Με το πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό», το Metaxa Hospitality Group αναδεικνύει τις κρίσιμες προκλήσεις που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο και επιχειρεί να ενσωματώσει στις υπηρεσίες φιλοξενίας ένα ανθεκτικό, αναγεννητικό και φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα.
Ειδικότερα, με την υποστήριξη του ελληνικού ξενοδοχειακού Ομίλου που έχει επανειλημμένα διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξειδικευμένοι γεωπόνοι εκπαιδεύουν στο πεδίο τοπικούς παραγωγούς ώστε να εφαρμόζουν αρχές της Βιολογικής Αναγεννητικής Γεωργίας σε πιστοποιημένους αγρούς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υγεία του εδάφους και η ικανότητά του για παραγωγή τροφής απειλείται άμεσα, δηλαδή μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, εάν δεν κάνουμε κάτι. Στο Metaxa Hospitality Group αναλάβαμε δράση, δίνοντας προτεραιότητα στη γη, που μας τρέφει και μας φιλοξενεί. Η αναγεννητική γεωργία αποτελεί μία αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη λύση. Βασίζεται στην αρχή ότι αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση», εξηγεί ο κ. Μάνος Μπορμπουδάκης, Chief Operating Officer του Metaxa Hospitality Group.
Με το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 2023 σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου και την επιστημονική συμβολή της Local Food Experts, ο Όμιλος Φιλοξενίας Μεταξά, που συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην τουριστική αγορά, προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση και παράλληλα, στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Σε δύο μόλις χρόνια, έχουν «αναγεννηθεί» 40 στρέμματα αγροτικής γης στο Οροπέδιο Λασιθίου, μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας.

Αναγεννητική παραγωγή και γαστρονομική αριστεία
Περίπου 42 τόνοι προϊόντων παρήχθησαν μέχρι σήμερα με βιολογικές αναγεννητικές πρακτικές και αποτέλεσαν πρώτη ύλη για τις -υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας- γαστρονομικές επιλογές που προσφέρονται στους επισκέπτες των ξενοδοχείων του Ομίλου στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.
«Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην παροχή αυθεντικών εμπειριών φιλοξενίας συνδέοντας την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων και τη γαστρονομική αριστεία. Μέσα από αυτή τη σύζευξη, επιδιώκουμε να δημιουργούμε αλυσίδες αξίας που ωφελούν το περιβάλλον, ενδυναμώνουν την τοπική κοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες μας μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας με επίκεντρο τη βιωσιμότητα», τονίζει η κα Μαριγιάννα Χαλκιαδάκη, Sustainability Manager του Ομίλου.
Μάθετε περισσότερα για την Αναγεννητική Γεωργία και το πρόγραμμα του Metaxa Hospitality Group στο παρακάτω video:
Τέσσερις πυλώνες για τη σταδιακή μετάβαση στην αναγεννητική φιλοξενία
Διαχείριση Ενέργειας & Εδάφους
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Όμιλος στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος μέσω της μη χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενισχύοντας παράλληλα τη συγκέντρωση οργανικής ύλης στο έδαφος και προωθώντας τη δέσμευση άνθρακα.
Ιδιοπαραγωγή Τροφίμων
Βιολογικά βότανα, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται στους κήπους των ξενοδοχείων του Ομίλου, αξιοποιώντας βιολογικές αναγεννητικές πρακτικές. Προτεραιότητα δίνεται σε τοπικές ποικιλίες φυτών που απαιτούν λιγότερο νερό και σε εποχικές καλλιέργειες, ευθυγραμμίζοντας την παραγωγή με τους φυσικούς κύκλους. Το 2024, η παραγωγή των κήπων του Ομίλου έφτασε τους 6,8 τόνους βιολογικών προϊόντων.
Αναγεννητική Διαχείριση Τοπίου
Οι πρακτικές διαχείρισης του τοπίου είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 2018/848 για τη βιολογική γεωργία και ακολουθούν τις αρχές της Βιολογικής Αναγεννητικής Γεωργίας. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οργανικά λιπάσματα, έχουν καθιερωθεί ζώνες μη ανθρώπινης παρέμβασης για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, ενώ μειώνεται σταθερά η κατανάλωση νερού και εφαρμόζεται επιτόπου κομποστοποίηση για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.
Εκπαίδευση & Επικοινωνία
Ο Όμιλος επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση των εργαζομένων, των επισκεπτών, των συνεργατών και των προμηθευτών του, προάγοντας μια νέα αντίληψη για τη γεωργία στα ξενοδοχεία και τον ρόλο της στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