Επιστρεπτέες Προκαταβολές άλλοι θα πληρώσουν

Στις αρχές της πανδημίας, η στήλη είχε προβλέψει ότι θα έλθει η ώρα που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα θα διαγωνίζονται ποιο θα χαρίσει τα περισσότερα από τα λεφτά που μοιράσθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Γι’ αυτό τασσόταν υπέρ της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα να πάνε σε αυτούς που πραγματικά τα είχαν ανάγκη και επλήγησαν, θεωρώντας ότι πολλοί, μη πληττόμενοι, θα έσπευδαν να επωφεληθούν.

Τι συνέβη είναι γνωστό στην πιάτσα. Τόσο μεγάλες εταιρείες που δεν τα χρειάζονταν τα λεφτά και γι’ αυτό αύξησαν τις καταθέσεις τους όσο και πολύ περισσότερες μικρομεσαίες -αρκετές από τις οποίες λειτουργούν, βασιζόμενες στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή- επωφελήθηκαν, αποπληρώνοντας δάνεια και άλλες υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.

Αφορμή για να επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα μάς έδωσε η ανακοίνωση-διευκρίνιση του ΥΠΟΙΚ για την τροποποίηση των αποφάσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για τους δικαιούχους. Πλέον, χαρίζεται το 50% έως 75% των χρημάτων που πήραν. Ακόμη και μια εταιρεία που είδε τον τζίρο της να μειώνεται 1%, γλιτώνει τα μισά λεφτά. Επιπλέον, όσοι πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2021, λαμβάνουν έκπτωση 15% (!).

Με δεδομένο ότι το κράτος μοίρασε 3 δισ. ευρώ για Επιστρεπτέες Προκαταβολές, οι δικαιούχοι γλιτώνουν από 1,5 με 2 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας ισόποσα τον προϋπολογισμό και το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι το 25% του συνόλου των φορολογούμενων που πληρώνουν πάνω από το 95% των φόρων εισοδήματος θα κληθούν σε λίγα χρόνια να συνεισφέρουν στην αποπληρωμή του επιπλέον χρέους καθώς οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές καταβλήθηκαν με δανεικά.

Πρόκειται για μια μορφή ανακατανομής του εισοδήματος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί άνιση και άδικη σε σημαντικό βαθμό, καθώς αρκετοί από αυτούς που έλαβαν τα χρήματα δεν επλήγησαν πραγματικά από την πανδημία. Ενδεχομένως μάλιστα αρκετοί να ανήκουν σε αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, κοροϊδεύοντας το κράτος κατάμουτρα επί σειρά ετών χωρίς συνέπειες. Και φυσικά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επιστραφεί το εναπομείναν ποσό σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με τις εκλογές να έρχονται το 2022 ή το 2023. Φυσικά, στην κυβέρνηση λένε πως δεν μπορούν να χαρίσουν όλο το ποσό.

Όμως, ο θυμόσοφος λαός λέει, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις. Όταν ένα μεγάλο μέρος του λαού πιστεύει ότι υπάρχει δωρεάν γεύμα και οι κυβερνήτες έχουν λεφτά να ξοδέψουν για να πάρουν περισσότερες ψήφους ενόψει εθνικών εκλογών, όλα γίνονται. 

Dr Money

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v