Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αυτοδιοίκηση μεγάλη κερδισμένη από την Ευρώπη

Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τα περιθώρια συνεργασίας με ευρωπαϊκούς δήμους. Πώς μπορεί να γίνει η διαφορά με όπλο το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Γράφει η Δήμητρα Κεχαγιά.

Η αυτοδιοίκηση μεγάλη κερδισμένη από την Ευρώπη
  • της Δήμητρας Κεχαγιά*

Φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, το 1979. Η συγκυρία είναι μοναδική, εν όψει των εκλογών που έρχονται, για να αναλογιστούμε τι μας έχει δώσει η ΕΕ, τι έχουμε κερδίσει εμείς ως Έλληνες από την συμμετοχή μας, αλλά και τι έχει κερδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση από αυτή.

Η κάπως αδέξια αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης από τους εταίρους μας, που ανάγκασε όλες τις πλευρές να αναθεωρήσουν τόσο τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και κυρίως, τις προσδοκίες των πολιτών από αυτήν και να αναπροσαρμόσουν την στάση τους, έχει οδηγήσει στην αύξηση της δυσπιστίας για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, το πολιτικό τοπίο έχει μολυνθεί από ακραίες φωνές που έχουν στην ατζέντα τους τη διάσπαση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τον περιορισμό των ελευθεριών (και πιο συγκεκριμένα, της ελευθερίας μετακίνησης εντός της ΕΕ, βασικής αρχής που απολαμβάνουμε όλοι) και εν τέλει της πολιτισμικής, γεωγραφικής και οικονομικής περιχαράκωσης εντός των εθνικών συνόρων.

Εμείς οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πιστεύουμε στην Ευρώπη και έχουμε δει τα οφέλη μας από αυτή. Σήμερα έχουμε τον πρώτο ρόλο στην επικοινωνία με τους πολίτες και φέρουμε την ευθύνη της διάδοσης του θετικού ευρωπαϊκού μηνύματος. Επίσης πρέπει να έχουμε το όραμα και τη διοικητική ικανότητα να εκμεταλλευτούμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μας παρέχει η ΕΕ, με άλλα λόγια τους πόρους του ΕΣΠΑ ή ακόμα περισσότερο πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα απευθείας. Τέλος, πρέπει να μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, για να φέρουμε στον τόπο μας καλές πρακτικές και νέες ιδέες.

Το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, τουλάχιστον ως προς την κατανομή και την δέσμευση των πόρων. Το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα 27 δισ. ευρώ περίπου, σε σχέση με τα 25,5 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος.

Το σχέδιο του συνδυασμού όπου είμαι επικεφαλής, για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την πόλη και το πέρασμα του Δήμου μας στην ψηφιακή εποχή, θα στηριχθεί κυρίως πάνω στους πόρους που με επιτυχία θα αντλήσουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διεκδικώντας μάλιστα χρηματοδότηση και κατευθείαν από τις Βρυξέλλες. Πόροι από τους οποίους ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί περισσότερο, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες μας.

Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική πύλη υποβολής αιτημάτων δεν λειτουργεί: είμαστε υποχρεωμένοι να προσερχόμαστε στις δημοτικές υπηρεσίες ακόμη και για τα πιο απλά, ξοδεύοντας χρόνο. Η ανταπόκριση επίσης καθυστερεί, με αποτέλεσμα την κακή εξυπηρέτηση όλων μας. Γιατί να μην έχουμε ένα σύστημα ενημέρωσης, σε πραγματικό χρόνο, για την πορεία του αιτήματός μας (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, οδικό δίκτυο κλπ);

Ακόμη, η καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πληροφοριών και των δεδομένων, θα προσφέρει ανακούφιση και μεγαλύτερη ασφάλεια στους ιδίους και στους οικείους τους. Τι πιο σημαντικό;

Μπορούμε και πρέπει να φέρουμε καινοτόμες ιδέες, όπως εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μπορούμε και πρέπει να προωθήσουμε και άλλο την ανακύκλωση, να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό με τη χρήση της τεχνολογίας. Γιατί να μην βοηθήσουμε τα καταστήματα του Δήμου μας να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων τους στην πηγή;

Και γιατί, επιτέλους, να μην εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουμε στην ανάδειξη του Πεντελικού βουνού; Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας να αναδείξουμε το αρχαίο λατομείο, και την οδό λιθαγωγίας, να δημιουργήσουμε μουσείο για το Πεντελικό, καθώς και ένα μεγάλο ανοικτό θέατρο, με αναφορά στην αρχαιότητα. Αν αναλογιστούμε ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα για Πολιτιστικές υποδομές στην Αττική ξεκίνησε με 100 εκατ. ευρώ από το οποία απορρίφθηκαν κάτω από τα μισά, τότε βλέπουμε πως οι ευκαιρίες που μας παρέχει η ΕΕ να βελτιώσουμε τη ζωή μας, χάνονται.

Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορούμε να κάνουμε. Ακολουθώντας την πεπατημένη, δεν θα κάνουμε ποτέ την διαφορά. Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους Δήμους μας πρότυπα, όπου οι κάτοικοι θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Το όραμά μας για τις πόλεις μας μέσα στην Ευρώπη, σαράντα χρόνια μετά την υπογραφή προσχώρησης στην ΕΕ, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με τη στήριξη των συμπολιτών μας, εγώ και οι συνεργάτες μου, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην Πεντέλη την θέση που της αξίζει στην Αττική, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

*H κα Δήμητρα Κεχαγιά είναι υποψήφια Δήμαρχος Πεντέλης (Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Απόφοιτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στέλεχος Ελληνικού Κτηματολογίου, πρώην Αντιδήμαρχος Μελισσίων)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v