Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Κυβερνητική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα το ζητούμενο στις εκλογές

«Τα καταφέραμε διότι δεν κάναμε τα μνημόνια πρόγραμμά μας, ούτε και υποχωρήσαμε σε πιέσεις από μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Μεσσηνία. Καλεί τους πολίτες να ανανεώσουν την εντολή στην κυβέρνηση.

Χαρίτσης: Κυβερνητική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα το ζητούμενο στις εκλογές
  • του Αλέξη Χαρίτση*

Η χώρα προσέρχεται στις κάλπες της 7ης Ιουλίου έχοντας αφήσει οριστικά πίσω της τη λιτότητα και την ασφυκτική επιτροπεία. Η υπόσχεση που δώσαμε το 2015 στον ελληνικό λαό, για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των μνημονίων, τηρήθηκε μέχρι κεραίας. Και όχι μόνο τηρήθηκε, αλλά μπήκαν, τα τελευταία χρόνια, και οι βάσεις για μια βιώσιμη και δικαιότερη ανάπτυξη. Διανύουμε ήδη το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οι ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προ 2015 περίοδο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 33% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή που έπληξαν βίαια οι θεραπείες σοκ της περιόδου 2010-2014. Αντιμετώπισε την οξεία ανθρωπιστική κρίση, ξανάστησε την οικονομία στα πόδια της, πάλεψε για τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων που βρίσκονταν στο περιθώριο και αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας διεθνώς. Δεν ήταν δεδομένο, ούτε αυτονόητο, διαφορετικά θα το είχαν πετύχει άλλοι πριν από εμάς. Τα καταφέραμε διότι δεν κάναμε τα μνημόνια πρόγραμμά μας, ούτε και υποχωρήσαμε σε πιέσεις από μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα.

Αλλά και για τη μεσαία τάξη, την οποία η ΝΔ έχει κάνει σημαία της, τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας έχασαν τη δουλειά τους και άλλες 800 χιλιάδες που ανήκαν στη μεσαία τάξη έπεσαν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, ενώ 300 χιλ. μικρομεσαίες εταιρίες έβαλαν λουκέτο.

Αντιθέτως, για τα έτη 2015-2017 έχουμε αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της μεσαίας οικογένειας κατά 680 ευρώ - το 2017 σημειώνεται ουσιαστική αύξηση κατά 534 ευρώ. Ταυτόχρονα, εκεί που μέχρι το 2014 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη, τώρα λειτουργούν περισσότερες από 50.000 νέες τέτοιες εταιρίες και έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, τόσο το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, όσο και οι βασικοί δείκτες ανισότητας εισοδήματος βρίσκονται πλέον στα προ κρίσης επίπεδα, καταγράφοντας τις χαμηλότερες τιμές από το 2000, ενώ είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2018 που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί θα είναι ακόμα πιο θετικά.
Ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε αυτές τις κατακτήσεις.

Για να προχωρήσουμε, όπως έχουμε ήδη δρομολογήσει, σε ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη δημιουργία 500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, σε νέες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Για να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για νέα αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στο 4% και των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, μέχρι το 2025.

Αλλά και για να υλοποιήσουμε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και του ΦΠΑ από 13% στο 11%.

Στον αντίποδα όλων αυτών το πρόγραμμα της ΝΔ, αν ποτέ γίνει πράξη, θα δυναμιτίσει την κοινωνική συνοχή και θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Η ΝΔ εξαγγέλλει μεγάλες φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα που αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από περικοπές στο κοινωνικό κράτος και από νέα βάρη για τους μικρομεσαίους.

Δρομολογεί την επαναφορά του κανόνα 1/5 για προσλήψεις στο δημόσιο - πέντε φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται – που θα σημάνει το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, μαζί με την ελαστικοποίηση της εργασίας και την αποχαλίνωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις περισσότερων από 1,2 εκ. συμπολιτών μας και θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 50 δις. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια.

Ακόμη όμως και όσα υποσχέθηκε για τη μεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης, τώρα τα μαζεύει κακήν κακώς, μεταθέτοντάς τα για μετά το 2021. Όταν και αν θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε χαμηλότερα πλεονάσματα, κάτι που έχει ήδη καταφέρει η κυβέρνησή μας μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού των 5,5 δισ.

Παρά τα μεγάλα λόγια και το όμορφο περιτύλιγμα, το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα δεν είναι παρά το πισωγύρισμα στις βασικές αρχές της λιτότητας που ζήσαμε μέχρι το 2015 και μας έφτασαν στο αδιέξοδο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο, δεν αποδεικνύεται αναξιόπιστη μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Εδώ και 15 χρόνια, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η ΝΔ συμφώνησε με τον πιο επίσημο τρόπο στην παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας.

Και όταν εμείς φέραμε μια συμφωνία που επιτυγχάνει περισσότερα από όσα είχαν ποτέ διανοηθεί, φόρεσαν τη στολή του Μακεδονομάχου στα συλλαλητήρια και φώναζαν για προδοσίες. Μια συμφωνία η οποία σέβεται όλες τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα: τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών, την επιβεβαίωση της σλαβικής εθνικότητας και γλώσσας των γειτόνων και του ξεκάθαρου διαχωρισμού τους από την αρχαία μακεδονική ιστορία και κληρονομιά.

Σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα η ΝΔ επέλεξε συνειδητά να βάλει το μικροκομματικό της συμφέρον πάνω από το εθνικό. Δίχασε με πρωτοφανή εθνολαϊκισμό και πατριδοκαπηλεία τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους και να κρατήσει στο μαντρί την ακροδεξιά της πτέρυγα, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά που υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του Μακεδονικού αδιεξόδου.

Ακόμη και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που εκλεγεί.

Όλα αυτά καλούνται να συνεκτιμήσουν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να μην επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα και πλήγωσε την κοινωνία.

Αλλά να δώσουν νωπή εντολή στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με ασφάλεια και σιγουριά, στον δρόμο της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

* Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι π. υπουργός Εσωτερικών, Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Μεσσηνία. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v