Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Κόκκαλης: Η ΕΕ χρειάζεται στρατηγική για κλίμα και ενέργεια

Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε μια νέα οικονομία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον. Γράφει ο Π. Κόκκαλης.

Π. Κόκκαλης: Η ΕΕ χρειάζεται στρατηγική για κλίμα και ενέργεια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συναντήθηκαν στο Σίμπιου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, και συμφώνησαν σε 10 πολιτικές προτεραιότητες, που θα διαμορφώσουν τη στρατηγική της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ενωμένη και δίκαιη Ευρώπη, οι κοινές λύσεις, η προστασία του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής μας Δημοκρατίας, η ενίσχυση της νέας γενιάς, η ασφάλεια των πολιτών και η δράση για κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική κρίση. Τον Ιούνιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί ξανά για να εγκρίνει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την περίοδο 2019-2024.

Στην κίνηση πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» υιοθετούμε ως πολιτικό πρόγραμμά μας τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, με στόχο να φτάσουμε στο 2030 σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς.

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι αποτελούν μία παγκόσμια συμφωνία, την οποία υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Αντικείμενο της πολιτικής παρέμβασης του ΚΟΣΜΟΥ είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να αναγνωρισθούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο οι διεθνώς συμφωνηθέντες Παγκόσμιοι Στόχοι ως στόχοι συνολικής στρατηγικής πολιτικής για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και οι Παγκόσμιοι Στόχοι πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα και τον χάρτη μας, καθορίζοντας τις πολιτικές προτεραιότητες για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και τοπικών αρχών καθώς και τη Στρατηγική της Ευρώπης μέχρι το 2030. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να υιοθετηθεί μία διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον συντονισμό της πολιτικής των Παγκόσμιων Στόχων, ώστε να γίνεται τακτική αξιολόγηση και παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την υλοποίησή τους.

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε μια νέα οικονομία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον. Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και της αξιοπρέπειάς μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν.

Η επόμενη θητεία των αντιπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι καθοριστική για τα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η μακροχρόνια στρατηγική για το κλίμα και την ενέργεια, στη βάση της πρόσφατης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Clean Planet For All», για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050.

Παράλληλα, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εξειδικευτεί η υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού και ο ρόλος της ΕΕ στο πλαίσιό της. Η επίτευξη αυτού του στόχου ταυτίζεται με τη μετάβαση σε μια οικονομία όπου πρακτικά το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι αποτελεσματική και βιώσιμη, μόνο αν εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και βασίζεται σε ευρύτατη συναίνεση. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανταποκριθούν και στις παράλληλες υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για χρηματοδότηση κλιματικών δράσεων στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση ενός Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, που ακριβώς θα συνάδει με τον στόχο μηδενισμού εκπομπών το αργότερο το 2050, με αντίστοιχους ενδιάμεσους στόχους.

Τα ζητήματα αυτά απαιτούν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση δυνάμεων και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Έχοντας ως πυξίδα τον Παγκόσμιο Στόχο 17, ο οποίος ορίζει ως βασικό εργαλείο για την αλλαγή πορείας τη γενικευμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της διασφάλισης των φυσικών πόρων και της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον φόβο και τον ακραίο συντηρητισμό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι Παγκόσμιοι Στόχοι θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική ατζέντα, δηλαδή στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, που θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2019.

Για τους λόγους αυτούς, οι επερχόμενες εκλογές και ο αυριανός σχηματισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει το μέλλον μας, καθότι οι αποφάσεις που θα λάβουν τα μέλη του θα διαμορφώσουν σημαντικά τις πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει και η χώρα μας.

 

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v