Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Συρεγγέλα: Ποιες καινοτομίες φέρνει ο νέος νόμος για την εργασία

«Συνεπής η κυβέρνηση στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος», υποστηρίζει η υφυπουργός σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr. Το πλέγμα κοινωνικής προστασίας, το δημογραφικό, η ενδοοικογενειακή βία και οι εκλογές.

Μ. Συρεγγέλα: Ποιες καινοτομίες φέρνει ο νέος νόμος για την εργασία

«Η κυβέρνηση δεν έμεινε στα μεγάλα λόγια, αλλά έκανε κοινωνική πολιτική στην πράξη και υπήρξε απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος». Αυτό τονίζει, σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Ζητούμενο για την ίδια, όπως σημειώνει, «είναι, σταδιακά, να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να νιώθει πως δεν έχει φωνή, πως δεν προστατεύεται, πως δεν είναι ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας».

Αναφερόμενη στο νέο εργασιακό νόμο, υπογραμμίζει ότι «ήρθε να ρυθμίσει τα κακώς κείμενα στην αγορά εργασίας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων «που στηρίζουν και προστατεύουν τις οικογένειες», με χάραξη για πρώτη φορά μιας «συνολικής, συγκροτημένης, εθνικής δημογραφικής πολιτικής, με προσανατολισμό στην ισότητα των φύλων».

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές στα εργασιακά στο Βέλγιο, με βάση την κοινοτική οδηγία για εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Η Ελλάδα προχώρησε πρώτη σε αυτές τις αλλαγές με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σύσσωμη απέναντι. Τι πρακτικά αλλάζει για τον εργαζόμενο με τα νέα δεδομένα;

Ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 στοχεύει στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας και ήρθε να ρυθμίσει τα κακώς κείμενα στην αγορά εργασίας. Εισάγει μία σειρά μέτρων καινοτόμων και βασισμένων στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Μεταξύ των διατάξεων είναι η προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για έξι μήνες από τη γέννηση του τέκνου και η θέσπιση, για πρώτη φορά, της 14ήμερης άδειας πατρότητας μετ’ αποδοχών, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν όλοι οι πατεράδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους και μάλιστα ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς της μητέρας.

Παράλληλα, κατοχυρώνεται η γονική άδεια τεσσάρων μηνών (εκ των οποίων οι 2 επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ) για κάθε γονέα, ενώ προστατεύεται και το δικαίωμα των εργαζομένων για ευέλικτη μορφή εργασίας, όπως είναι η τηλεργασία. Ο νέος εργασιακός νόμος κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων να μην επικοινωνούν ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, e-mail και μηνύματα, εκτός ωραρίου εργασίας και όταν βρίσκονται σε άδεια, συμβάλλοντας στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η τήρηση των μέτρων αυτών, πρέπει να σημειωθεί, δεν επαφίεται στις καλές εργοδοτικές πρακτικές. Αντίθετα, ορίζεται ρητά η απαγόρευση οποιασδήποτε απόλυσης για όσους κάνουν χρήση των ευνοϊκών μέτρων.

Με τον νέο εργασιακό νόμο προσθέτουμε ένα δίχτυ προστασίας και διασφαλίζουμε πως οι σύγχρονες εξελίξεις που έχουν μεταμορφώσει τα μοντέλα εργασίας, δεν θα είναι σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα δε των γυναικών και των νέων.

Το δημογραφικό εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας. Ποιες οι δράσεις και πολιτικές που έχετε αναλάβει ή προτίθεστε να αναλάβετε;

Το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση, όμως, απαντά με ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων που στηρίζουν και προστατεύουν τις οικογένειες. Χαράσσουμε για πρώτη φορά μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική με προσανατολισμό στην ισότητα των φύλων.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Με προγράμματα ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν θετικά τον δείκτη γονιμότητας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε σε επίδομα γέννησης παιδιού 2.000 ευρώ, μείωση ΦΠΑ στα βρεφικά ήδη και στην αύξηση της χρηματοδότησης και διεύρυνση των κριτηρίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει το πρόγραμμα με τις «Νταντάδες της γειτονιάς», που θα δίνει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών από επιμελητή/επιμελήτρια που θα επιλέγεται από ειδικό μητρώο. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, στηρίζουμε ουσιαστικά την οικογένεια και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση, ενώ με το νέο έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους.

