Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ελληνικός ελαιώνας που σαρώνει τα διεθνή βραβεία

Στην πρώτη θέση στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων EVOOWR, βρέθηκε το Majestic Blend Evoo των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Πώς ήρθε η πρωτιά. Η παρουσία της επιχείρησης στις διεθνείς αγορές.

Ο Ελληνικός ελαιώνας που σαρώνει τα διεθνή βραβεία

Το ότι η Ελλάδα παράγει κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδα είναι γνωστό. Ωστόσο, όταν αυτά κατακτούν παγκόσμιες πρωτιές, τότε υπάρχει ένας ακόμη λόγος να είμαστε πιο υπερήφανοι. Και η πρωτιά ήρθε πρόσφατα από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου με το ελαιόλαδο Majestic Blend Evoo κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων EVOOWR.

Πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία, ωστόσο, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν στη συλλογή τους 89 διεθνή βραβεία. Μάλιστα το 2017 βρέθηκε αντίστοιχα στη 2η θέση παγκοσμίως με το ελαιόλαδο Συλλεκτικόν, στην ίδια κατηγορία.

Για το πώς μια οικογενειακή επιχείρηση καταφέρνει να… σαρώνει τα διεθνή βραβεία, μας εξηγεί ο συνιδιοκτήτης Νίκος Σακελλαρόπουλος - Χημικός Μηχανικός M.Sc (φωτό). Ο κ. Σακελλαρόπουλος μας μιλά για τον τρόπο παραγωγής, τις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των προϊόντων, για τον διεθνή ανταγωνισμό και για τα επόμενα βήματα.

Κύριε Σακελλαρόπουλε, πρόσφατα με το Majestic Blend Evoo, κατακτήσατε την 1η θέση στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων EVOOWR. Πώς το πετύχατε αυτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 26 χρόνια ξεκινήσαμε συνειδητά βιολογική καλλιέργεια ελιάς, με ιδιόκτητους ελαιώνες, ώστε να έχουμε άριστη πρώτη ύλη, πλήρως ελεγχόμενη και πιστοποιημένη βιολογικά. Στη βάση αυτή δημιουργήσαμε και δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, πάντα με επιστημονική παρακολούθηση και βασισμένα μόνο στην παραγωγή των ελαιώνων μας, που τα τελευταία χρόνια βραβεύονται για τη γεύση, την υψηλή ποιότητα αλλά και για την προσφορά τους στην ανθρώπινη υγεία.

To Majestic Blend Evoo, λοιπόν, είναι ένα καινοτόμο ελαιόλαδο που περιέχει 3 ποικιλίες ελιάς και προκύπτει από τη φυσική προσθήκη λεμονόχορτου και εστραγκόν. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν υψηλής γαστρονομίας, που να αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα χαρακτηριστικά που του δώσαμε. Έτσι λοιπόν, μετά από 4 έτη δοκιμών και σφαλμάτων, καταφέραμε να πετύχουμε τα υψηλά ποιοτικά - γευστικά κριτήρια που είχαμε θέσει εξαρχής. Με προσπάθεια, επίβλεψη, συνεχή παρακολούθηση, γευσιγνωσίες και panel test. Η επιβεβαίωση ήρθε από την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία Flavored Evoo’s, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη επιβράβευση για εμάς, αλλά αποτελεί κυρίως τιμή μας που η χώρα μας, η Ελλάδα, βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια αυτή βράβευση έρχεται ως συνέχεια της μακροχρόνιας προσπάθειάς μας στη δημιουργία μοναδικών ελαιοπροϊόντων. Δεν είναι τυχαίο που για το 2017, βρεθήκαμε αντίστοιχα στη 2η θέση παγκοσμίως με το ελαιόλαδό μας Συλλεκτικόν, στην ίδια κατηγορία.

Σε ποια περιοχή βρίσκονται οι καλλιέργειές σας;

Οι καλλιέργειές μας βρίσκονται στην περιοχή της Σπάρτης, στη Λακωνία. Η επιλογή του τόπου δεν είναι τυχαία, καθώς φημίζεται για την ελαιοκαλλιέργεια εδώ και αρκετά χρόνια, όπως επίσης διαθέτει μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικών ρύπων. Επίσης, ποικιλίες ελιάς, όπως Κορωνέικη και Καλαμών, είναι γηγενείς ποικιλίες και έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στο κλίμα και στην περιοχή.

Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την περιοχή μια ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιοπροϊόντων. Η ενασχόλησή μας με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχαμε αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία μάς έδωσαν το έναυσμα το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξουμε συνειδητά τη βιολογική καλλιέργεια. Το σύνολο των προϊόντων μας, τις διαδικασίες παραγωγής και τη φιλοσοφία μας, μπορεί κάποιος να τα δει μέσω της ιστοσελίδας μας www.bioarmonia.gr.

