Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κερδοσκοπία με τα τεστ και η δύσκολη εξίσωση

Είναι θετικό που η Ελλάδα βρίσκεται αναλογικά στην πρωτοπορία των χωρών της ΕΕ, με κριτήριο τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό. Είναι επίσης λογικό να βγάζουν κέρδος όσοι ιδιώτες τα κάνουν. Όμως, άλλο κέρδος κι άλλο υπερκέρδος. 

Η κερδοσκοπία με τα τεστ και η δύσκολη εξίσωση

Δεν είμαστε λοιμωξιολόγοι, ούτε άλλοι «ειδικοί» σε θέματα κορωνοϊού από αυτούς που έχει γεμίσει η χώρα, επιδιώκοντας τη δημοσιότητα. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε την κοινή λογική για να καταλήξουμε σε κάποια εύλογα συμπεράσματα, ακούγοντας παράλληλα τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι ειδικοί (χωρίς εισαγωγικά) που εμπιστευόμαστε.

Μιλώντας πρόσφατα με επιχειρηματία που ασχολείται με τα ιατρικά μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών τεστ, σε άλλη χώρα της EE, πληροφορηθήκαμε κάτι που υποψιαζόμασταν. Όχι μόνο τα διαγνωστικά τεστ, π.χ. rapid, PCR, δεν είναι όλα της ίδιας ποιότητας, αλλά η πλειονότητα είναι κατώτερης ποιότητας. «Εξαρτάται από ποια διεθνή εταιρεία τα προμηθεύεσαι. Θα έλεγα πως το 80% των τεστ είναι κατώτερης ποιότητας και ως εκ τούτου αμφιβόλου αξιοπιστίας», τόνισε. «Η ποιότητα των τεστ μαζί με τον τρόπο που λαμβάνεται το δείγμα, π.χ. θα πρέπει το μάτι να δακρύσει, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του αποτελέσματος». Όσον αφορά την τιμή απόκτησης των περισσότερων τεστ στην αγορά, αυτή είναι 1,5-2 ευρώ έκαστο, είπε.

Παρότι υπάρχουν κι άλλα κόστη για μια δομή, π.χ. φαρμακείο, που κάνει τέτοια τεστ, π.χ. η αποζημίωση του προσωπικού και άλλα λειτουργικά κόστη, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο όταν γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και η τιμή είναι 60 ευρώ για το μοριακό (PCR) και 20 ευρώ για το rapid όπως σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα. Φυσικά, υπήρχαν δομές που χρέωναν λιγότερα και είχαν σημαντικό μεν αλλά μικρότερο κέρδος, πριν από την διατίμηση των 49 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμη και μετά τη διατίμηση, το κέρδος είναι σημαντικό για όσους ιδιώτες κάνουν τέτοια τεστ και είναι απορίας άξιον γιατί τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία των PCR τεστ από τη μείωση των τιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Φυσικά, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες όταν κάποιος κάνει ιδιωτικά το τεστ σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ και θέλει να του στείλουν το αποτέλεσμα στα αγγλικά για να ταξιδεύσει ή για άλλους λόγους. Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, η τιμή του PCR ξεπερνά αρκετά τα 100 ευρώ όπως μας έλεγε κάτοικος της περιοχής ενώ του rapid πλησιάζει τα 100 ευρώ. Στη Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ελσίνκι, η τιμή για το PCR είναι επίσης υψηλή και νομίζουμε (αν θυμόμαστε καλά) ότι πλησιάζει τα 90 ευρώ (20 ευρώ +67).  Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Κύπρος, όπου οι τιμές είναι μισές από εκείνες της Ελλάδας.

Είναι επιθυμητό να γίνονται πολλά τεστ για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας και η Ελλάδα εμφανίζεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά σ' αυτό τον τομέα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη μη συμμετοχή των ιδιωτών, που θα πρέπει να βγάζουν ένα εύλογο κέρδος. Όμως, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι τα λεφτά που βγήκαν ήταν πάρα πολλά. Και δεν συμπεριλαμβάνουμε τα τεστ-μαϊμού που εντοπίσθηκαν να έχουν γίνει σε φαρμακεία της Θράκης και αλλού.

Αναμφισβήτητα, δεν είναι εύκολο να είναι όλοι ευχαριστημένοι σε περίοδο πανδημίας. Όμως, η πολιτεία θα έπρεπε να είχε διερευνήσει πολύ νωρίτερα τι γίνεται και να παρέμβει, ώστε και πολλά τεστ να γίνονται από ιδιώτες και να μην πληρώνει ο κόσμος τα μαλλιοκέφαλά του. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v