Τι προβλέπουν ο χρυσός και το νικέλιο!

Την ίδια στιγμή που το αίμα στα χρηματιστήρια ρέει άφθονο, ένας από τους πιο ασυνήθιστους τρόπους πρόβλεψης των οικονομικά μελλούμενων, ο χρυσός και το νικέλιο, στέλνει σήμα. Τι αναφέρει ο λόγος του νικελίου προς το χρυσό.

Τι προβλέπουν ο χρυσός και το νικέλιο!
Μετά τη νέα χθεσινή βουτιά που τον έφερε πιο κοντά στις 2.000 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2003 και ο αμερικανικός S&P 500 στο χαμηλότερο όριο από τον Απρίλιο του 2003.

Όλοι πλέον συμφωνούν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν οικονομική ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, κοινώς χαμηλότερους τζίρους και κέρδη και ενίοτε ζημίες.

Μπορεί να είναι η τελευταία φάση της καθοδικής αγοράς που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι;

Ένας τρόπος να το διαπιστώσει κάποιος αυτό είναι αν ρίξει μια ματιά στον λόγο της τιμής του νικελίου προς την τιμή του χρυσού.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ανωτέρω άποψης, ο λόγος του νικελίου προς τον χρυσό εμπεριέχει πολύτιμη πληροφόρηση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το νικέλιο είναι βιομηχανικό μέταλλο που είναι πιο ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο χρυσός είναι πιο ευαίσθητος σε άλλους παράγοντες.

Όταν ο λόγος του νικελίου προς τον χρυσό πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, αυτό θεωρείται προάγγελος οικονομικής ύφεσης. Το χαμηλότερο σημείο του νικελίου προς τον χρυσό δείχνει το βάθος της οικονομική κάμψης ή ύφεσης.

Αντίθετα, όταν ο λόγος ανεβαίνει θεωρείται ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Ο λόγος έπεσε κάτω από το 15 πρόσφατα έναντι 70 τον Μάιο του 2007, στέλνοντας σήμα για χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και επομένως εταιρικών πωλήσεων και κερδών.

Όσοι παρακολουθούν τη διαχρονική συμπεριφορά του λόγου, παρατηρούν ότι είχε υποχωρήσει στο 17,6 κατά τη διάρκεια της σύντομης και ήπιας ύφεσης του 2001 - 2002.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο λόγος είχε πέσει ακόμη χαμηλότερα στο 11,8, ενώ το 1982 είχε υποχωρήσει στο 7,2 που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1946.

Με λίγα λόγια, αν ο λόγος δεν υποχωρήσει πολύ περισσότερο, θα πρέπει να αναμένουμε χειρότερη οικονομική επίδοση από τη διετία 2001 - 2002.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 που θεωρείται ο καλύτερος των προσδοκιών της αγοράς για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις υποχωρεί πάνω από 45% από πέρυσι το φθινόπωρο.

Από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα η μέση υποχώρηση του S&P 500 ανέρχεται σε 25% όταν η οικονομία μπαίνει σε ύφεση.

Με άλλα λόγια, οι μετοχές προεξοφλούν πολύ πιο επώδυνη οικονομική κατάσταση σε σχέση με αυτό που προεξοφλεί το σημερινό επίπεδο του λόγου του νικελίου προς τον χρυσό.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος από τους δύο έχει δίκιο.

Αν, πάντως, το νικέλιο με τον χρυσό διατηρήσουν τα τωρινά επίπεδα και αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, οι αγορές μετοχών είναι μονόδρομος.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v