Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kuyas: Ο... μεγαλοεπενδυτής των social media

Γνωστός γκουρού των επενδύσεων, ο O. Kuyas αριθμεί 5.500 «ακόλουθους» στο Facebook που παρακολουθούν τις κινήσεις του στις αγορές. Η γκάμα των στρατηγικών, τα stop loss και τα... αναγκαία λάθη. Αναλυτικά γραφήματα.

  • συνέντευξη στον Marko Graenitz
Kuyas: Ο... μεγαλοεπενδυτής των social media

Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί από το περιοδικό TRADERS'. Εάν το βρήκατε ενδιαφέρον, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και σε άλλα άρθρα, κάνοντας δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα www.traders-mag.gr.

 

Συναλλάσσεται (σχεδόν) στα πάντα και του αρέσει να συμμετέχει σε όλα. Επιπλέον, το κάνει με επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός Orkan Kuyas είναι γνωστός ως ο «Simon Cowell των επενδύσεων». Πάντως είναι γεγονός ότι έχει χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία για τον εαυτό του ως «επενδυτής του Facebook», σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη, η επενδυτική ομάδα του στο Facebook αριθμεί περισσότερα από 5.500 μέλη.

Eρ.: Λόγω της επενδυτικής ομάδας σας στο Facebook, έχετε γίνει γνωστός στην επενδυτική σκηνή εδώ και δύο χρόνια. Πόσο καιρό διαρκεί η ενεργή παρουσία σας στο χρηματιστήριο;

Kuyas: Η πρώτη φορά που άκουσα για το χρηματιστήριο ήταν όταν είδα την ταινία «Γουόλ Στριτ». Δε θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, αλλά είμαι βέβαιος ότι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ξεκίνησα σπουδές οικονομικών και άρχισα, παράλληλα, να έχω συναλλαγές σε μετοχές.

Πώς συγκεντρώσατε το αρχικό κεφάλαιο για τις συναλλαγές σας;

Kuyas: Ως παράλληλη απασχόληση εργαζόμουν εντατικά στον χώρο της μουσικής, ως DJ και παραγωγός. Μετά τη δουλειά καθόμουν στο σπίτι, συνδεόμουν στο πολύ αργό διαδίκτυο μέσω του μόντεμ μου, εξέταζα τις τιμές και αγόραζα ή πουλούσα μετοχές μέσω του τηλεφώνου. Οι θέσεις μου ήταν κυρίως συναλλαγές swing. Τις ενδοημερήσιες συναλλαγές τις ξεκίνησα λίγα χρόνια αργότερα.

Πώς επιβιώσατε από την κρίση που ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας της νέας οικονομίας;

Kuyas: Όταν οι τιμές άρχισαν να πέφτουν, τα πράγματα, προφανώς, δεν πήγαιναν πολύ καλά. Στο τέλος, εκείνη την περίοδο έκανα αποκλειστικά συναλλαγές αγορών. Δε μπορούσες απλώς να στοιχηματίσεις στις πτωτικές τιμές τόσο εύκολα όσο μπορείς σήμερα.

Ευτυχώς, όταν έγιναν οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2001, έτυχε να μην έχω ανοικτές θέσεις. Μετά τις επιθέσεις, ήμουν σε θέση να ανοίξω νέες θέσεις αγοράς σε ευνοϊκές τιμές και να καλύψω μερικές από τις απώλειες που είχα υποστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Το 2002, τα πράγματα συνέχισαν να είναι άσχημα, οπότε αποφάσισα να διακόψω τις επενδύσεις για ένα μεγάλο διάστημα, ξεκινώντας από το μέσο του έτους.

Τι σας παρακίνησε να επιστρέψετε στις επενδύσεις;

Kuyas: Μια ταινία που μου άνοιξε τα μάτια ήταν η «Rogue Trader», η οποία έδειχνε την ιστορία του Nick Leeson, του επενδυτή που μετά από μια εξωπραγματική άνοδο, οδήγησε την περιώνυμη τράπεζα Barings στη χρεοκοπία προχωρώντας σε ενέργειες με ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο και δημιουργώντας τεράστιες θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της αποχής μου από τις επενδύσεις συνέλαβα μια νέα, δική μου έννοια εκτέλεσης συναλλαγών. Διάβασα πολύ για την τεχνική ανάλυση, απέκλεισα εντελώς τα θεμελιώδη δεδομένα, επειδή δεν θα ήταν σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των συναλλαγών μου. Ωστόσο, δεν παρευρέθηκα ποτέ σε σεμινάρια, αλλά αυτοδιδασκόμουν.

