Η απάτη με το «μέλι» που δεν είναι μέλι

Γιατί ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε απόσυρση μελιών από την αγορά. Πότε θεωρείται νοθευμένο, τι μαρτυρά η χρήση καραμελοχρώματος από τους εμπόρους. Γράφει ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Νίκος Κατσαρός.

Η απάτη με το «μέλι» που δεν είναι μέλι
  • του Ν. Κατσαρού*

Ο ΕΦΕΤ πρόσφατα (9/10/2020) ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «επίσημος έλεγχος για τη νοθεία του μελιού έτους 2020, διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες εταιρείες συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο «μέλια» με διάφορες ονομασίες, που σύμφωνα με την ανακοίνωση περιείχαν χημική ουσία που ήταν δείκτης παρουσίας της χρωστικής καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d), που δεν επιτρέπεται στο μέλι και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «τα μέλια αυτά χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ».
«Τα μέλια αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από όσους τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

  1. Στο μέλι, ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμίας άλλης ουσίας. Αν προστεθεί κάτι, είναι νοθεία και το προϊόν δεν είναι μέλι.
  2. Η προσθήκη καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) στο ελληνικό μέλι δεν έχει νόημα. Τα ελληνικά μέλια από τη φύση τους δεν χρειάζονται καμία «βελτίωση». Προφανώς η χρήση καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) καλύπτει άλλες πρακτικές νοθείας, γι' αυτό και οι τιμές στο ράφι αυτών των «ελληνικών μελιών» είναι τόσο φθηνές. Άρα τα «μέλια» των νοθευμένων δειγμάτων δεν ήταν μέλια.
  3. Η νοθεία με το καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) δεν αφορά τους μελισσοκόμους αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες για δικούς τους ύποπτους λόγους.
  4. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να «βάφουν» σιρόπια ζάχαρης που είναι ανοιχτόχρωμα.
  5. Το κράτος όταν κινηθεί έγκαιρα και σωστά, περιορίζει τη νοθεία.
  6. Εάν οι έλεγχοι γίνουν και στις πύλες εισόδου της χώρας, τότε θα περιορισθεί και το μέγεθος των ελληνοποιήσεων του μελιού, που είναι πραγματική μάστιγα. Μέλια από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες -πρώην Ανατολικές Χώρες και χώρες της Νότιας Ασίας- των οποίων τα μέλια είναι άχρωμα εισάγονται και προστίθεται άρωμα (εσάνς) και καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) και βαφτίζονται ελληνικά.
  7. Να διαβάζει ο καταναλωτής προσεκτικά την ετικέτα. Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της χώρας καταγωγής του μελιού.
  8. Ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τους κρατικούς ελέγχους. Οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νόμιμοι φορείς του κλάδου φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία του μελιού.

Το μέλι, το νέκταρ των θεών, δεν είναι απλά μία γλυκιά ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με άρωμα και γεύση, αλλά ένας ουσιαστικός παράγων που δρα συμπληρωματικά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Οι Ελληνες και άλλοι λαοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους, ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο: είναι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας.

Αυτά βέβαια ισχύουν για το γνήσιο μέλι και όχι για τα νοθευμένα και υποβαθμισμένα φθηνά μέλια. Το ελληνικό μέλι, διεθνώς αναγνωρισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών, είναι το μέλι που πρέπει να επιλέγουν οι Ελληνες καταναλωτές και όχι τα φθηνά, κατώτερης και αμφισβητούμενης ποιότητας μέλια. Αγοράζουμε ελληνικά μέλια που γνωρίζουμε την προέλευση και την ανώτερη ποιότητά τους.

 

* Ο κ. Νίκος Κατσαρός είναι Π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ και Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v