Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: "Εύκολο" το turn around λέει ο CFO

Το γάντι της πρόκλησης σηκώνει ο CFO της Μαΐλλης Β. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας σε συνέντευξη ότι το turn around του ομίλου ανήκει στα πιο "εύκολα". Τι λέει για αναδιάρθρωση, δάνεια και τα προσεχή μεγέθη.

  • Συνέντευξη στο Νίκο Σκρέκα
Μαΐλλης: Εύκολο το turn around λέει ο CFO
Το turn around της Μαΐλλης θα οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα από τον Μάρτιο και μετά, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πιστωτές έχουν δώσει παράταση και θα επαναδιαπραγματευτούν τους δείκτες των όρων των συμβολαίων. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για sale and lease back περιουσιακών στοιχείων, ενώ αποκαλύπτει ότι ο όμιλος βρισκόταν σε επαφές με τις τράπεζες για το θέμα των δανείων, ήδη από τον Νοέμβριο του 2007.

Ο κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, οικονομικός διευθυντής της Μαΐλλης, σε συνέντευξή του στον Νίκο Σκρέκα, για λογαριασμό της Τhomson Financial και του Euro2day.gr, τόνισε: «Η Μαΐλλης έχει ένα εξαιρετικό προϊόν σε υγιείς αγορές, δεν επηρεάζεται από υποκατάστατα και υπάρχουν νέες αγορές που μπορούν να στοχευτούν. Είμαστε σε καλή φόρμα όσον αφορά στα προϊόντα, στις αγορές και στη γεωγραφική κάλυψη, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ως όμιλος ότι εκτελούμε τη στρατηγική αναδιάρθρωσης».

Όπως εξήγησε, το turn around του ομίλου ανήκει στο πιο εύκολο είδος, καθώς η Μαΐλλης δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των προϊόντων ή να αλλάξει τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, «αλλά πρόκειται για εσωτερική αλλαγή που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση έχει οδηγήσει σε κίνητρα μείωσης κόστους και σε διοικητικές αλλαγές. «Στην Ευρώπη διαχωρίσαμε την παραγωγή από τις πωλήσεις. Έχουμε διαχωρίσει επίσης τον κλάδο παραγωγής εξοπλισμού και τις δραστηριότητες στη Βόρειο Αμερική. Χωρίσαμε τις περιφέρειες όπου δραστηριοποιούμαστε σε Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ευρώπη για να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας».

Ο οικονομικός διευθυντής πρόσθεσε ότι «οι εργασίες, οι ευθύνες και η επικοινωνία είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, ενώ έχουμε μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων. Η αποδοτικότητα στην επικοινωνία και στη λήψη αποφάσεων είναι ήδη εμφανής, ενώ τα οφέλη είναι μετρήσιμα και από τον Μάρτιο και μετά θα εμφανιστούν και στα περιθώρια. Η κερδοφορία θα βελτιωθεί από τον μήνα Μάρτιο και μετά, ενώ τα αποτελέσματα σίγουρα θα είναι απτά από το β΄ τρίμηνο και στη συνέχεια».

Σε σχέση με τα δάνεια του ομίλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: «Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός μας είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ, και, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι χάσαμε έσοδα από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, βρισκόμασταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και σημαντικών λογιστικών απομειώσεων, αθετήσαμε τις δανειακές συμβάσεις μας στα μακροπρόθεσμα δάνεια και το γνωρίζαμε. Είχαμε συζητήσεις με τις τράπεζες από τον Νοέμβριο του 2007».

Η εταιρία εξασφάλισε διαβεβαίωση για παράταση έως τα τέλη Ιουνίου για να διαπραγματευτεί νέους χρηματοοικονομικούς δείκτες - όρους (covenant ratios) για τα δάνεια.

Ο οικονομικός διευθυντής είπε ακόμη ότι «σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που είναι πολύ αυστηρά, λόγω της αθέτησης έπρεπε να επαναταξινομήσουμε τα δάνεια στον ισολογισμό ως βραχυπρόθεσμα, αν κι έχουμε αυτήν τη διαβεβαίωση, και δεν έχει αλλάξει τίποτε άλλο».
 
Όπως υποστήριξε, αυτό «παρεξηγήθηκε» από την αγορά, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής της μετοχής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι «η χρηματοδότηση με τη μέθοδο sale and lease back εξετάζεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου δανεισμού και ομολογιακών συμφωνιών και, όταν κριθεί επωφελής, θα προχωρήσουμε. Νέα κεφάλαια ενδέχεται να προκύψουν από στοιχεία ενεργητικού σε περιοχές και σε χώρες όπου το real estate βρίσκεται σε άνθηση».

Ερωτηθείς εάν οι βασικοί μέτοχοι της Μαΐλλης έχουν δεχτεί προσέγγιση για να πουλήσουν την εταιρία, όπως φημολογείται, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κατά την άποψή του ο βασικός μέτοχος δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει, τουλάχιστον με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένεται συγκέντρωση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού κλάδου. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών παικτών στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε. Έχει καταγραφεί συγκέντρωση στους πελάτες και στους προμηθευτές μας, αλλά ο δικός μας κλάδος είναι ακόμη κατακερματισμένος.

Οπότε είναι μοιραίο ότι ως όμιλος θα ηγηθούμε ή θα αποτελέσουμε μέρος αυτής της συγκέντρωσης, καθώς υπάρχει η ευκαιρία επίτευξης συνεργιών χωρίς μεγάλο ρίσκο και έχουμε το απαιτούμενο μέγεθος για να το πετύχουμε».

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, «καθώς είμαστε σε διαδικασία νοικοκυρέματος στην παρούσα φάση και οι πιστωτικές αγορές είναι "σφιχτές", θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εξέταση προτάσεων ή ευκαιριών είτε μεμονωμένα είτε μέσω κοινοπραξίας».

Ο CFO του ομίλου υπογράμμισε ότι η αδυναμία του δολαρίου και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έχουν επηρεάσει αρνητικά τη Μαΐλλης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανταγωνισμός από την Κίνα και την Κορέα. «Όμως, είμαστε ένας βιομηχανικός όμιλος που απευθύνεται κυρίως σε ώριμες αγορές και δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο σε επίπεδο τιμής».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι έχουν συμβάλει σε αξιοσημείωτη βελτίωση που παρακολουθείται στενά, προσθέτοντας ότι «από τον Μάρτιο θα φανεί και στα βιβλία μας».

Αναφορικά με τις φήμες πώλησης μονάδων στη Βόρεια Αμερική σε ομίλους private equity, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι μονάδες πηγαίνουν πολύ καλά και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης.

Ο οικονομικός διευθυντής της Μαΐλλης υπογράμμισε επίσης ότι «ως μακροπρόθεσμο στόχο έχουμε θέσει τη συγκέντρωση της παραγωγής κοντά στις πηγές πρώτων υλών ή στην πελατειακή βάση, με συγκεκριμένο επίκεντρο προς ανατολάς, αλλά υπάρχουν περιορισμοί γιατί σε κάποιες περιοχές βρισκόμαστε στα όρια των παραγωγικών δυνατοτήτων μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v