Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για την BID και η θέση της Ελλάδας

Τριβές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον επικεφαλής της Τράπεζας Διαμερικανικής Ανάπτυξης. Ποιος είναι ο ρόλος της. Η αντίδραση της Κομισιόν και πώς επιδιώκεται να παρακαμφθεί η επιλογή Τραμπ.

  • του Τάκη Μίχα
Η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για την BID και η θέση της Ελλάδας

Eνα νέο σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κομισιόν έχει έρθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό. Οσον αφορά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα, αυτή παραμένει άγνωστη ακόμα.

Η τριβή αφορά τη έση του διοικητή της Τράπεζας Διαμερικανικής Ανάπτυξης (BID). Με έδρα την Ουάσιγκτον, είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1959 και το κεφάλαιό της υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος συνεισφορέας. Κατά μέσο όρο δανείζει 12 δισ. δολάρια σε λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις ετησίως, γεγονός που καθιστά την τράπεζα την πρωταρχική πηγή χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιοχή.

Η τριβή άρχισε με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει ένα συμπατριώτη του για τη θέση του διοικητή, τώρα που τελειώνει η θητεία του Κολομβιανού Luis Alberto Morena. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ κατέχουν το 30% των ψήφων. Η πράξη αυτή του Αμερικανού προέδρου παραβίαζε τον άγραφο νόμο σύμφωνα με τον οποίο ο διοικητής της τράπεζας θα πρέπει να είναι Λατίνος και να προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Να σημειωθεί ότι και ο υποψήφιος των ΗΠΑ Mauricio Claver-Carone είναι Λατίνος κουβανικής καταγωγής αλλά γεννηθείς στη Φλόριντα και φυσικά Βορειοαμερικανός υπήκοος.

Αυτό είναι το σκηνικό στο οπoίο αποφάσισε να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ο Ισπανός κομισάριος για εξωτερικά θέματα Josep Borell αποφάσισε να κοινοποιήσει στα τέλη Ιουλίου μια επιστολή στην οποία ζητά την αναβολή της εκλογής του νέου διοικητή από τον Σεπτέμβριο στον επόμενο Μάρτιο, ώστε να μπορέσουν όλοι να αποφασίσουν με μεγαλύτερη προσοχή, κάτι που σήμερα, λόγω ιού, είναι δύσκολο.

Φυσικά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Κομισιόν θέλει την αναβολή είναι η ελπίδα ότι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα επικρατήσει ο εκλεκτός της, ο Joe Biden, που θα αποσύρει τον υποψήφιο των ΗΠΑ. Ενας άλλος λόγος που αναφέρεται ως ερμηνεία για την αντίθεση του Borell στην εκλογή του εκπροσώπου των ΗΠΑ είναι ότι ο Claver-Carone είναι ο αρχιτέκτονας της σκληρής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Σήμερα περίπου το 50% των κρατών της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζουν την πρόταση Τραμπ, με προεξάρχουσες την Κολομβία και τη Βραζιλία. Αντίθετα με τη στρατηγική της ΕΕ συντάσσονται η Χιλή, η Αργεντινή και πιθανώς το Μεξικό. Αυτές οι χώρες έχουν αρκετές ψήφους για να μπλοκάρουν την εκλογή του υποψηφίου του Τραμπ.

Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι ποια ακριβώς είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη διαμάχη. Υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του Borell; Nα σημειωθεί εδώ ότι ο υποψήφιος των ΗΠΑ κατέστησε έμμεσα σαφές με δηλώσεις του ότι αναμένει από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (τις οποίες δεν κατονόμασε) να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την αμερικανική πρωτοβουλία. Ετσι, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, είπε ότι αναμένει την υποστήριξη τουλάχιστον 17 χωρών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ευρωπαϊκά κράτη. «Η άποψη του κ. Borell», είπε, «είναι προσωπική και δεν αντιπροσωπεύει την ψήφο των ευρωπαϊκών χωρών στην BID».

Οπότε φυσικά τίθεται το θέμα αν η Ελλάδα συμφωνεί με την «προσωπική άποψη» του κ. Borell. Κάτι που ασφαλώς φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε λεπτή θέση. Από τη μία, αναμένει δάνεια και παροχές από τους κομισάριους και από την άλλη, τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ. Ομως τώρα, καθώς εντείνονται οι τριβές μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η τακτική της σιωπής που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις ίσως να μην αρκεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v