Η Vodafone μετέτρεψε τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας σε «έξυπνο δάσος»

Το ειδικό σύστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things και την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματική και έγκαιρη ανίχνευση καπνού σε δασικές περιοχές.

Η Vodafone μετέτρεψε τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας σε «έξυπνο δάσος»

Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, που είναι ο πιο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της Αττικής και ο βασικότερος μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα δημιουργείται χάρη στην τεχνολογία, η πρώτη έξυπνη δασική έκταση της Ελλάδας, αποκτώντας ένα προηγμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Το σύστημα αξιοποιεί την τεχνολογία Internet of Things και την τεχνητή νοημοσύνη για την αποτελεσματική και έγκαιρη ανίχνευση καπνού σε δασικές περιοχές. Εντοπίζοντας την πυρκαγιά εν τη γενέσει της, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου, μέσα από μια web-based εφαρμογή, προσβάσιμη από παντού.

Το σύστημα εξασφαλίζει τον εντοπισμό ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, δίνει τη δυνατότητα για εξαιρετικά ταχύ εντοπισμό, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο, ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Vodafone, έχει διάρκεια 12 μηνών και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας να κάνει την τεχνολογία σύμμαχο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στόχος είναι το πιλοτικό πρόγραμμα να αξιοποιηθεί σε όλα τα δάση και τις περιοχές φυσικού κάλλους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας ένα «καυτό» για τη χώρα πρόβλημα, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε χρόνο οι πυρκαγιές καταστρέφουν περί τα 500.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.

Όπου υπάρχει καπνός…

Αξιοποιώντας το δίκτυό της, το Vodafone Green Network, τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες, η λύση που δημιούργησε η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες, όπως αυτόματο εντοπισμό καπνού. Σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ, το σύστημα παρέχει δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων που αυτή συμβαίνει, αλλά και καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση.

Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, των δεδομένων και των ενδείξεων που συλλέγονται κι ενός έξυπνου αλγορίθμου, το σύστημα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, η θερμότητα παρουσιάζει αύξηση και ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται από τα δεδομένα ότι υπάρχει πυρκαγιά.

Παράλληλα, μία κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει την ένδειξη καπνού σε κάποιο σημείο και να το επιβεβαιώσει, στέλνοντας εντολή σε άλλη κάμερα να εστιάσει εκεί. Έτσι, ενεργοποιεί το αντίστοιχο σήμα και στέλνει εικόνα και τοποθεσία σε ειδική πλατφόρμα.

Στις πολλές καινοτομίες της νέας λύσης περιλαμβάνεται το τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων και κάμερες διπλού φάσματος, που αξιοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού ή φωτιάς.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ειδικές Super Starlight κάμερες, που κάνουν χρήση αλγορίθμων για παρακολούθηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και σταθερές, αλλά και PTZ θερμικές κάμερες. Στον εξοπλισμό αυτό προστίθεται και ένα σύνολο από πολυαισθητήρες, που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο δάσος, καταγράφουν τη θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, καθώς επίσης και Η2, VOC, CO και CO2.

Οι πρώτες εικόνες

H Vodafone Ελλάδας παρουσίασε τις πρώτες εικόνες που συλλέγονται από την πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest. 

Τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας αυτής ανέπτυξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης σε χθεσινή του συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για το Vodafone Smart Forest.

Με αφορμή τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε:

«To Vodafone Smart Forest είναι ένα ψηφιακό όπλο στα χέρια των αρχών. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι πολύ συχνά, η πυροσβεστική καλείται να βρεθεί σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και την σήμανση του συναγερμού. Η τεχνολογία, όμως μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων από πλευράς των αρμόδιων αρχών, χάρη στα εργαλεία που αυτή φέρνει, βοηθώντας παράλληλα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε:

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Vodafone αποδεικνύει τη σημασία των συνεργειών. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Γιατί η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Vodafone. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: την πρόληψη, την προετοιμασία, την ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Με αξιοποίηση της τεχνολογίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε συντονισμό με την επιστημονική κοινότητα. Η σημερινή πρωτοβουλία, σε πειραματικό στάδιο ακόμα, δείχνει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Από πλευράς μας, προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αξιέπαινη κίνηση κι ευχαριστούμε θερμά τη Vodafone για την πρωτοβουλία της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v