Να τονίσω εδώ ότι τόσες θετικές κινήσεις για τη στήριξη της οικογένειας δεν είχαν γίνει ποτέ από καμία κυβέρνηση.

Πληθαίνουν καθημερινά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα. Πώς θα μπορούσε να δράσει το υπουργείο Εργασίας στον τομέα αυτόν;

Προωθούμε δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης των περιστατικών βίας και προστασίας των θυμάτων.

Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που παρέχουν στις γυναίκες θύματα βίας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής στήριξης και εργασιακής και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και φιλοξενία στις γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους. Το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου μας είναι στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας και τις βοηθάει να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζουμε κι άλλες δράσεις, όπως καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα βίας, ενώ προχωράμε στη δημιουργία Εργαλείου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψης της βίας στο στενό τους περιβάλλον. Επίσης, σχεδιάζουμε μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες και τη συγκέντρωση προτάσεων βελτίωσής τους προκειμένου να εξαλειφθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Κύριο μέλημά μας είναι το σπάσιμο του κύκλου της βίας και η μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας.

Ο χρόνος για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως της ακριβούς ημερομηνίας, μετράει πλέον αντίστροφα. Οι συνθήκες ιδιόμορφες, τα στοιχήματα πολλά. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι τα διλήμματα για τους πολίτες στον δρόμο προς τις κάλπες; Τι θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ο ελληνικός λαός, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, εξέλεξε τη Νέα Δημοκρατία ως αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ορίζοντα τετραετίας. Είναι νωρίς να συζητάμε για εκλογές, καθώς απέχουμε πάνω από 12 μήνες από το τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας θα κριθεί για το κυβερνητικό της έργο, το οποίο προχωρά παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου θα παίξουν όλα όσα πετύχαμε, όπως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Και το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε στα μεγάλα λόγια, αλλά έκανε κοινωνική πολιτική στην πράξη και υπήρξε απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος. Όλα αυτά η κοινωνία τα βλέπει και τα αναγνωρίζει, όπως και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει σωστά και αποτελεσματικά την υγειονομική, την ενεργειακή κρίση και τις όποιες δυσκολίες συναντούν οι συμπολίτες μας.

Επί προσωπικού, είστε εξωκοινοβουλευτική υπουργός, με μακρά κομματική θητεία. Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε υποψήφια βουλευτής; Ποιοι οι πολιτικοί στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Ο Πρωθυπουργός με τίμησε με την επιλογή μου αρχικά ως Γενική Γραμματέας Ισότητας και στη συνέχεια με την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου σε επίπεδο Υφυπουργού, όπου και με επέλεξε για να εφαρμόσω το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας. Τα θέματα της ισότητας, της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκομαι στο πλευρό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όποια μάχη κι αν κληθούμε να δώσουμε στο μέλλον.

Έχοντας ήδη πολλά στον τομέα του χαρτοφυλακίου μου και έχοντας να κάνουμε ακόμη περισσότερα, προσωπικά επικεντρώνομαι στο κυβερνητικό μου έργο και στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Νομοθετούμε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε δράσεις με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων, την εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και την προστασία τους απέναντι σε φαινόμενα εργασιακών διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης.

Θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν λανθασμένα στερεότυπα και συμπεριφορές. Ζητούμενο για μένα είναι, σταδιακά, να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να νιώθει πως δεν έχει φωνή, πως δεν προστατεύεται, πως δεν είναι ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας. Και είμαι αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v