Όλα αυτά προηγήθηκαν της εμφάνισης της ομάδας σας στο Facebook. Πότε το ξεκινήσατε αυτό και πώς επηρέασε τις συναλλαγές σας;

Kuyas: Ίδρυσα την ομάδα τον Μάιο του 2011. Αλλά άρχισα να αναρτώ τις συναλλαγές και τις αξιολογήσεις μου σε αυτήν από τον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο, ο τρόπος εκτέλεσης των συναλλαγών μου δεν επηρεάστηκε από αυτό, καθώς εξακολούθησα να εκτελώ συναλλαγές με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να αναρτώ κάθε συναλλαγή στην ομάδα, καθώς εκτελώ και κάποιες σύντομες, βραχυπρόθεσμες συναλλαγές.

Μιλώντας για «στρατηγική», μπορείτε παρακαλώ να μας περιγράψετε με λεπτομέρειες ποια είναι η προσέγγισή σας;

Kuyas: Κατ' αρχάς, ακολουθώ διάφορες επενδυτικές μεθόδους: βραχυπρόθεσμο scalping, συναλλαγές αντίθετης θέσης και μακροπρόθεσμες συναλλαγές swing. Οι συναλλαγές swing ακολουθούν βασικά την τάση. Ανοίγω τέτοιες θέσεις όταν υπάρχει μια αγορά σε τάξη και ακολουθεί μια ορισμένη κατεύθυνση χωρίς δείγματα υπερβολής.

Έτσι, πρόκειται για μια απλή προσέγγιση παρακολούθησης τάσης όπου θέλω να αγοράζω ισχυρές μετοχές και να πουλάω αδύναμες. Για να το πω ακριβέστερα, όσον αφορά τις θέσεις που ρολάρονται στην επόμενη μέρα διαπραγμάτευσης, προτιμώ να συναλλάσσομαι παράγωγα, παρά μετοχές.

Αυτό μειώνει το ρίσκο μου και με αφήνει με περισσότερη ρευστότητα. Ωστόσο, εάν υπάρχουν μεγάλες υπερβολές, θα τοποθετηθώ πιο αντικυκλικά και θα εκτελέσω συναλλαγές προσμένοντας μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή τάσης ή ένα κενό/χάσμα.

Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές scalp, ανοίγω και κλείνω μια θέσω μόνο και μόνο για να κερδίσω ορισμένα σεντς. Αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη κατάσταση στο διάγραμμα, την οποία αναγνωρίζω βάσει της εμπειρίας μου, ενός υψηλού βαθμού συγκέντρωσης και γρήγορης εκτέλεσης. Για να διαχωρίζω απόλυτα τις ενδοημερήσιες συναλλαγές από τις συναλλαγές swing διατηρώ διαφορετικούς λογαριασμούς.

Μπορείτε να ονομάσετε μερικούς δείκτες που χρησιμοποιείτε ή μοτίβα που σας βοηθούν να λάβετε αποφάσεις για συναλλαγές;

Kuyas: Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τους δείκτες επικουρικά, ποτέ ως το μοναδικό κριτήριο απόφασης. Ως γενικό κανόνα, εξετάζω τους απλούς κινητούς μέσους όρους, τον MACD (κινητός μέσος όρος σύγκλισης-απόκλισης) και τον RSI (δείκτης σχετικής ισχύος).

Χρησιμοποιώ είτε άμεσα τον δείκτη για να αντλήσω πληροφορίες -π.χ., μια κατάσταση «υπερπώλησης» ή «υπεραγοράς»- είτε σε σύγκριση με την ανάπτυξη των τιμών προκειμένου να εντοπίσω καλές επενδυτικές ευκαιρίες με βάση τις αποκλίσεις. Επίσης, μου αρέσει να χρησιμοποιώ τις αναλογίες Fibonacci και τη μέτρηση κυμάτων Elliott.

Τα κύματα Elliott -για να υπερβάλουμε λίγο- μετριούνται από τον κάθε επενδυτή διαφορετικά. Έχετε ένα παράδειγμα για να μας δείξετε πώς ακριβώς εφαρμόζετε αυτήν την τεχνική;

Kuyas: Ένα καλό παράδειγμα ήταν ο χρυσός στις 28 Ιουνίου 2013 (διάγραμμα 5). Μετά από καθοδική μετακίνηση πέντε κυμάτων κατά τις προηγούμενες ημέρες, οι αντίθετες μετακινήσεις Α και Β ήταν ήδη ανοδικές.

