Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της Σωληνουργεία Τζιρακιάν μετά την αμκ

Τις προοπτικές που ανοίγει η αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία περιγράφει στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος και CEO της εισηγμένης Λυμπαρέτ Τζιρακιάν. Από τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, στην αναχρηματοδότηση του 2020 και το φετινό ξεκίνημα.

Τα σχέδια της Σωληνουργεία Τζιρακιάν μετά την αμκ

Επενδύσεις σε τρεις άξονες υλοποιεί η Σωληνουργεία Τζιρακιάν, όπως εξηγεί ο Λυμπαρέτ Τζιρακιάν μιλώντας στο Euro2day.gr. Εχει στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων.

Η εταιρεία, που βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμά ότι θα εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται, με επιπρόσθετο όπλο τα αποθέματα χάλυβα που έχει με χαμηλές τιμές κτήσης.

Κύριε Τζιρακιάν, μιλήστε μας για το αντικείμενο δραστηριότητας της εισηγμένης εταιρείας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σωλήνων κατασκευών, κοιλοδοκών και μορφοσιδήρων. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται και το ότι διαθέτει ένα μεγάλο-διευρυνόμενο δίκτυο συνεργαζόμενων εμπόρων, μέσω του οποίου χειρίζεται όλο το κομμάτι του χάλυβα στην αγορά. Θα έλεγα ότι οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και του κλάδου επηρεάζονται σημαντικά από την εκάστοτε πορεία τόσο της οικοδομικής δραστηριότητας όσο και των επενδύσεων γενικότερα.

Πώς επηρεάστηκε ο κλάδος κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης;

Ο κλάδος δέχτηκε πολύ σημαντικά πλήγματα κατά την περίοδο της κρίσης. Να ξεκινήσω από τη ραγδαία πτώση της τιμής του χάλυβα κατά την περίοδο 2008-2010, η οποία είχε υπερβεί το 50% και είχε προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα και επισφάλειες σε όλες τις εταιρείες. Σ’ αυτό θα πρέπει κάποιος να προσθέσει την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης του κατασκευαστικού τομέα, η οποία είχε φτάσει το 2015 να ξεπερνάει το 90%, αλλά και τα ζητήματα απουσίας ομαλής τραπεζικής χρηματοδότησης της αγοράς που είχαν προκύψει. Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυρία, εμείς αποφασίσαμε τότε να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας, που ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015-2016, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις. Ευτυχώς από το 2017 και το 2018 αρχίσαμε να βλέπουμε στην αγορά τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. 

Το 2020 αποτέλεσε έτος σημαντικών εξελίξεων για την Τζιρακιάν. Τι ακριβώς έγινε;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2019 ξεκίνησε και το 2020 ολοκληρώθηκε η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης στην εταιρεία. Ουσιαστικά είχαμε την πώληση των μετοχών από τον θείο μου στον πατέρα μου και η οικογένειά μου αποφάσισε τότε -βλέποντας τις προοπτικές του κλάδου και όλα τα μεγάλα projects που σχεδιάζονταν να ξεκινήσουν- ότι η εταιρεία θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί και να ρυθμίσει τα δάνειά της, προκειμένου να τρέξει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην αγορά. Ξεκινήσαμε με σταδιακές ταμειακές ενέσεις της οικογένειας προς την εταιρεία για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και μάλιστα μας ευνόησε η συγκυρία γιατί αυξήσαμε τα αποθέματά μας σε μια περίοδο χαμηλών τιμών χάλυβα. Τα ποσά που συνεισφέραμε τότε αποτελούν περίπου το 50% της υλοποιούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πέρα από τα χαμηλού κόστους αποθέματα που αποκτήσαμε, διαπιστώσαμε παράλληλα μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης που βασίστηκε κυρίως σε μικρά ιδιωτικά έργα, η υλοποίηση των οποίων συνεχίστηκε παρά την έλευση της πανδημίας. Έτσι εξηγείται και η σημαντική βελτίωση που σημείωσαν τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Επιπρόσθετα, το 2020 καταφέραμε να αναχρηματοδοτήσουμε τον δανεισμό μας, μετατρέποντας μεγάλο τμήμα των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών μας σε μακροπρόθεσμες και επιτυγχάνοντας πολύ καλά επιτόκια για τα δεδομένα της αγοράς, αισθητά χαμηλότερα από τα προηγούμενα.

Στην επιτυχή αυτή εξέλιξη συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες, πέρα από την πώληση ενός ακινήτου. Οι τράπεζες είχαν να συνομιλήσουν με μετόχους που πίστευαν στην εταιρεία και τη χρηματοδοτούσαν, ενώ παράλληλα έβλεπαν και οι ίδιες την ανάπτυξη του κλάδου να ξεκινάει. Να σημειωθεί πως η εταιρεία παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν αθέτησε οποιαδήποτε πληρωμή της και ήταν από τις ελάχιστες που ακόμη και στα πέτρινα χρόνια συνέχιζε να καταβάλλει τόκους και χρεολύσια.

Πώς ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την εισηγμένη εταιρεία;

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την ταχύτητα με την οποία τελείωσε το 2020. Η τιμή του χάλυβα, από τα χαμηλά του περυσινού καλοκαιριού ακολούθησε πορεία κατακόρυφης ανόδου, με αποτέλεσμα έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε ολόκληρο τον κλάδο και φυσικά την εταιρεία μας, καθώς επηρέασε θετικά τα περιθώρια μεικτού κέρδους. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όσο μια εταιρεία έχει αποθεματοποιήσει στα χαμηλά, τόσο μεγαλύτερα οφέλη αποκομίζει στην άνοδο. Πέραν αυτού, η εταιρεία μας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκε με βάση το budget της, τρέχοντας με άνοδο όγκου πωλήσεων της τάξεως του 30%-35%, συνοδευόμενη από σαφώς διευρυμένα περιθώρια κέρδους και χαμηλότερο μέσο επιτόκιο επιβάρυνσης.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ένα ενδεχόμενο σημαντικής αποκλιμάκωσης της τιμής του χάλυβα;

Έχουμε προμηθευτεί μεγάλο όγκο πρώτων υλών σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα τρέχοντα, γεγονός που μας δίνει το περιθώριο χρόνου και χρήματος, προκειμένου να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο πτώσης της τιμής του χάλυβα. Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο προβαίνουμε σε περιορισμένα επίπεδα αγορών, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της αγοράς και του budget μας, ακολουθώντας ουσιαστικά μια πολιτική destocking (απομείωσης αποθεμάτων). Με τον τρόπο αυτό αποκτούμε τη ρευστότητα, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε μια ενδεχόμενη υποχώρηση της τιμής του μετάλλου.

Πώς αξιολογείτε τις προοπτικές της εταιρείας και του κλάδου;

Τις θεωρώ ευοίωνες. Η εταιρεία μας έχει να ωφεληθεί τόσο από την οικοδομική δραστηριότητα όσο και από τα έργα που αναμένεται να τρέξουν στη χώρα μας, χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά και ιδιωτικά κονδύλια.
Μπορούμε να εξυπηρετούμε τέτοια έργα, είτε ερχόμενοι σε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες είτε έμμεσα μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων εμπόρων, όπως άλλωστε έχει γίνει και κατά το παρελθόν. Θα πρέπει να επισημάνω και τις επενδύσεις που υλοποιούμε σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο τρεις άξονες: τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας (αύξηση όγκου παραγωγής ανά λεπτό λειτουργίας), τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων μας και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v