Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κρεμμύδας: Τι «βλέπει» για το εκλογικό 2019 η Γενική Εμπορίου

Ποιοι οι φετινοί στόχοι της εισηγμένης, μετά τις ανοδικές οικονομικές επιδόσεις του 2018. Πώς πιθανολογείται ότι μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εταιρείας η γενικότερη αβεβαιότητα, λόγω των επικείμενων εκλογών.

Γ. Κρεμμύδας: Τι «βλέπει» για το εκλογικό 2019 η Γενική Εμπορίου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας (δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού) κ. Γιώργος Κρεμμύδας μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία της εισηγμένης το 2018 και τις διαφαινόμενες προοπτικές της κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Το 2019 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά θα επιδιώξουμε να επαναλάβουμε τις περυσινές μας επιδόσεις, δηλώνει ο κ. Κρεμμύδας, φοβούμενος ότι η διεξαγωγή εκλογών πιθανόν να αναβάλει κάποιες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη χώρα μας.

Αναφερόμενος, τέλος, στη μετοχή, ο κ. Κρεμμύδας σημείωσε ότι η οικογένειά του δεν έχει μειώσει τις θέσεις της και πως για φέτος η εταιρεία θα συνεχίσει την πολιτική των χρηματικών διανομών.

Κύριε Κρεμμύδα, πώς εξελίχθηκαν οι οικονομικές επιδόσεις της Γενικής Εμπορίου το 2018;

Θα έλεγα ότι κινηθήκαμε αρκετά καλύτερα σε σχέση με το 2017, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο λειτουργικών κερδών. Η βελτίωση αυτή οφείλεται τόσο στην άνοδο του όγκου των πωλούμενων προϊόντων μας όσο και στην αύξηση των τιμών πώλησης, ως αποτέλεσμα της διεθνούς πορείας του χάλυβα. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω ότι η διεθνής τιμή του συγκεκριμένου μετάλλου έχει παρουσιάσει τάσεις σταθεροποίησης από το φθινόπωρο έως σήμερα, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος παράγοντας να αναμένεται πως δεν θα μας επηρεάσει θετικά όπως πέρυσι, τουλάχιστον για ένα σημαντικό μέρος του 2019.

Η βελτίωση των επιδόσεών σας προήλθε από την ανάκαμψη της αγοράς ή από το γεγονός ότι η εταιρεία διεύρυνε τα μερίδιά της;

Δεν έχω καθαρή εικόνα για να σας απαντήσω. Υποπτεύομαι όμως ότι είχαμε ένα συνδυασμό και των δύο παραγόντων που θέσατε. Πάντως, η αγορά μας σέρνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των πολύ περιορισμένων επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι για να σημειώνουμε αυτές τις επιδόσεις, περίπου το 40% των πωλήσεών μας κατευθύνεται στο εξωτερικό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δηλαδή μέσω δικών μας εγχώριων πελατών με διεθνοποιημένη δραστηριότητα.

Ποιες είναι οι σχέσεις της εισηγμένης εταιρείας με τις τράπεζες;

Είναι πολύ καλές. Λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτουμε και του πολύ χαμηλού μας δανεισμού, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να μας δανείσουν μεγαλύτερα ποσά, αν το ζητήσουμε. Τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε είναι μεν χαμηλά σε σχέση με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά παραμένουν υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Και δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι ο ανταγωνισμός είναι πλέον διεθνοποιημένος. Το καλό για εμάς είναι ότι ενισχύουμε τα ίδια κεφάλαιά μας κάθε χρόνο, περιορίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τον δανεισμό μας, άρα και το κόστος χρηματοδότησής του.

Η εταιρεία θα συνεχίσει και φέτος την πολιτική των χρηματικών διανομών που ακολουθεί;

Θα τη συνεχίσουμε. Πολιτική μας είναι, αφενός, να ικανοποιούμε κάθε χρόνο τους μετόχους μας -εφόσον φυσικά τα αποτελέσματά μας το επιτρέπουν- και αφετέρου, να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Έτσι, ακολουθούμε πολιτική διεύρυνσης της γκάμας των αποθεμάτων μας προσθέτοντας σπανιότερα προϊόντα, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες των πελατών μας.

Πώς βλέπετε το 2019; Φοβάστε ότι λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων υπάρχει κίνδυνος αναβολής κάποιων επενδύσεων, άρα και επηρεασμού των δικών σας εργασιών;

Το 2019 θα είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές. Είναι πολύ πιθανόν να αναβληθούν κάποιες επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας λόγω των εκλογών. Επίσης, δεν αναμένεται να έχουμε το περυσινό όφελος από την πορεία που ακολούθησε η διεθνής τιμή του χάλυβα. Από την πλευρά μας πάντως, έχουμε ως στόχο να σημειώσουμε οικονομικά αποτελέσματα ανάλογα με εκείνα του 2018. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πελάτες μας έχουν πλέον εδραιωθεί στις αγορές του εξωτερικού, αναπτύσσονται εκεί και εμείς θα επιδιώξουμε να καλύψουμε τη ζήτησή τους. Όπως έχω σημειώσει και στο παρελθόν, η εταιρεία θα ευνοηθεί σε περίπτωση που ξεκινήσουν να υλοποιούνται σημαντικά επενδυτικά έργα στη χώρα μας. Όχι μόνο γιατί τότε θα διεκδικήσουμε μερίδιο σε μια αυξημένη πίτα, αλλά και γιατί διαθέτουμε ήδη την υποδομή να «σηκώσουμε» πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασιών, αυξάνοντας μόνο σε πολύ μικρό βαθμό τα έξοδά μας.

Για τη μετοχή της εταιρείας που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τι έχετε να σχολιάσετε;

Το γεγονός ότι η διοίκηση δεν μειώνει τις θέσεις της σε αυτά τα επίπεδα τιμών, παρά το ότι η μετοχή έχει ανεβεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία αποτιμάται από το ΧΑ κάτω από τη λογιστική της αξία, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

 

ΥΓ: Το 2017 η Γενική Εμπορίου είχε σημειώσει κύκλο εργασιών ύψους 23,458 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 676 χιλ. ευρώ. Κατά το πρώτο μισό του 2018, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. ευρώ (έναντι 9,94 εκατ.), τα καθαρά κέρδη στις 660 χιλ. ευρώ (έναντι 448 χιλ.) και τα ίδια κεφάλαια στα 23,035 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v