Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Μερτζάνης (Space Hellas): Παροδική η «κοιλιά» στα EBITDA 9μήνου

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία και τους στόχους της. Η «επιστροφή» της θυγατρικής SingularLogic και οι τρεις τομείς που θα εστιάσει την επόμενη πενταετία.

Γ. Μερτζάνης (Space Hellas): Παροδική η «κοιλιά» στα EBITDA 9μήνου

Ο CEO της Space Hellas Γιάννης Μερτζάνης μιλά στο Euro2day.gr για τη φετινή πορεία της εταιρείας, το εγχείρημα της SingularLogic, την έκρηξη της ζήτησης στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εισηγμένη κατά την επόμενη πενταετία.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μερτζάνης θεωρεί την «κοιλιά» του EBITDA στα αποτελέσματα εννεαμήνου παροδική, εκτιμώντας ότι η εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων θα είναι σαφώς βελτιωμένη.

Παράλληλα τονίζει ότι αν και ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων κατά 25%-30% υψηλότερο από πέρυσι και επιπλέον οι προοπτικές στο μέτωπο των δημοσίων έργων είναι ανοδικές, η Sρace Hellas θα παραμείνει ιδιαίτερα ενεργή στο κομμάτι των ιδιωτών, ενώ θα επιδιώξει να διευρύνει τη διεθνοποίησή της σε τομείς που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέλος, ο CEO της εισηγμένης τονίζει ότι «εμείς ως Sρace Hellas είμαστε πολύ επιλεκτικοί για το τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μεγαλώσουμε την υπεραξία μας και να έχουμε διάρκεια. Γιατί μετά από κάποια χρόνια, είναι πιθανόν να υποχωρήσει η ζήτηση και σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιες εταιρείες θα δοκιμαστούν. Για εμάς παράγοντες-κλειδιά είναι η επέκταση στο εξωτερικό, η διείσδυση στο software και οι υπηρεσίες».

Κύριε Μερτζάνη, η Sρace Hellas ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου, στα οποία ο κύκλος εργασιών εμφανίστηκε αυξημένος κατά 37,8%, αλλά τα EBITDA υποχώρησαν από τα 6,1 στα 5,6 εκατ. ευρώ. Πώς εξηγείται αυτή η διαφορετική πορεία των δύο μεγεθών;

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η εικόνα του εννεαμήνου που εμφανίζει μείωση στο ενοποιημένο EBITDA είναι παροδική. Και αυτό γιατί στο τέταρτο τρίμηνο αναμένονται σημαντικές τιμολογήσεις που εμπεριέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, λόγω της ωρίμανσης των έργων που υλοποιούνται από τον όμιλο. Το γεγονός αυτό θα καλύψει την επιβράδυνση στα ενοποιημένα αποτελέσματα του εννεαμήνου και θα οδηγήσει στα μεγέθη που έχουμε προβλέψει για το 2022. Προς μεγαλύτερη κατανόηση θα ήθελα να επισημάνω πώς στο εννεάμηνο οι επιδόσεις της Sρace Hellas παρουσίασαν αύξηση, τόσο σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών όσο και σε επίπεδο EBITDA. Η μικρότερη όμως συνεισφορά της SingularLogic στο EBITDA του ομίλου σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021 -η οποία μάλιστα αποτύπωσε στο ενιάμηνο μόνο ένα μέρος του τρίτου τριμήνου του 2021 καθώς η διάσπαση ολοκληρώθηκε στις 16/7/2021- δημιούργησε την επιβράδυνση που αναφέρθηκε. Σε αντίθεση όμως με το πρώτο φετινό εννεάμηνο, το τελευταίο τρίμηνο της SingularLogic θα αποτυπώσει συγκριτικά μεγαλύτερη δραστηριότητα, καθώς ξεκίνησαν σημαντικά έργα και θα καταλήξει σε βελτιωμένα ετήσια αποτελέσματα.

Μια και αναφερθήκαμε στη SingularLogic, πόσο ικανοποιημένος είστε από το deal που κάνατε σε σύμπραξη με την Epsilon Net πριν από δύο χρόνια;

Είμαστε σαφώς ικανοποιημένοι. Πριν ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα, όλοι μάς προειδοποιούσαν για δυσκολίες και προκλήσεις. Τελικά, υλοποιήσαμε κατά τέτοιο τρόπο τη σύμπραξή μας με την Epsilon Net, έτσι ώστε όχι μόνο να αποφύγουμε τυχόν τριβές, αλλά παράλληλα να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατές συνέργειες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών. Τώρα μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένα ολοκληρωμένο «one stop shop» για τους πελάτες μας. Εμείς ως Sρace Hellas όχι μόνο αποκομίζουμε σημαντικά οφέλη από την κατά 40% συμμετοχή μας στην EpsilonSingularLogic, αλλά παράλληλα έχουμε θέσει σε τροχιά και την ανάπτυξη της SingularLogic, της οποίας κατέχουμε το 60%. Η εταιρεία κατά τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί σε ιδιοπαραγόμενα προϊόντα που διέθετε κυρίως στο δίκτυό της. Εμείς από την πλευρά μας ξεκινήσαμε να προωθούμε τα προϊόντα της SingularLogic στο δικό μας πελατολόγιο συμπληρωματικά, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει επιστρέψει στο κομμάτι του integration, διεκδικώντας σειρά νέων έργων. Έτσι, επανήλθαμε στον τομέα των δημοσίων έργων, έχοντας ήδη υπογράψει κάποιες πρώτες συμβάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει χρόνο, αλλά το ευχάριστο είναι πως έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Πώς αξιολογείτε σήμερα την κατάσταση στον κλάδο της πληροφορικής;

