Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης

Πρόκληση η βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 146η θέση διεθνώς. Η έκθεση Πισσαρίδη και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Γράφει ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης
  • Γράφει ο Σταύρος Κουμεντάκης*

Ποια σχέση μπορεί να έχει, άραγε, η έκθεση της (γνωστής) Επιτροπής Πισσαρίδη με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ);

Εκ πρώτης όψεως, καμιά. Με μια προσεκτικότερη, όμως, ματιά διαπιστώνουμε πως η συγκεκριμένη έκθεση αγγίζει (και) τα προβλήματα που δημιουργούνται στη χώρα μας από την (προβληματική) απονομή της δικαιοσύνης. Είναι γνωστό όμως πως με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται (ήδη αρκετά επιτυχώς μάλιστα) και η τεχνητή νοημοσύνη.

Να λοιπόν το σημείο «συνάντησής» τους: Η βελτίωση απονομής της δικαιοσύνης!

Από τη μια: Η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη

  • Τα δεδομένα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης

Η τελική έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη (:«Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία»-14.11.20) παρουσιάζει (αυτονόητες) αλήθειες για την απονομή της δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων: «Η ταχύτητα και ποιότητα στην απονομή δικαιοσύνης είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας αλλά και για την παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες της» (σελ. 65).

Κάποιες όμως από τις αλήθειες (της) μοιάζουν οδυνηρές, δεν μας κάνουν περήφανους. Ενδεικτικά (με στοιχεία 2017): για την έκδοση αποφάσεων σε πρώτο βαθμό σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις απαιτούνται κάτι λιγότερο από 500 ημέρες, ο δεύτερος χειρότερος χρόνος στην Ευρώπη. Για τις διοικητικές: περίπου 750 ημέρες, ο πέμπτος χειρότερος στην Ευρώπη. (Κι ας μην ασχοληθούμε με την έφεση και την αναίρεση...) και τα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

«Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 146η θέση παγκοσμίως ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων σύμφωνα με την  ετήσια έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020.

Ένα στοιχείο που επίσης προβληματίζει είναι ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (2018), η αντίληψη των ελληνικών επιχειρήσεων περί δικαστικής ανεξαρτησίας βρίσκεται χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πολυπλοκότητα και οι επικαλύψεις μεταξύ νόμων δίνουν τροφή σε ένδικες διαφορές και επιβαρύνουν αχρείαστα το δικαστικό σύστημα...» (σελ. 65).

  • Οι προτάσεις της Επιτροπής

Ας εστιάσουμε σε δύο από τις προτάσεις της για τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης (σελ. 70): (α) στον θεσμό των επίκουρων δικαστών (που θα συνδράμουν τους τελευταίους στην έρευνα της νομολογίας) και (β) την περαιτέρω ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.

Κι από την άλλη: ΑΙ στην υπηρεσία της απονομής της δικαιοσύνης

Το επάγγελμα του δικαστή και του δικηγόρου μοιάζουν αποκομμένα από την τεχνολογία. Είναι όμως, πράγματι, έτσι; Ο δικηγόρος αναζητούσε, παλιότερα, τη νομοθεσία και τη νομολογία σε τόμους ασήκωτους. Αντίστοιχα κι ο δικαστής. Σήμερα, πλέον, όχι. Μοιάζει, όμως, προφανής η αρνητική απάντηση στο ερώτημα: «θα εμπιστευόμουν την AI περισσότερο από έναν δικηγόρο ή έναν δικαστή»;

Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!

Πριν από μια διετία, είκοσι κορυφαίοι (και πολύπειροι) Αμερικανοί δικηγόροι-μέλη παγκόσμιων δικηγορικών εταιρειών κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν (στο πλαίσιο μελέτης-ορόσημο) εξειδικευμένη AI της εταιρείας LawGeex. Το ζητούμενο ήταν ο εντοπισμός συγκεκριμένων ελαττωμάτων σε πέντε συμφωνίες μη αποκάλυψης πληροφοριών (:NDA).

