Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηταράκης: Φόροι, δουλειές και ασφάλεια το κλειδί της ανάπτυξης

Με τις μειώσεις φόρων θέλουμε να προκαλέσουμε ένα θετικό σοκ στην οικονομία, μια αλλαγή του κλίματος και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία συνειδητά έχει πληγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζει ο Ν. Μηταράκης.

Μηταράκης: Φόροι, δουλειές και ασφάλεια το κλειδί της ανάπτυξης
  • του Νότη Μηταράκη*

Η ανάπτυξη δεν εντέλλεται. Χρειάζεται σχέδιο και κυρίως σκληρή δουλειά. Εντέλλεται όμως η ύφεση: ένας νόμος, μια υπουργική απόφαση μπορούν να βάλουν ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία θα μας ταλαιπωρούν για χρόνια. Αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε όμως πράξη παγώνοντας επενδύσεις. Ευτυχώς όμως το έχουν καταλάβει πλέον οι πολίτες και αγκαλιάζουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το τρίπτυχο για την ανάπτυξη είναι: λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, μείωση φορολογίας μερισμάτων και επιχειρήσεων, σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας.

Η μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών είναι σήμερα ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα. Βρισκόμαστε σε μια λιμνάζουσα κατάσταση με τους πολίτες να μην έχουν κίνητρα για επιπλέον εργασία, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών να μειώνονται και οι επιχειρήσεις να μη μπορούν ούτε να προσλάβουν, ούτε όμως και να επενδύσουν. Με τις μειώσεις φόρων θέλουμε να προκαλέσουμε ένα θετικό σοκ στην οικονομία, μια αλλαγή του κλίματος και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία συνειδητά έχει πληγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεύτερη προτεραιότητα οι καλύτερες δουλειές. Σήμερα η φαινομενική αποκλιμάκωση της ανεργίας, κρύβει μια επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εργασίας. Αφενός έχουμε σημαντική μείωση του μέσου μισθού από 996 € το 2014 σε 916 € το 2018, αφετέρου ενισχύεται σταθερά η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, σε σχέση με την πλήρη. Θέλουμε καλές (μόνιμες και καλοπληρωμένες) θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και όχι θέσεις συμβασιούχων στο δημόσιο. Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλική προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις, αλλά ξέρει ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό δείχνουμε μηδενική ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία (άλλωστε ήταν μέτρο της Νέας Δημοκρατίας το πρόστιμο των 10.500 €), μιλήσαμε για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, ώστε εντός τριετίας να μπορεί να φτάσει τα 730€ και ζητάμε από τους εργοδότες να δίνουν κίνητρα και παροχές στους εργαζόμενους.

Τρίτη προτεραιότητα η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών. Όχι μόνο ως αναγκαία κοινωνική συνθήκη, αλλά και ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ασφάλεια στο δρόμο και στη γειτονιά, για να ξέρουμε ότι η οικογένειά μας προστατεύεται, ότι το μαγαζί μας δεν κινδυνεύει από ληστείες και βανδαλισμούς. Και ότι τα Πανεπιστήμια που πάνε τα παιδιά μας είναι κέντρα γνώσης και όχι ορμητήρια παραβατικών ομάδων, όπως βίωσα και εγώ πρόσφατα απέναντι από την Πάντειο.

Και φυσικά μιλάμε και για φύλαξη των συνόρων. Και αυτό θα επιτευχθεί με ενίσχυση των αστυνομικών, κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ασφάλεια όμως είναι και η ασφάλεια δικαίου, η σαφήνεια και σταθερότητα στους κανόνες, αλλά και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Γιατί γνωρίζουμε πλέον καλά ως χώρα, ότι χωρίς ασφάλεια δικαίου, κανείς επενδυτής δεν έρχεται, ούτε μένει.

Στις 7 Ιουλίου, ζητάμε μια ισχυρή εντολή, γιατί πρέπει επιτέλους η χώρα να αρχίσει να δουλεύει. Προχωράμε σταθερά, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Η 8η Ιουλίου δεν θα είναι εύκολη, γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα είναι όμως η μέρα που ξεκινά επιτέλους η προσπάθεια για να γίνει η Ελλάδα μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Και από αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

*Ο Νότης Μηταράκης είναι υποψήφιος βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v