Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blueground: Η ελληνική εταιρεία που μπαίνει στη λίστα των «μονόκερων»

Τα σχέδια της ελληνικής startup που αναπτύχθηκε τάχιστα και στοχεύει σε αποτίμηση 10 δισ. δολαρίων. Συνέντευξη του Chief Operating Officer Θάνου Γεραμάνη στο Euro2day.gr. Οι νέες επενδύσεις, η Wall Street και τα πλάνα για το 2022.

Blueground: Η ελληνική εταιρεία που μπαίνει στη λίστα των «μονόκερων»

Η Blueground, η ελληνική startup που το καλοκαίρι του 2021 έφτασε να έχει αξία 750 εκατ. δολ., στοχεύει μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει την αποτίμηση των 10 δισ. δολαρίων ενώ ήδη σχεδιάζει επέκταση σε νέες αγορές.

Η εταιρεία άρχισε την πορεία της στις βραχυχρόνιες μισθώσεις πριν από οκτώ χρόνια με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα, όμως πλέον αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις παγκοσμίως και ετοιμάζεται να μπει στην κατηγορία των εταιρειών «μονόκερων» (σ.σ. νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων). Με σχέδιο να έχει παρουσία σε 50 πόλεις μέχρι το 2025, η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διαχείρισης και ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων έχει καταφέρει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα να προσελκύσει περί τα 258 εκατ. δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ για ελληνική startup.

O Θάνος Γεραμάνης, Chief Operating Officer της Blueground, περιγράφει τα σχέδια της ελληνικής εταιρείας που είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης σε μία πολύ μεγάλη αγορά, τονίζοντας ότι στο μέλλον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Για το 2022 προβλέπει σχεδόν διπλάσια έσοδα στα $265 εκατ., ενώ ήδη για τον πρώτο μήνα του 2022 η παγκόσμια πληρότητα βρίσκεται στο 95%.

Ποια είναι σήμερα η αξία της Blueground και πόσο κοντά βρίσκεται στο να γίνει μία εταιρεία «μονόκερος»;

Πέρυσι είχαμε μια εξαιρετική χρονιά και ξεκινήσαμε το 2022 εξίσου δυναμικά. Επενδύσαμε στη βραζιλιάνικη startup Tabas και παρουσιάζουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου διαμερισμάτων μας με πολύ υψηλές πληρότητες. Ως όραμα είχαμε πάντα να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, όπου εκείνοι επιλέξουν να βρίσκονται, οπότε από την αρχή η πρόθεσή μας ήταν η παγκόσμια επέκταση. Αυτή τη στιγμή, είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης σε μία πολύ μεγάλη αγορά, οπότε για εμάς ο στόχος είναι μακροπρόθεσμα να ξεπεράσουμε την αποτίμηση των $10 δισ. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή με περισσότερα από 6.000 διαμερίσματα σε 18 πόλεις. Στόχος είναι να φτάσουμε τις 50 πόλεις με 30.000 διαμερίσματα μέχρι το 2025. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, δραστηριοποιούμαστε στις περισσότερες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας, καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου. Στα πλάνα μας είναι να συνεχίσουμε την επέκτασή μας εντός αυτών των περιοχών, αλλά και να δοκιμάσουμε και κάποιες νέες πιο εντατικά (π.χ. Χολαργός, Παπάγου, Αγία Παρασκευή). Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 1.500 διαμερίσματα στην Αθήνα.

Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την εταιρεία να εισάγεται άμεσα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο και αν ναι, πότε έχει προγραμματιστεί;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο εισαγωγής μας σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο είναι κάτι που σίγουρα θα εξετάσουμε τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν εστιάζουμε όλες μας τις δυνάμεις στο πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό μας πλάνο.

Όταν ξεκινήσατε την εταιρεία πριν από οκτώ χρόνια, είχατε προβλέψει ότι η Blueground θα ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις παγκοσμίως και τι συνέβαλε σε αυτό;

Από πολύ νωρίς βάλαμε στόχο να αναπτύξουμε την εταιρεία μας διεθνώς. Από τη στιγμή μάλιστα που σηκώσαμε χρηματοδότηση από κεφάλαια venture capital, ήταν δεδομένο ότι θα επιδιώξουμε να αναπτυχθούμε ταχύτατα προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών μας. Οι παράγοντες που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας είναι σίγουρα πολλοί. Πολλά πράγματα  ξεκινούν από την ομάδα. Η Blueground έχει μια πολύ δυνατή παγκόσμια ομάδα ανθρώπων, που είναι συγκεντρωμένη στους στόχους της εταιρείας αλλά ταυτόχρονα ευπροσάρμοστη στις αλλαγές της αγοράς και ανθεκτική στις δυσκολίες και αυτό φάνηκε και στην περίοδο της πανδημίας. Η τεχνολογία μας είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Η αποτελεσματικότητα και η αυτοματοποίηση που μας προσφέρει η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, μας επιτρέπει να προσφέρουμε μία εμπειρία υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες μας με συνέπεια, σε όλα τα διαμερίσματα, αλλά και να είμαστε κερδοφόροι. Παράλληλα μας ευνόησαν και τάσεις που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, όπως η  εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό το νέο κύμα των remote workers επιζητά ευελιξία και εμείς είμαστε εδώ για να τους προσφέρουμε ακριβώς αυτή την άνεση, για να βγουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο  έχουν παίξει οι επενδυτές μας, αφού έχουν υποστηρίξει την εταιρεία από την αρχή μέχρι σήμερα.

Ο τελευταίος κύκλος αναχρηματοδότησης στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Σχεδιάζετε νέο κύκλο και πότε;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας και μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε και την πρώτη μας επένδυση σε μία άλλη εταιρεία. Προς το παρόν ο τελευταίος αυτός γύρος καλύπτει πλήρως όλες τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, αλλά και το πλάνο επενδύσεών μας σε νέες τεχνολογίες. Αν και δεν υπάρχει άμεσο πλάνο, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται νέος επενδυτικός γύρος σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Τι αναμένετε το 2022 για την εταιρεία τόσο όσον αφορά την επέκταση, τα οικονομικά όσο και το προσωπικό;

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα συνεχίσουμε την επέκτασή μας σε νέες αγορές εντός Ευρώπης (Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο) αλλά και στις ΗΠΑ (Μαϊάμι), ενώ μέσω της πρόσφατης επένδυσής μας στη βραζιλιάνικη εταιρεία Tabas, αποκτούμε έκθεση και στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Στα άμεσα πλάνα μας για το έτος όμως βρίσκεται και η επέκταση στην Ασία, ξεκινώντας με την αγορά του Χονγκ Κονγκ. Για το 2021 διατηρήσαμε μια μέση παγκόσμια πληρότητα της τάξεως του 94% και ξεπεράσαμε τα $145 εκατ. σε έσοδα. Για το 2022, η πρόβλεψη αυτή ανέρχεται στα $265 εκατ., ενώ ήδη για τον πρώτο μήνα του 2022 η παγκόσμια πληρότητά μας βρίσκεται στο 95%. Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αυτή τη στιγμή απασχολούμε 600 εργαζομένους και η ομάδα μας θα φτάσει τους 1.000 μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικά για την Ελλάδα, μέσα στο 2021 δημιουργήσαμε 110 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι να προσλάβουμε περισσότερα από 160 άτομα που θα έχουν βάση την Ελλάδα, σε σύνολο 400 περίπου ατόμων διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v