Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μοντέλο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Τι είναι η «Διττή Εκπαίδευση» που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Τα πιλοτικά προγράμματα σε τουριστικά και σιδηροδρομικά επαγγέλματα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και οι υποτροφίες. Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.

Γερμανικό μοντέλο για την επαγγελματική εκπαίδευση
  • του Δρος Αθανάσιου Κελέμη *

Η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί μείζον ζήτημα, όχι μόνο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και για τη μείωση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα. Η πανδημία του κορωνοϊού στις αρχές του 2020, έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία και η οικονομία στις υγειονομικές κρίσεις και, κυρίως, πόσο εκτεθειμένη είναι η αγορά εργασίας.

Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν την άρτια εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να προσαρμοστεί σε κάθε έκτακτη ή ακραία συνθήκη. Ενδεικτικό γεγονός της χαμηλής επίδοσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, είναι οι επιδόσεις της στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων (CEDEFOP). Τα κυριότερα προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή των συστημάτων δια βίου μάθησης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με το ποσοστό απασχόλησης της πληθυσμιακής ομάδας 20-34 ετών να είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η στροφή της οικονομίας προς την παραγωγικότητα και η άρτια ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων αποτελούν αναγκαίες συνθήκες, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Γίνεται αντιληπτό ότι Πολιτεία, επιχειρήσεις και κοινωνία επιβάλλεται να επενδύσουν σε εργαλεία που αναπτύσσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα με έμφαση στην παραγωγικότητα και την άρτια εκπαίδευση.

Η επαγγελματική εκπαίδευση, πρέπει να παρέχεται με σύγχρονους τρόπους μάθησης, δίνοντας έμφαση στην ενδοεπιχειρησιακή εμπειρία και μελέτη.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συνεχίζει να υλοποιεί πρότυπα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, βασισμένα στο μοντέλο της Διττής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία, προγράμματα τα οποία προσαρμόστηκαν στα δεδομένα ελληνικής αγοράς.

Στη Γερμανία, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 344 ειδικότητες και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία απορρόφησης στους νέους, συνδυάζοντας θεωρία και μαθητεία στην επιχείρηση, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.

Το μοντέλο της Γερμανίας ακολούθησαν και άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, με την τελευταία να έχει πετύχει μεγάλη μείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων, από 38% (2013) σε 19,3% (2019).

Στην Ελλάδα, το μοντέλο της Διττής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται σε δύο διαφορετικούς κλάδους από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Τα τελευταία 7 χρόνια, το Επιμελητήριο υλοποίησε με επιτυχία και σε συνεργασία με Γερμανούς και Έλληνες εταίρους και τα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας όπως και τον ΟΑΕΔ, δύο αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα σε τουριστικά και σιδηροδρομικά επαγγέλματα, τα οποία εντάχθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, με ένα σύνολο 6 ειδικοτήτων. Για πρώτη φορά οι νέοι εκπαιδεύτηκαν σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα και standard.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εκπαιδευτικό Κέντρο DUAL Hellas του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών σε προγράμματα Τουρισμού και Εστίασης για το έτος 2020 – 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ειδικότητες:

  • Ξενοδοχοϋπάλληλος
  • Ειδικός/-η Εστιατορίου
  • Μάγειρας – Μαγείρισσα

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση διάρκειας πέντε μηνών κατ’ έτος (Νοέμβριος – Μάρτιος) η οποία παρέχεται και μέσω e-learning (διαδικτυακά) και υποχρεωτική ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση έξι μηνών κατ’ έτος (Απρίλιος – Οκτώβριος).

Κατά τη διάρκεια της συνολικά τριετούς εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις και καλλιεργούν τις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται, ώστε να γίνουν τα αυριανά στελέχη στο ελληνικό τουριστικό γίγνεσθαι.

Σημειώνεται ότι, κατά την εξάμηνη κατ’ έτος ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται με πλήρη μισθό, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία και συνείδηση από το πρώτο έτος συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και με τις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, όλοι οι εκπαιδευόμενοι του DUAL HELLAS θα εκπαιδευτούν σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4* και 5* κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

Μετά το πέρας της τριετούς μαθητείας τους, οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικά Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αναγνωρισμένα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Υποτροφίες

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος εκπαίδευσης DUAL HELLAS είναι οι υποτροφίες. Το κοινωφελές ίδρυμα της TUI Group, TUI CARE FOUNDATION, προσφέρει σε 20 νέους και νέες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως εκπαιδευόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καλύπτοντας πλήρως το κόστος των διδάκτρων τους, ενώ το Επιμελητήριο επιτελώντας κοινωνικό έργο προσφέρει ορισμένες από τις θέσεις του προγράμματος σε παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε εθελοντικούς οργανισμούς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ο «Θεόφιλος».

Η συντριπτική πλειονότητα των αποφοίτων των προγραμμάτων Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα το 91% αυτών, συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που εκπαιδεύτηκαν, ενώ όλοι τους διαθέτουν τα αναγκαία εφόδια ώστε να «κτίσουν» το δικό τους επαγγελματικό μέλλον και σε άλλες εταιρείες.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα επιμείνει επενδύοντας στο διττό σύστημα εκπαίδευσης, με υπηρεσίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, και γνώμονα τη στήριξη της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.

* O Δρ. Αθανάσιος Κελέμης είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v