Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εποχή των «υποσχέσεων» περνά στο παρελθόν

Γιατί δεν ανακάμπτουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρά το «αφήγημα» της εξόδου από τα μνημόνια και τις προεκλογικές υποσχέσεις. Τι πραγματικά ζητούν οι πολίτες και ποια λάθη δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

Η εποχή των «υποσχέσεων» περνά στο παρελθόν

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τμήματος της έρευνας (πρόκειται να ακολουθήσει σειρά άλλων) που «έτρεξε» το πολιτικό γραφείο του γράφοντος, έρχονται να ερμηνεύσουν το γιατί τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δεν λένε να ανακάμψουν παρά τα διάφορα κυβερνητικά αφηγήματα περί «μνημονιακής εξόδου» και παρά μια σειρά παλαιοπολιτικών μέτρων-υποσχέσεων προεκλογικού χαρακτήρα.

Η απάντηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας γνωρίζει τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην κρίση, διαπιστώνει πως τα αίτια του κακού δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την τελευταία τετραετία και πιστεύει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από κάποια επιφανειακά μέτρα, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει ουσιαστικά.

Με απλά λόγια, ο κόσμος κουράστηκε από τον λαϊκισμό και τις παχιές προεκλογικές υποσχέσεις, ενώ αντίθετα πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων θέλει πολλή δουλειά, από ικανούς και υπεύθυνους ανθρώπους.

Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την προαναφερθείσα έρευνα (παρουσιάζεται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο αρχείο):

Πρώτον, το 95,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κακή οικονομική διαχείριση των πραγμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις είτε οδήγησε από μόνη της είτε συνέβαλε σημαντικά στον ερχομό της οικονομικής κρίσης (άλλες απαντήσεις: ξένοι παράγοντες 3,3%, διεθνής οικονομική κρίση 1,3%).

Η απάντηση αυτή όχι μόνο καλεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη δική τους αυτοκριτική και να πείσουν τους πολίτες πως δεν θα επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα, αλλά επίσης ερμηνεύει το γιατί κινήσεις λαϊκισμού και παροχολογίας της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι ικανές να ανεβάσουν τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.

Δεύτερον, στο ερώτημα για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 46,4% απαντά η διαφθορά, επίσης το 46,4% η αναξιοκρατία, το 47,1% η έλλειψη παιδείας, το 33,3% η έλλειψη θεσμών και στη συνέχεια η ανεργία με 24,2%.

Η τοποθέτηση σε τόσο υψηλή κατάταξη προβλημάτων όπως η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η έλλειψη παιδείας και θεσμών μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση δεν τα αντιμετώπισε αποτελεσματικά, ή ακόμη και τα ενέτεινε. Και αυτό παρά τη θεωρία περί «ηθικού πλεονεκτήματος» και παρά τη διατυμπανιζόμενη «σύγκρουση μεταξύ παλαιού και νέου».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 68,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μόνο αν υπάρξει πολιτική αλλαγή, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια (ένα 28,4% δηλώνει πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί λόγω κύκλου λιτότητας στον οποίον έχει εισέλθει η οικονομία μας).

Τρίτον, η δηλωμένη προτίμηση των πολιτών να μην επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου (αλλά και του απώτερου) παρελθόντος συνδυάζονται (φαινομενικά τουλάχιστον) με τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος που θα επιλέξετε στις εκλογές».

Οι απαντήσεις λοιπόν των συμπολιτών μας ήταν: α) Να είναι ειλικρινής και όχι λαϊκιστής 31%, β) Να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των πολιτών 24,8%, γ) Να τηρεί τις δεσμεύσεις του 18,4%, δ) Να έχει εργαστεί στη ζωή του 17,3%, ε) Να μη μιλάει με ξύλινη γλώσσα 8,5%.

Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο οικονομικής ύφεσης, ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει τα βασικά αίτια της κρίσης και σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύει πως η χώρα θα πάει μπροστά με τις λανθασμένες συνταγές του παρελθόντος, όπως ο λαϊκισμός, οι άκρατες προσλήψεις στο δημόσιο και το πλήθος των προεκλογικών υποσχέσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα κυβερνητικά «όπλα» των τελευταίων μηνών δεν φαίνεται να αποδίδουν στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, φαίνεται να υπάρχει και μια στροφή προς υποψηφίους (όλων των κομμάτων) που αποφεύγουν τον λαϊκισμό και τον ξύλινο λόγο, που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, που έχουν τις ικανότητες να αντιληφθούν και να διαχειριστούν τα προβλήματα των πολιτών.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι πράγματι ενθαρρυντικά, καθώς από αυτά αναδύεται μια κοινωνία που αφήνει πίσω τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, που ανασυντάσσεται και που προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Υ.Γ.: Δείτε την έρευνα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". (Οι συγκεκριμένες έρευνες θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν, με στόχο την αποκρυστάλλωση της γνώμης των πολιτών και των πραγματικών τους προβλημάτων).

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρώην Βουλευτής ΝΔ Α' Αθηνών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v