Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα κερδίσουν από τα κρυπτονομίσματα

Οι δύο κατηγορίες επενδυτών με αυξημένη αυτοπεποίθηση και ο μεγάλος κίνδυνος της ημιμάθειας. Γιατί έχει σημασία η έρευνα και η ανάλυση. Το λάθος της... ελπίδας και οι σωστή στρατηγική στην προσπάθεια για υπεραξίες. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Ποιοι θα κερδίσουν από τα κρυπτονομίσματα

Τα κύματα έσκαγαν νωχελικά και ένας αναζωογονητικός αέρας έφερνε την απαλή αλμύρα της θάλασσας στο πρόσωπο μου. Με μισόκλειστα τα μάτια αφουγκραζόμουν τη γαλήνη της ερημικής παραλίας, ξαπλωμένος, γυαλοκοπώντας από το αντηλιακό. Όταν άκουσα το κροτάλισμα που έκαναν τα βότσαλα, με αργές κινήσεις ανασήκωσα τα μαύρα γυαλιά και γύρισα να δω σε ποιον άνηκε η σκιά που με πλησίαζε. 

Ήταν ότι ομορφότερο είχα δει εδώ και εβδομάδες. Μερικές γυναίκες ξεχειλίζουν από αισθησιασμό ακόμα και αν φορέσουν ένα σακί. Η άγνωστη ξανθιά εντασσόταν αναμφίβολα σε αυτήν την κατηγορία. Μόνο που φορούσε μαγιό. Μπικίνι. 

«Είστε αυτός που νομίζω;»

«Για εσάς μπορώ να γίνω όποιος νομίζετε», απαντάω με το πιο ζεστό μου χαμόγελο.

«Αυτός που γράφει για το Bitcoin εννοώ», αποκρίνεται με μικρότερο ενθουσιασμό από τον δικό μου.

«Μάλιστα, πώς μπορώ να σας φανώ χρήσιμος;»

«Το έχετε διαβάσει αυτό το tweet;» είπε και εμφάνισε μπροστά στα μάτια μου ένα smartphone, πιο γρήγορα κι από κρουπιέρη του Las Vegas.  

C:\Users\vpazopoulos\Desktop\ph 1 twwet.JPG

Το 2015 πούλησα 800 Bitcoin για να αγοράσω ένα σπίτι για την οικογένειά μου. Το 2018 πούλησα το σπίτι μου και αγόρασα 50 Bitcoin. Οι άνθρωποι που σκέφτονται ότι είμαι τρελός που πούλησα το σπίτι μου, να ξέρετε ότι για το μόνο που έχω μετανιώσει είναι ότι είχα πουλήσει τα Bitcoin μου.

«Τελικά ποιος είναι τρελός;» με ρώτησε η γοητευτική εισβολέας. «Αυτός ή εγώ που δεν τα έχω πουλήσει όλα για να πάρω Bitcoin;»

Με το ηθικό μου ανεβασμένο, όπως το χαρτοφυλάκιο των crypto μου στις αρχές Απρίλη, άρχισα να της εξηγώ.

«Η κερδοσκοπία στις αγορές δεν βασίζεται στην ομορφιά. Ούτε στα μπράτσα. Είναι διανοητικό και ψυχολογικό παιχνίδι. Μερικοί κίνδυνοι είναι γνωστοί, ενώ κάποιοι εμφανίζονται απρόοπτα ακόμα και στους πιο άρτια προετοιμασμένους. Να γίνεις πλούσιος και να παραμείνεις πλούσιος δεν είναι το ίδιο. Είναι όμως οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Εξαρτώνται από την ικανότητά σου να ανιχνεύσεις το μέλλον.

Αυξημένη αυτοπεποίθηση συναντάμε σε δύο κατηγορίες επενδυτών. Τους πρωτάρηδες που έχουν άγνοια κινδύνου και τους έμπειρους που έχουν χτίσει την αυτοπεποίθηση τους μέσα από ένα μεγάλο διάστημα επιτυχιών. Όλοι οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, αισθάνονται ανασφάλεια. Ο αδαής αγνοεί βασικές μεταβλητές. Ο ημιμαθής γνωρίζει νόμους και κανόνες, αλλά τους αγνοεί υπεροπτικά. Δεν τους εφαρμόζει συστηματικά, αλλά αποσπασματικά. Για αυτό καταλήγει άλλοτε να τρέμει και άλλοτε να αντιμετωπίζει τις αγορές ως δαίμονες της αβύσσου. Ο μυημένος είναι γοητευμένος. Νιώθει δέος με την αρμονία, την πολυπλοκότητα, την αβεβαιότητα. Εντολέας και ταυτόχρονα συνειδητοποιημένος υπηρέτης».