Πραγματοποίησα αγορά και περίμενα για μια τελική ανοδική ώθηση για την ολοκλήρωση του μοτίβου των τριών κυμάτων ABC μιας τυπικής διόρθωσης. Χρειάστηκε λίγη υπομονή, αλλά το απόγευμα η ανοδική μετακίνηση όντως πραγματοποιήθηκε και, ακολούθως, ολοκλήρωσα τη συναλλαγή, εξασφαλίζοντας καλό κέρδος.

Πώς θέτετε τα stop;

Kuyas: Θέτω πάντα σταθερά stop στην αγορά, με εξαίρεση τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές αντιστροφών τάσης. Πολλοί επενδυτές δεν επιθυμούν να εισάγουν σταθερά stop, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: το stop έχει σκοπό να με προστατεύει όταν λαμβάνει χώρα μια ξαφνική και απότομη μετακίνηση τιμών και δεν μπορώ να αντιδράσω.

 Επίσης, έχει σκοπό να με προστατεύει από τον εαυτό μου, καθώς οι επενδυτές που θέτουν stop πρόχειρα και πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να μετατοπίσουν τη θέση τους από μόνοι τους μόλις επιτευχθεί η τιμή stop, είναι πολύ πιθανό να μην είναι σε θέση να το πράξουν.

Τις περισσότερες φορές λένε στον εαυτό τους ότι «όπου να 'ναι θα έρθει μια μεταστροφή της τιμής και θα παραμείνω εκεί για λίγο ακόμη». Με αυτήν την πρακτική μπορεί κανείς να υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες από εκείνες που υπολογίζει αρχικά.

Μερικές φορές τα πράγματα εξελίσσονται καλά και η τιμή πράγματι γυρίζει, αλλά όταν τα πράγματα στραβώσουν οι επιπτώσεις είναι πολύ αρνητικές. Και αυτές ακριβώς οι μεγάλες απώλειες μπορεί να διαλύσουν τον λογαριασμό σας.

Όταν θέτετε stop, ποια είναι η απόσταση από την τρέχουσα τιμή;

Kuyas: Εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα. Στις ενδοημερήσιες συναλλαγές του DAX υπάρχει μια απόσταση μεταξύ 5 και 15 μονάδων, στις πιο μακροχρόνιες συναλλαγές swing μπορεί να φτάσει τις 50 μονάδες. Προσπαθώ πάντα να έχω στησίματα με μια αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής (RRR) ίση τουλάχιστον με 2.0.

Με άλλα λόγια, το κέρδος μου πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερο από το ρίσκο που ορίζει το stop. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο αυστηρό είναι το stop, τόσο πιο σύντομα επιτυγχάνεται ο στόχος μου για το ελάχιστο κέρδος.

Πότε και πώς πραγματοποιείτε έξοδο από τις συναλλαγές σας;

Kuyas: Ανεξάρτητα από τις αναλογίες ρίσκου/ανταμοιβής, το σημαντικότερο είναι η εξάλειψη του ρίσκου από τη συναλλαγή.

Συνεπώς, πουλάω ένα μέρος της θέσης με την έναρξη της συναλλαγής –το μέγεθός της είναι τέτοιο ώστε η συνολική συναλλαγή να καταλήγει στο +/- 0, σε περίπτωση που με το υπόλοιπο της θέσης μου ενεργοποιηθεί το stop. Αυτό είναι σύμφωνο με τον βασικό κανόνα: Ποτέ μην αφήνεις μια ιδιαίτερα κερδοφόρα συναλλαγή να εξελιχθεί ξανά σε αρνητική.

Στη συνέχεια παρακολουθώ τη δράση των τιμών βάσει των candlestick (κεριών) και κοιτάζω πώς συμπεριφέρεται η τιμή όταν προσεγγίζει τη στήριξη ή την αντίσταση. Αυτό μου δείχνει εάν πρέπει να μαζέψω τη θέση μου ή να την αφήσω ως έχει.

Ποια υποκείμενα αγαθά χρησιμοποιείτε σε αυτού του είδους τις συναλλαγές;

Kuyas: Η αλήθεια είναι ότι συναλλάσσομαι σχεδόν στα πάντα - μετοχές, συναλλάγματα, εμπορεύματα (εκτός από το πετρέλαιο). Αυτός είναι ο λόγος που οι άλλοι αρέσκονται στο να με αποκαλούν ως «Simon Cowell των επενδύσεων» (γέλια).

Γιατί εξαιρείτε το πετρέλαιο, κύριε Cowell;

Kuyas: Για κάποιο λόγο, ποτέ δε μου άρεσε ο τρόπος που μετακινείται η τιμή του.

