Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλογιάννη: Η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός μοιάζει να έχει ναρκοθετήσει την πορεία της αυριανής κυβέρνησης και της χώρας, υποστηρίζει η Ολγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr. Ζητά καθαρή και ισχυρή εντολή στον Κ. Μητσοτάκη.

Κεφαλογιάννη: Η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας

«Στις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα πρέπει να γίνει το αποφασιστικό βήμα για πολιτική αλλαγή στη χώρα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr η βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η κα Κεφαλογιάννη κάνει λόγο για έναν δύσβατο δρόμο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάταξη της οικονομίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την αποφασιστική και, ταυτόχρονα, εθνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τη διαχείριση πιεστικών ζητημάτων καθημερινότητας που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα.

Τονίζει δε ότι «είναι κρίσιμο η εντολή των πολιτών να είναι καθαρή και ισχυρή».

Οπως αναφέρει η κα Κεφαλογιάννη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός μοιάζει να έχει ναρκοθετήσει την πορεία της αυριανής κυβέρνησης και της χώρας. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η περίπτωση της ΔEH, τα τεράστια ελλείμματα των ΕΛΤΑ, αλλά και των αστικών συγκοινωνιών είναι μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. 

Στόχος της ΝΔ στις επικείμενες κάλπες, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η «ισχυρή εντολή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες». Πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να επιτευχθεί αυτό και το κόμμα σας να είναι αυτοδύναμο το βράδυ της 7ης Ιουλίου;

Η ηχηρή αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν το πρώτο βήμα για την ήττα του λαϊκισμού που κράτησε τη χώρα μας για 4 επιπλέον χρόνια στο σπιράλ της κρίσης. Στις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα πρέπει να γίνει το αποφασιστικό βήμα για πολιτική αλλαγή στη χώρα. Μην κάνετε λάθος, κ. Πανταζή, μιλάμε για έναν δύσβατο δρόμο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάταξη της οικονομίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την αποφασιστική και, ταυτόχρονα, εθνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τη διαχείριση πιεστικών ζητημάτων καθημερινότητας που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Συνεπώς, είναι κρίσιμο η εντολή των πολιτών να είναι καθαρή, ισχυρή, όπως είμαι βέβαια ότι θα είναι. Για να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας απαιτείται σκληρή προσπάθεια και, κυρίως, προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. Θεωρώ ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απαντήσουν θετικά την επόμενη Κυριακή στο ενωτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσκληση να συμπορευτούμε ενωμένοι, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στο παρελθόν, για μία νέα, φωτεινή Ελλάδα.

Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα της επόμενης μέρας; Τι να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ, αν είναι η επόμενη κυβέρνηση;

Τη λογική και το αυτονόητο! Μέτρα και δράσεις με απτό, μετρήσιμο αποτέλεσμα, μακριά από τις ιδεοληψίες και τον λαϊκισμό της τελευταίας 5ετίας. Αποφασιστικότητα για την προώθηση των αλλαγών που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία, δημιουργία ευκαιριών για τους νέους και τους ανέργους, αυστηρότητα στην τήρηση των βασικών δημοκρατικών κανόνων και των αρχών ενός ευνομούμενου κράτους, όπως η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Μπορεί να σας είναι προφανή όσα αναφέρω. Κι όμως, γίνονται, ημέρα με την ημέρα, πιο αισθητές οι συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συνέπειες που δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία, με το αχρείαστο μνημόνιο, τα δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετων φόρων και τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αλλά είναι ορατές και στην κοινωνική και θεσμική λειτουργία της Πολιτείας μας. Αυτό το νέο υπόδειγμα «κανονικότητας» ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση μέχρι σήμερα και ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με την εντολή των πολιτών, από τις 7 Ιουλίου.

Η ΝΔ εκφράζει την ανησυχία μήπως παραλάβει «καμένη γη» από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Εάν συμβεί αυτό, δεν επηρεάζεται εκ των πραγμάτων η εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος;

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση με μικρότερο προεκλογικό καλάθι απ' αυτό της κυβέρνησης! Εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα, που δεν διστάζει να υπονομεύσει την ίδια τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να διακινδυνεύσει τις θυσίες των Ελλήνων στον βωμό της εκλογικής του σωτηρίας, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί για πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τονίζοντας -όπως πάντοτε επαναλαμβάνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- πως πρώτος στόχος παραμένει η αποκατάσταση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και τις διεθνείς αγορές.

Είδατε, ήδη, την επομένη των ευρωεκλογών και της αναγκαστικής προσφυγής του κ. Τσίπρα στις εθνικές κάλπες, ότι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες εμφανίστηκαν έτοιμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή και την αλλαγή υποδείγματος που φέρνει η Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, κ. Πανταζή, έχετε δίκιο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός μοιάζει να έχει ναρκοθετήσει την πορεία της αυριανής κυβέρνησης και της χώρας. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η περίπτωση της ΔEH, που από στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί σε μία υπό χρεοκοπία επιχείρηση, τα τεράστια ελλείμματα των ΕΛΤΑ αλλά και των αστικών συγκοινωνιών είναι μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπαναχωρήσουμε από το, ούτως ή άλλως, πολύ αυστηρά κοστολογημένο πρόγραμμά μας. Η θεμελιώδης θέση για μείωση των φορολογικών συντελεστών θα περιλαμβάνεται, εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, ήδη στον προϋπολογισμό του 2020.

Είστε υποψήφια βουλευτής της Α' Αθήνας. Πώς μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της πρωτεύουσας;

Η Αθήνα φέρει πάνω της τα σημάδια της κρίσης. Σήμερα, η πρωτεύουσα έχει ανάγκη από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας -καθώς η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής-, την ουσιαστική παροχή στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη, όπως οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι, και βεβαίως μία εντελώς νέα προσέγγιση εις ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την, με πρωτοβουλία της Πολιτείας, αξιοποίηση νέων τοπόσημων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Ακαδημία Πλάτωνος, που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης, τη σύγχρονη καλλιτεχνική της δημιουργία, τη θέση της ως μίας σύγχρονης μητρόπολης της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια γυρίζω συνεχώς στις γειτονιές της Αθήνας, είναι άλλωστε η πόλη που γεννήθηκα και εξακολουθώ να ζω. Έχει περάσει πολλά η Αθήνα, όλα τα χρόνια της κρίσης. Οι κάτοικοί της, πολλούς από τους οποίους συναντώ στον δρόμο, δοκιμάστηκαν αλλά παρέμειναν όρθιοι και δυνατοί. Ως Ν.Δ. οφείλουμε να τους προσφέρουμε αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: Μέριμνα, σχέδιο, ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή. Και, πιστέψτε με, κ. Πανταζή, μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να δούμε ξανά τις γειτονιές μας φωτισμένες και ασφαλείς. Είναι η δέσμευσή μου ως υποψήφιας βουλευτή Αθηνών.

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο. Θεωρείτε υπαρκτό τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου; Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο θέμα;

Η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς για πρώτη φορά, σε ένα διμερές θέμα, η Ε.Ε. λαμβάνει σαφή θέση κάνοντας λόγο για παράνομες κινήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Ως Ελλάδα αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση με τη Λευκωσία, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης προς την Άγκυρα και την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών μας, προκειμένου να τερματιστεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πολιτική των προκλήσεων από πλευράς Ερντογάν. Η αυριανή κυβέρνηση παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας -οικονομικής και διπλωματικής- της Ελλάδας, θα προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη θεσμική προετοιμασία και υποστήριξη, όπως είναι η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v