Υπάρχει αναμφίβολα μια μεγάλη αύξηση στα έργα του δημοσίου και όλοι μιλάνε γι’ αυτή. Παράλληλα όμως παρατηρείται και έντονη κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα, όπως στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες, στον κλάδο της ενέργειας και γενικότερα στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Αυτή την περίοδο τρέχουν ταυτόχρονα και το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο εκτός από τα έργα του δημοσίου, περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι έχουν ήδη υποβάλει -ή πρόκειται να υποβάλουν- αιτήσεις χρηματοδότησης για μεγάλα επενδυτικά projects που αφορούν τον κλάδο μας. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες πληροφορικής προσπαθούν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που ήδη υπάρχει και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ποια είναι η στρατηγική της Sρace Hellas μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον;

Η Sρace Hellas διαθέτει σήμερα ένα υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων -γύρω στο 25%-30% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι- και θα διεκδικήσει πολλά ακόμη έργα. Θα ήταν όμως λάθος να επικεντρωθούμε μόνο στις δουλειές του δημοσίου, οι οποίες είναι πολλές αυτή την περίοδο. Την προηγούμενη δεκαετία που τα δημόσια έργα σπάνιζαν, η εταιρεία στηρίχτηκε στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από τον στόχο που είχαμε θέσει της μη εξάρτησης της βιωσιμότητας της εταιρείας από το δημόσιο.

Από την πλευρά μας, λοιπόν, θα μείνουμε ιδιαίτερα ενεργοί στο κομμάτι των ιδιωτών, ενώ παράλληλα δεν ξεχνούμε και τις προσεκτικές επεκτατικές κινήσεις μας στις αγορές του εξωτερικού -ιδίως σε αυτές που έχουμε ήδη παρουσία- σε δουλειές που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούμε να επιτυγχάνουμε ικανοποιητικά περιθώρια. Πέραν αυτού, οι εταιρείες πληροφορικής μπορεί να έχουν μπροστά τους μια πενταετία πολύ υψηλής ζήτησης -γεγονός που έχει προσελκύσει και άλλους «παίκτες» στην αγορά-, ωστόσο θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν, όταν ο ξέφρενος ρυθμός των δημοσίων έργων και των κοινοτικών κονδυλίων υποχωρήσει. Εμείς ως Sρace Hellas είμαστε πολύ επιλεκτικοί για το τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μεγαλώσουμε την υπεραξία μας και να έχουμε διάρκεια. Αν μια εταιρεία απλά εκτελέσει κάποια έργα χωρίς παράλληλα να αποκτήσει γερές βάσεις για το μέλλον, τότε θα είναι σαν να χτίζει στην άμμο. Γιατί μετά από κάποια χρόνια, είναι πιθανόν να υποχωρήσει η ζήτηση και σε μια τέτοια περίπτωση, κάποιες εταιρείες θα δοκιμαστούν. Για εμάς παράγοντες-κλειδιά είναι η επέκταση στο εξωτερικό, η διείσδυση στο software και οι υπηρεσίες.

Κατά πόσο σας προβληματίζει η άνοδος των επιτοκίων;

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα για τη Sρace Hellas -αλλά και για πολλές άλλες εταιρείες πληροφορικής- το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο, γιατί το ύψος των τραπεζικών υποχρεώσεων αναμένεται να παραμείνει αυξημένο και αυτό θα συμβεί για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή προβλέπεται να ανεβεί έντονα ο κύκλος εργασιών μας. Και δεύτερον, επειδή διευρύνεται συνεχώς το ποσοστό των έργων του δημοσίου επί των συνολικών μας εσόδων. Μιλάμε δηλαδή για μια μεγαλύτερη δανειακή έκθεση μέσα από τη διαδικασία του project finance. Όπως φαίνεται, το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί, αλλά παράλληλα προσδοκούμε ότι θα ανεβαίνει κατά τα επόμενα χρόνια και η λειτουργική μας κερδοφορία. Μιλάμε για μια σαφώς διαχειρίσιμη κατάσταση. Εμείς πάντως από την πλευρά μας, έχουμε ήδη κλειδώσει το επιτόκιο για ένα αξιοσημείωτο κομμάτι -κοντά στο 35%- του δανεισμού μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v