Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία της Κρήτης έφτασε και στην Ινδονησία!

Σημαντική εξαγωγή τεχνογνωσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στα ινδονησιακά πανεπιστήμια. Η νέα εποχή και ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στην τραπεζική και στις συναλλαγές. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Η τεχνολογία της Κρήτης έφτασε και στην Ινδονησία!

Όλα δείχνουν ότι στον «αιώνα της γνώσης» κάτι κινείται θετικά και στην Ελλάδα, παρά την εντυπωσιακή διαρροή εγκεφάλων τα τελευταία χρόνια. Μαθαίνουμε έτσι ότι το Εργαστήριο Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ORTBANK - Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική», μεταφέρει τεχνογνωσία στα ινδονησιακά πανεπιστήμια.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος έτσι πραγματοποιείται συνάντηση στη Σουρανισίρτα της Ινδονησίας, στην οποίαν από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης και η υποψήφια διδάκτωρ Ιωάννα Ατσαλάκη.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στα ινδονησιακά πανεπιστήμια, σχετική με τις Ποσοτικές μεθόδους, την Επιχειρησιακή Έρευνα (Operational Research), την Πολυκριτήρια Ανάλυση και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που εφαρμόζεται στην Τραπεζική και τη Χρηματοοικονομική.

Η μεταφορά αυτή θα γίνει μέσω των προτεινόμενων σχετικών μαθημάτων που θα διδάσκονται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική. Υπεύθυνος του Προγράμματος από την Ελλάδα είναι ο Καθηγητής - Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης με τους συνεργάτες του Καθηγητές Φώτη Παστούρα και Μιχάλη Δούμπο.

Σήμερα η σχετική τεχνογνωσία στη Χρηματοοικονομική αναπτύσσεται ραγδαία. Την πρωτοκαθεδρία την έχει η Κίνα όπου, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχεις μετρητά ή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή να εκδίδεις επιταγές. Μπορείς να αγοράσεις από ένα παγωτό μέχρι ένα αυτοκίνητο μόνο μέσω του κινητού τηλεφώνου σου. Στην Κίνα, τα πάντα μπορούν να πληρωθούν μέσω της WeChat (το κινέζικο Facebook) ή μέσω της εφαρμογής Alipay και Taobao, χωρίς να εμπλακούν οι παραδοσιακές τράπεζες.

«…Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin», μας λέει ο καθηγητής Κώστας Ζοπουνίδης, «έχουν πολλά πλεονεκτήματα από μια πλευρά, αλλά και αρκετά μειονεκτήματα, που εγκυμονούν κινδύνους. Όμως ήρθαν για να μείνουν ως σύγχρονα τεχνολογικά χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία θα επιφέρουν δραστικές μεταβολές στην Τραπεζική. Η αδυναμία “ελέγχου” του bitcoin από τις κεντρικές τράπεζες ή κατάσχεσή του από τις κυβερνήσεις μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, θα το καταστήσει σύντομα σπάνιο νόμισμα και ίσως ασφαλές καταφύγιο, όπως τα σπάνια μέταλλα, σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων….».

Χωρίς καμιά αμφιβολία λοιπόν, μια νέα εποχή ανατέλλει και από την άποψη αυτή, η προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες συνιστά καίριο συγκριτικό πλεονέκτημα.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v