«Κι εγώ που έλπιζα ότι…»

Της έκανα νόημα με το χέρι να σταματήσει. «Όταν ακούω να τονίζεται η λέξη ελπίδα, όπως στη φράση «ελπίζω μια μετοχή ή ένα κρυπτονόμισμα που έχω αγοράσει να αρχίσει να ανεβαίνει, προκειμένου να φτάσει στα χρήματα που έδωσα για να την αποκτήσω ώστε να την πουλήσω», κουνάω το κεφάλι με συγκατάβαση. Η ελπίδα δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Μην «ελπίζετε» για τίποτα. Η ελπίδα είναι συναίσθημα. Στις αγορές ποτέ δεν κερδίζει όποιος ενεργεί με βάση το συναίσθημα. Κανείς. Η ελπίδα και η προσευχή είναι εξαιρετικά για τη θρησκεία, όχι όμως για τα κρυπτονομίσματα ή το χρηματιστήριο. Καταρχήν δίνει λάθος κίνητρα. Η δουλειά, οι γνώσεις και η αυτοπειθαρχία θα σας κάνουν να κερδίσετε, όχι η ελπίδα. 

Ανασήκωσε τα φρύδια της και τα κράτησε ψηλά περιμένοντας διευκρινήσεις.

«Σκεφτείτε το σαν βήματα ενός μωρού. Πρώτα μαθαίνεις να περπατάς και μετά να τρέχεις. Οι αρχάριοι μικροεπενδυτές είναι σαν τους έφηβους που παίρνουν το αυτοκίνητο του μπαμπά στα κρυφά, πριν πάρουν μαθήματα και δίπλωμα οδήγησης. Πρώτα εφαρμόζουν το μουαγιέν, πριν καν ακούσουν για το stop loss. Αγοράζουν και πουλάνε επειδή μαθαίνουν μια πληροφορία και όχι επειδή έχουν μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα. Δεν ξέρουν ότι η πειθαρχία είναι απαραίτητη, δεν γνωρίζουν ότι επιβάλλεται να υπάρχει γνώση και συναισθηματικός έλεγχος. Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει διαφοροποίηση του κεφαλαίου, ούτε γνωρίζουν τεχνικές διαχείρισης μίας θέσης. 

Κάποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάλυση κάθε ημέρα. Αφιερώνουν άπειρες ώρες. Είναι δυνατόν να ανταγωνιστείτε στο τρέξιμο κάποιον που κάνει καθημερινά εντατική προπόνηση; Χωρίς να ξέρεις τουλάχιστον τα βασικά γύρω από τον τίτλο που βάζεις τα λεφτά σου, είναι σαν να οδηγείς με κλειστά μάτια. Δεν νομίζω να το έχει κάνει κανείς αυτό και να μην τρακάρει. Δεν νομίζω καν να το έχει δοκιμάσει. Γιατί ξέρει πως ακόμα και αν τη γλιτώσει την πρώτη φορά, την δεύτερη ή την τρίτη η τύχη του θα τον προδώσει. Και όμως πολλοί κάνουν ακριβώς αυτό, χωρίς καν να προβληματίζονται». 

«Μου προτείνετε λοιπόν να μην ασχοληθώ;»

«Δεν είπα κάτι τέτοιο. Ο χώρος των crypto είναι αναμφίβολα πολύ συναρπαστικός. Και δίνει ρεαλιστικά πολύ καλές πιθανότητες κέρδους. Tα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλούς να πλουτίζουν. Σε αντίθεση με τους κερδισμένους των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ή στο Forex, οι οποίοι εμφανίζονται με την συχνότητα του πρώτου νικητή στο Joker, μετά από συνεχόμενα jackpot. Οφείλω όμως να σας προειδοποιήσω. Για να έχετε ελπίδες, να μάθετε τουλάχιστον τα βασικά πριν ξεκινήσετε. Επενδύστε στη γνώση. Η γνώση ξεχωρίζει τον επενδυτή με τον τζογαδόρο. Τον επιτυχημένο σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Οι ευκαιρίες, ειδικά στις τεχνολογίες αιχμής, δεν τελειώνουν».

Δεν της άρεσε η απάντηση μου. Ίσως νόμιζε πως θα μου αποσπούσε το κόλπο να πλουτίσει άκοπα. Όπως και εγώ πίστευα πως είχα καλές πιθανότητες να δεχτεί να βγούμε το βράδυ. Καλύτερες απ’ ότι είχε εκείνη να γίνει πλούσια αμέσως. Αλλά όχι πολύ καλύτερες... 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v