Πόσα βραβεία έχετε κατακτήσει και σε ποιες κατηγορίες;

Τόσο τα βιολογικά ελαιόλαδα όσο και οι επιτραπέζιες ελιές μας έχουν καταφέρει να κατακτήσουν 89 διεθνή βραβεία γεύσης, ποιότητας αλλά και προσφοράς στην ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας και συναγωνισμού, από την Ιαπωνία έως την Αμερική. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ βραβεύσεων για Έλληνα παραγωγό, και συγκεκριμένα για παραγωγό ο οποίος παράγει και τυποποιεί αποκλειστικά τα προϊόντα από τους ελαιώνες του (Single Estate). Ενδεικτικά, τα ελαιοπροϊόντα μας έχουν τιμηθεί με 23 Great Taste Awards, από τον αντίστοιχο διαγωνισμό στο Λονδίνο αλλά και σε άλλους παγκόσμιους διαγωνισμούς όπως ο Terraolivo στο Ισραήλ, ο EVOOIOOC στην Ιταλία, ο Olivinus στην Αργεντινή, ο NYIOOC στην Νέα Υόρκη, ο BIOL στην Ιταλία, ο LAIOOC στο Λος Άντζελες, ο ITQI στις Βρυξέλλες και ο JOOP στην Ιαπωνία. Σημαντική είναι και η συμμετοχή των βιολογικών ελαιολάδων μας στο Εθνικό Πρωτάθλημα Γευσιγνωσίας της Ισπανίας, στην Κόρντομπα, όπου απέσπασαν θετικές κριτικές από τα εξειδικευμένα πάνελ γευσιγνωσίας.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των προϊόντων σας;

Τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας χαρακτηρίζονται από καινοτόμες ιδέες, με σημεία υπεροχής τις ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις, τα φυσικά πλούσια αρώματα αλλά και την ιδανική ισορροπία. Διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά συστατικά που πλέον αποδεικνύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, θωρακίζουν και βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά, στις καινοτόμες προτάσεις μας περιλαμβάνονται το βιολογικό πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας της Ε.Ε. Εκτός όμως από τα βιολογικά ελαιόλαδα έχουμε διακριθεί και για την καινοτομία που εφαρμόζουμε στην παραγωγή των βιολογικών επιτραπέζιων ελιών Καλαμών και των πράσινων ελιών, προϊόντα τα οποία είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς παστερίωση και παράγονται μέσα από ειδικές διαδικασίες που παρακολουθούνται συνεχώς.

Πού υπερέχουν τα βιολογικά προϊόντα από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου σε σχέση με αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα;

Πέρα από τη βιολογική καλλιέργεια, στοχεύουμε στη δημιουργία λειτουργικών ελαιοπροϊόντων. Προϊόντων που παρέχουν οφέλη στην υγεία του ανθρώπου και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, κάτι το οποίο αποδεικνύεται μέσω των επιστημονικών συνεργειών και ερευνητικών μελετών, στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά και εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από την αρχή. Αποτελούν την πλέον αξιόπιστη βάση για την παραγωγή και τον ακριβή εντοπισμό της υγειοπροστατευτικής αξίας όλων των προϊόντων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ υπό την ευθύνη του καθηγητή του τμήματος Φαρμακευτικής, Δρ. Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλιου, όπου ερευνήθηκαν οι ελιές που έχουν τα περισσότερα υγειοπροστατευτικά συστατικά (συγκεκριμένα τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη και παράγωγα τους). Οι επιτραπέζιες ελιές από τους ελαιώνες μας βρέθηκαν να έχουν κατά μέσο όρο 5 φορές περισσότερη τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη (ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά) από τους υπόλοιπους τύπους ελιών που εξετάστηκαν στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης που έλαβε χώρα στην Ολυμπία το 2016. Όπως ανακοινώθηκε, η ημερήσια κατανάλωση μόνο πέντε επιτραπέζιων ελιών μας, μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου.

Παράλληλα, τα βιολογικά ελαιόλαδά μας μετέχουν στην «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Harvard της Αμερικής. Εκεί, προστίθενται στην καθημερινή διατροφή 1.000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός της τριετούς μελέτης του Harvard School of Public Health είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων με υψηλό κίνδυνο ασθενειών και συγκεκριμένα καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Σε ποιες αγορές έχετε παρουσία; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές;

Αυτή τη στιγμή η εξαγωγική μας δραστηριότητα αφορά το 90% της παραγωγής μας και διατίθεται σε 14 χώρες όπως Αμερική, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία κ.ά. Οι δυσκολίες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές είναι προσπελάσιμες, καθώς τα εξειδικευμένα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας έχουν ένα σημαντικό διαβατήριο. Η βιολογική καλλιέργεια, οι πιστοποιήσεις, η γεύση και τα αρώματά τους, η υψηλή ποιότητά τους, η καινοτομία, η επιστημονική παρακολούθηση κατά την παραγωγή αλλά και η αποδεδειγμένη πλέον θετική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθιστούν τα ελαιοπροϊόντα μας μοναδικά και τους δίνουν δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και στις πλέον απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Με απλά λόγια, είναι ελαιοπροϊόντα με ταυτότητα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας ως προς την επέκταση της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα;

Το ξεκάθαρο σχέδιο των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση και εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροσταστευτικής αξίας με την καινοτομία αρωμάτων και γεύσεων να παραμένουν αναλλοίωτα σε βάθος χρόνων. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη διεύρυνση της αναγνώρισης του brand μας από τους καταναλωτές και στην εξασφάλιση ακόμα περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες. Σημαντικότερο όλων για εμάς είναι η επέκταση των συνεργειών μας με ερευνητές και επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της υγείας, ώστε να προσφέρουμε έστω το ελάχιστο δυνατόν στην εξέλιξη της ελαιοκομίας και των λειτουργικών τροφίμων, αποδεικνύοντας τα λεγόμενα του Ιπποκράτη ‘Ας είναι η τροφή μας το φάρμακό μας και το φάρμακό μας η τροφή μας.’

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v