Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιο κρίσιμη καμπή για το Bitcoin

Τα κρυπτονομίσματα είναι αντιμέτωπα με την πιο μεγάλη πρόκληση της σύντομης ιστορίας τους. Τα θεαματικά κέρδη και γιατί καλούνται να εξελιχθούν ώστε να μην... πεθάνουν. Oι προκλήσεις των blockchain projects στη νέα ψηφιακή εποχή. Γράφει ο Στράτος Ιγγλεζάκης.

Η πιο κρίσιμη καμπή για το Bitcoin
  • του Στράτου Ιγγλεζάκη

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην ιστορία των crypto. Μετά την μεγάλη αύξηση της τιμής του bitcoin και του cryptomarket, την ευρεία αποδοχή και την καθιέρωσή του από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά και μεγάλες πολυεθνικές, τράπεζες, πολιτείες, μέχρι και ολόκληρα κράτη, καλείται να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα.

Πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι απλά ένα κερδοσκοπικό προϊόν, αλλά ότι πράγματι μπορεί να υλοποιήσει αυτό που έχει υποσχεθεί. Αυτό για το οποίο φτιάχτηκε και αυτό δεν είναι να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, αλλά να διευκολυνθούν οι συναλλαγές και να γίνουν φθηνές και προσιτές οι μεταφορές κεφαλαίων για όλους.

Για να το κάνει αυτό πρέπει να εξελιχθεί. Το Βitcoin ήταν η αρχή, η καλύτερη αρχή που θα μπορούσε να γίνει. Σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες κάθε θαυμαστή του, ακόμη και του ίδιου του δημιουργού του. Όμως ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Τώρα τα crypto γενικότερα καλούνται να εξελιχθούν όπως το απαιτούν οι περιστάσεις. Αν δεν το κάνουν σωστά αυτή τη φορά η πτώση που θα ακολουθήσει θα είναι μεγαλύτερη από του 2018.

Το bitcoin δεν μπορεί να δημιουργήσει έξυπνα συμβόλαια, να κάνει άμεσες και πολύ φθηνές συναλλαγές, δεν μπορεί να κάνει ψηφιακές ταυτότητες, oracles, supply chain, cloud storage, dex, defi και άλλες ψηφιακές καινοτομίες. Περισσότερο ταιριάζει να πούμε ότι ότι στοχεύει να καθιερωθεί ως ψηφιακός χρυσός.

Για αυτό ήρθε το Εthereum και έφερε την επανάσταση στον ψηφιακό κόσμο. Το Εthereum με το σύνθημα move fast and break thinks έφερε τα έξυπνα συμβόλαια και δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο momentum, όταν με το crowdfunding εκατοντάδες startup επιχειρήσεις βρήκαν ευκαιρία να αναδειχτούν και μερικές από αυτές να φτιάξουν πολύ πετυχημένες εφαρμογές στο blockchain.

Την φούσκα των ico ακολούθησε ένα μεγάλο bear market 3 ετών, με τα περισσότερα projects να εξαφανίζονται και να χάνουν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει.

Ο λόγος είναι ότι αυτά τα τεχνολογικά προϊόντα δεν είχαν δημιουργήσει πραγματικής χρησιμότητας εφαρμογές και δεν είχαν χτίσει το κατάλληλο υπόβαθρο, αλλά έφτιαχναν ένα whitepaper, αντιγραφή συνήθως από τα άλλα, που προσπαθούσαν μάταια να πείσουν ότι θα γίνουν το νέο Βitcoin, ή το νέο Εthereum.

Από την άλλη το Εthereum παρουσίασε πολλές ευπάθειες στον κώδικα, αλλά και τα tokens που χτίστηκαν επάνω του, γιατί το κάθε project έχει το δικό του κώδικα που τρέχει στο blockchain, με συνέπεια να γίνουν πολλές επιθέσεις από χάκερς που εντόπιζαν τα κενά στον κώδικα.

Σήμερα την αγορά οδηγούν οι defi money maker εφαρμογές, που όμως υποφέρουν από πολύ υψηλές προμήθειες και χαμηλές ταχύτητες, σε σημείο που όλοι να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις με multichain και layer 2 ενώ περιμένουν το Εthereum 2.0 το οποίο θα αργήσει αρκετά, αφού πρέπει να φτιαχτεί ένα εντελώς καινούργιο blockchain μιας και δε γινόταν αναβάθμιση του παλιού.

Οι άλλοι δύο Γίγαντες των smart contracts Cardano και Polkadot υπόσχονται ότι θα λύσουν αυτά τα προβλήματα και είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τάση όταν μπουν σύντομα στο παιχνίδι.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το δίκτυο του ethereum δεν έχει δώσει τη λύση που χρειάζεται ο κόσμος, όταν χρειάζονται 100$ προμήθεια για μια απλή συναλλαγή, σημαίνει ότι μόνο μια μικρή μερίδα μεγαλοεπενδυτών θα επωφελείται.

Τα binance chain projects είναι επίσης μια λύση και έχουν πάρει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αν και δεν είναι τόσο πολύ decentralized. Το Cardano πολύ σύντομα λανσάρει τα δικά του έξυπνα συμβόλαια και έρχεται με μεγάλες προσδοκίες και πολύ υψηλά στάνταρ. Το Polkadot έχει ήδη φτιάξει ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα, έχει μπει μάλιστα και σαν κατηγορία στο coinmarketcap.com, σαν Polkadot Eco, χωρίς ακόμα να έχει μπει σε λειτουργία το κυρίως δίκτυο.

Υπάρχει το kusama που αναλαμβάνει το δίκτυό του. Ακολουθούν cosmos, icon, algorand k elrond σαν οι πιο μεγάλες πλατφόρμες smart contracts. Polygon(Matic) και xdai έρχονται σαν εναλλακτικές με layer2.

Τώρα που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες δεν υπάρχει καιρός για λάθη. Οι επιτυχία των blockchain projects θα αλλάξει εντελώς το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα και θα φέρει μια νέα ψηφιακή εποχή.

Όποιος το βλέπει απλά σαν κερδοσκοπία, χάνει την πραγματική ουσία του και μένει απέξω στην πιο συναρπαστική εξέλιξη της δύσκολης αυτής εποχής που διανύει η ανθρωπότητα.

 

* Ο Στράτος Ιγγλεζάκης είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στην αγορά τροφίμων τα τελευταία 25 χρόνια. Ειδικεύεται στις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής και στην προώθηση προϊόντων μέσω διαδικτύου. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στην διάδοση και την υιοθέτηση της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και στη λειτουργία ενός κόμβου που επιβεβαιώνει συναλλαγές μέσω Blockchain.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v