Απλά δεν ταιριάζει στον τρόπο που εκτελώ συναλλαγές. Ωστόσο, τώρα που το σκέφτομαι, το πετρέλαιο θα ήταν πραγματικά ιδανικό για πιο μακροπρόθεσμες θέσεις για να αντισταθμίσει τα έξοδά μου σε καύσιμα (γέλια).

Με τόσο πολλά επενδυτικά εργαλεία που διατίθενται, πώς εντοπίζετε τις καλύτερες ευκαιρίες;

Kuyas: Τις Κυριακές κάθομαι με ηρεμία και ερευνώ τις μετοχές, ενώ εξετάζω και τα διαγράμματα.

Έτσι επιλέγω μετοχές για τις συναλλαγές swing. Όταν υπάρχουν αρκετές παρόμοιες υποψήφιες μετοχές, όπως η Daimler και η BMW, ανοίγω θέση μόνο για τη μετοχή που έχει την καλύτερη γραμμή στήριξης ή αντίστασης.

Εάν η συνολική αγορά παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρή ή αδύναμη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζεται ο αριθμός των νέων συναλλαγών σας αγοράς ή πώλησης;

Kuyas: Οπωσδήποτε. Για παράδειγμα, εάν ο DAX παρουσιάσει απότομη άνοδο κατά 10% ή περισσότερο, δε θα ανοίξω για την ώρα νέες θέσεις αγοράς. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι υπερβολές σε μεμονωμένες μετοχές.

Για παράδειγμα, εάν ο RSI σημειώσει τιμή πάνω από 80, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα διόρθωση. Στη συνέχεια ανοίγω σταδιακά θέσεις πώλησης σύμφωνα με το στήσιμο της αντίστροφης τάσης.

Παρεμπιπτόντως, ένας RSI πάνω από 80 είναι επίσης ένα πολύ καλό σήμα για συναλλαγές από την πλευρά της πώλησης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Εάν υπάρχει μια αληθινά ογκώδης υπερβολή, μπορεί να ανοίξω μεγαλύτερες θέσεις από ό,τι συνήθως.

Αυτό είναι ενδιαφέρον. Περίπου πόσο μεγάλες μπορεί να είναι;

Kuyas: Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι το 3% του λογαριασμού σε σχέση με το 1% που συνηθίζω να επιλέγω. Μπορεί να συγκριθεί με την τακτική του κυνηγού, ο οποίος ψάχνει για ιδιαίτερες συνθήκες και την κατάλληλη στιγμή τραβάει τη σκανδάλη του.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα όπου τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά;

Kuyas: Φυσικά, συμβαίνει κι αυτό. Το 2011, για παράδειγμα, με το δυστύχημα της Φουκουσίμα. Πριν από αυτό ήμουν αρκετά χαλαρός, ρολάροντας αρχικά τις θέσεις αγοράς μου στην επόμενη μέρα διαπραγμάτευσης.

Το επόμενο πρωί, όλες οι θέσεις εκτοξεύτηκαν όταν η αγορά άνοιξε με ένα καθοδικό κενό, κάτι που επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα. Όλα αυτά μου κόστισαν πολλά χρήματα. Αργότερα, το γύρισα σε θέση πώλησης πολύ νωρίς ενώ η αγορά ανέκαμπτε από το κατρακύλισμα. Αλλά η ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι περίμενα, οπότε επήλθαν περισσότερες απώλειες.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το υπ' αριθμόν 1 λάθος στις επενδύσεις;

Kuyas: Οι περισσότεροι επενδυτές δε σέβονται την ίδια τους τη στρατηγική διαχείρισης κινδύνου και ορισμένοι ούτε καν διαθέτουν μία. Αυτό οδηγεί σε βέβαιη αποτυχία. Κατά τα άλλα, συμβουλεύω τους επενδυτές να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα μέσα ενημέρωσης κι αν τα παρακολουθούν να ερμηνεύουν πάντα όσα ακούν ως αντίθετο σήμα. Αλλά το καλύτερο είναι να αγνοεί κανείς παντελώς το δίκτυο των μέσων ενημέρωσης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Kuyas: Θα επιθυμούσα να συνεχίσω να δουλεύω με την ομάδα του Facebook, σε συμφωνία με το ρητό που λέει: «Όσοι θέλουν να γνωρίσουν επιτυχία στο χρηματιστήριο δε χρειάζονται μια συνδρομητική υπηρεσία με κόστος». Η ομάδα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Στο μέλλον, θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με συναλλαγές swing, καθώς σε βάθος χρόνου οι ενδοημερήσιες συναλλαγές μου φαίνονται εξοντωτικές. Και ίσως αργότερα να έχω τη δική μου εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ή fund. Ποιος ξέρει;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v