Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμας: Οι «εχθροί» της επόμενης κυβέρνησης

Την επόμενη Δευτέρα ξεκινά μια μακριά και δύσκολη προσπάθεια να επανεκκινήσει η χώρα. Ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Γράφει ο υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας.

Δήμας: Οι «εχθροί» της επόμενης κυβέρνησης
  • του Χρίστου Δήμα*

Συνηθίζουμε να λέμε σε ορισμένες περιστάσεις, πως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Όμως οι αλήθειες που λένε οι αριθμοί, τις περισσότερες φορές είναι απόλυτες. Αν μπορούσαμε να πούμε πως η επόμενη Κυβέρνηση έχει ορισμένους εχθρούς στην προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας, τότε κατά τη γνώμη μου θα ήταν οι παρακάτω.

Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Σύμφωνα με την Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουμε χάσει 14 θέσεις σε μόλις τρία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία του Υπ.Εργασίας, δείχνουν πως η αναλογία πλήρους - μερικής απασχόλησης έχει αντιστραφεί από το 2014, ενώ πλέον το 60% είναι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, έναντι 40% πλήρους απασχόλησης.

Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων

Η αδράνεια στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες στην οικονομία είναι άνευ προηγουμένου. Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έμεινε σχεδόν ανεκτέλεστο για τα έτη 2017 και 2018. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε 22οι σε δαπάνες, ο αναπτυξιακός νόμος έμεινε στα χαρτιά και στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας είμαστε τελευταίοι στις επιδόσεις που αφορούν την ψηφιακή οικονομία και διακυβέρνηση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το 2020 για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στην κατάσταση που ήταν το 2014. Χάσαμε έξι χρόνια, εξ' αιτίας πολιτικών που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Σήμερα, η απαισιοδοξία κυριαρχεί στην κοινωνία. Το 55% των Ελλήνων των γονιών πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν χειρότερα από ό,τι έζησαν οι ίδιοι. Και πως να μην είναι έτσι; Ένας στους δύο χρωστά στην Εφορία σύμφωνα με τα στοιχεία τη Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ 1,5 εκατομμύριο πολίτες, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εισοδήματα που δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Έμφαση στην Παιδεία

Αν αναζητήσει κανείς την εγκυρότερη από τις λίστες αξιολόγησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου, θα βρει μόλις ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο στα πρώτα 400 του κόσμου. Μόλις 0,9% του ΑΕΠ πηγαίνει σε έρευνα και καινοτομία. Βέβαια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και τις υπόλοιπες βαθμίδες. Στην Ελλάδα του 2019, μόνο το 8,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών έχει πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα, το 27% των μαθητών Γυμνασίου στην Ελλάδα, που είναι στην τελευταία κατηγορία επιδόσεων στο τεστ της PISA, αδυνατούν να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο, μακριά από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ασφάλεια

Ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η απερχόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν ο περιβόητος νόμος Παρασκευόπουλου. Με χρήση των διατάξεων του, μόνο για το 2017, αποφυλακίστηκαν 4.027 καταδικασμένοι ληστές και εγκληματίες. Επιπλέον, αν μελετήσει κανείς συγκριτικά τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα έτη 2014 - 2018, θα διαπιστώσει πως υπάρχει αύξηση 15% στις ληστείες, την ώρα που και οι διαρρήξεις είναι κατά 5,492 περισσότερες. Τι άλλαξε; Μα προφανώς η αντίληψη για τη σημασία της ασφάλειας από την Κυβέρνηση και η ανοχή στην παραβατικότητα.

Η επόμενη ημέρα

Χωρίς καμία αμφιβολία, την επόμενη Δευτέρα ξεκινά μια μακριά και δύσκολη προσπάθεια να επανεκκινήσει η χώρα. Οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνουν σκληρές αλήθειες που δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ωστόσο αναδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Το πρώτο βήμα είναι στις κάλπες των εθνικών εκλογών να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσει δυναμικά στην επανεκκίνηση της χώρας. Ήρθε η ώρα να κόψουμε το δεσμό με οτιδήποτε μας κράτησε πίσω, για δεκαετίες.

* Ο Χρίστος Δήμας είναι υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v