Δυστυχώς για τους δικηγόρους-ευτυχώς για την εξέλιξη, κερδισμένη βγήκε η «μηχανή». Τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν: Το LawGeex AI πέτυχε ποσοστό ακρίβειας 94% σε, μόλις, 26 δευτερόλεπτα. Οι δικηγόροι πέτυχαν ένα μέσο ποσοστό ακρίβειας 85%, ασχολούμενοι 92 λεπτά κατά μέσο όρο.

Δεν πρόκειται, όμως, για την πρώτη νίκη της ΑΙ στον νομικό κόσμο. Είχε ήδη προηγηθεί (προ έτους) μια άλλη «μάχη»: το σύστημα AI με την ονομασία Case Cruncher Alpha τέθηκε αντιμέτωπο με εκατό (100) δικηγόρους από τις πιο αξιόλογες Δικηγορικές Εταιρείες του Λονδίνου.

Στους «αντιπάλους» (ΑΙ από τη μια, δικηγόροι από την άλλη) δόθηκαν τα βασικά στοιχεία εκατοντάδων περιπτώσεων λανθασμένων πωλήσεων PPI (:ασφάλιση προστασίας πληρωμών). Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή ήταν να προβλέψουν αν ο φορέας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης (:Financial Ombudsman) θα κάνει δεκτές τις εγειρόμενες αξιώσεις.

Τα στοιχεία, και εδώ, μοιάζουν συγκλονιστικά: Στο σύνολο των 775 προβλέψεων που υπέβαλαν τα διαγωνιζόμενα μέρη, το CaseCruncher σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 86,6%. Το ποσοστό επιτυχίας των δικηγόρων ανήλθε στο 66,3%...

Το (κοντινό) μέλλον

Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως δεν θα βραδύνει η αξιοποίηση της ΑΙ (και) στη χώρα μας. Πρώτα θα τη δούμε στις δικηγορικές εταιρείες και στα δικηγορικά γραφεία. Θα τη συναντήσουμε στη συνέχεια, κατ’ αναπόδραστη συνέπεια, και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Αυτό που σήμερα συμβαίνει, είναι πως το προϊόν της LawGeex AI μπορεί κάποιος (δικηγόρος/δικηγορική εταιρεία) να το αγοράσει προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες του ή, απλά, για να διευκολύνει το έργο του. Προφανώς θα μπορούσε κάποιος και άλλα, ανάλογα προϊόντα να εντοπίσει και αποκτήσει.

Αντίστοιχα, αυτό που ήδη προτείνεται από την Επιτροπή Πισσαρίδη (για τη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης) είναι η θεσμοθέτηση ενός (ήδη υφιστάμενου σε άλλα δικαιϊκά συστήματα) διακριτού κλάδου επίκουρων των δικαστών. Θα φαινόταν άραγε αδύνατο να φανταστούμε στη θέση των επίκουρων (ή «βοηθών» των επίκουρων) την ΑΙ; Θα τολμούσε κάποιος να απαντήσει αρνητικά;

Η βελτίωση της ταχύτητας και ποιότητας στην απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει (και κατά την έκθεση Πισσαρίδη) καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας μας.  Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της απονομής της δικαιοσύνης μπορεί σήμερα, στη σκέψη κάποιων, να φαντάζει ουτοπική. Είναι δεδομένο όμως πως αποτελεί, ήδη, πραγματικότητα. Ταχεία αναμένεται η περαιτέρω ανάπτυξή της. Θα καταστεί, με τον τρόπο αυτό, περαιτέρω χρηστικό (αλλά και προσβάσιμο) εργαλείο στα χέρια των δικηγόρων˙ και των δικαστών -το δίχως άλλο.

Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να φανταστούμε τη συγκεκριμένη εποχή -δεν είναι, εξάλλου, μακρινή.
Θα είναι το δίχως άλλο καλύτερη, για τους δικηγόρους˙ για τους δικαστές˙ για τις επιχειρήσεις.
Εντέλει: για την οικονομία και τον άνθρωπο.

* Ο Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v